USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ціна дорожніх знаків на Волині: гроші чи життя?

15 Жовтня 2014 22:00
Дорожні знаки Волині то з’являються – то... зникають. Їх встановлюють і крадуть, нищать і лагодять, відновлюють. Для деяких несвідомих волинян, можливо, дорожній знак призначений для вправ у вандалізмі. Та для тих, хто своє життя пов’язав з кермом автомобіля, дорожні знаки можуть коштувати життя. І одна справа - їх незнання, а інша – їх відсутність там, де вони мусять бути. Один з таких «недознаків» - захований у листі дерева шмат похилої труби з погнутим щитком - можливо, і став причиною аварії, яка забрала життя в 21-річного лучанина.

Краплина історії

Перші дорожні покажчики починають свою історію з древніх часів: їх сліди були знайдені і на руїнах Древнього Риму, і часів Київської Русі. А ось перші дорожні знаки з’явилися у 1903 році на вулицях Парижа. Їх поява пов’язана із розвитком автомобілебудування. Автомобілі рухалися по шляху поруч із кінними екіпажами, кожен з них мав власне маневрування. Тож рух треба було якось регулювати і попереджати про небезпечні ділянки.

Перші знаки виглядали так: на чорному або синьому тлі білою фарбою були намальовані символи «Крутий спуск», «Небезпечний поворот», «Нерівна дорога». Перший міжнародний документ, який регламентував використання дорожніх знаків був прийнятий у 1909 році в Парижі – «Міжнародна конвенція щодо пересування автомобілів». Цим документом ввели 4 дорожніх знаки: «Нерівна дорога», «Звивиста дорога», «Перехрестя» та «Перетин з залізницею».

Непомітний знак «Дати дорогу»

Нині ж на українських вулицях і дорогах застосовується більше двох з половиною сотень дорожніх знаків восьми різних груп, які регламентують практично всі сторони дорожнього руху. Однак те, в якому стані перебувають дорожні знаки на волинських дорогах, – болюче питання для дорожників.

Нагадаємо, на початку жовтня на Волині сталася резонансна ДТП: «Славута» зіткнулася з автомобілем GreatWall. Двох постраждалих доправили в Луцьку міську клінічну лікарню: пасажирку ЗАЗу прооперували, а водій, 21-річний Дмитро, не вижив. Згідно з інформацією, наданою працівниками Державтоінспекції, водій «Славути» при виїзді на головну дорогу не пропустив джип.
Однак, рідні загиблого Дмитра переконують: не все так однозначно. Річ у тім, що перехрестя, на якому сталася ДТП, регулюється знаком «Дати дорогу». Додамо, що цей знак належить до групи пріоритетних знаків. Брат загиблого Сергій каже, що цей знак практично неможливо помітити – він похилився і захований за гілками дерева. Тож людині, яка не орієнтується на місцевості, вперше їде такою сільською дорогою, ще й зважаючи на те, що аварія сталася пізно вночі, було складно зорієнтуватися в тому, що він має дати дорогу.
«Діму не врятувати, але причиною стала «маленька» недбалість людей, які відповідають за дорожні знаки. 5 жовтня я був на місці ДТП. На виїзді на головну дорогу є погнутий знак «Дати дорогу», він в деревах, закритий гілками. Справа, зліва - дерева. Про те, що там перехрестя, дізнатися нереально, не знаючи цю місцевість. Дивлячись прямо, то видно, що дорога просто йде прямо. Одні емоції, слів не має», - пише чоловік. Він також надіслав фото авто і місця ДТП.
Хто відповідає за те, в якому стані перебувають дорожні знаки, встановлені обабіч шляхів – Інформаційне агентство Волинські Новини поцікавилося у Державтоінспекції. Так, зі слів працівників ДАІ, в межах населених пунктів власником дорожніх знаків є органи місцевого самоврядування. А поза межами – Служба автомобільних доріг області.

Проблеми дорожників «вождів» не хвилюють

У дорожників, своєю чергою, нарікань немало. Зі слів заступника начальника з експлуатаційного утримання автодоріг Юрія Ришкевича, Служба автомобільних доріг Волинської області – балансоутримувач і замовник робіт з експлуатації всіх знаків дорожнього руху, вказівників, зупинок громадського транспорту на шляхах державного і місцевого значення, поза межами населених пунктів. Він каже, що інспектують знаки постійно, відновлюють ремонтують дорожні знаки «в міру можливості і наявних коштів». А ось коштів на рахунках – нуль. Цього року, окрім шалених боргів перед підприємством та його працівниками, на рахунках Служби немає ні копійки.

Нагадаємо, борги перед дорожниками на Волині множаться, мов гриби після дощу. Так, в Облавтодорі ще на початку року скаржилися на брак грошей, борги по зарплаті та заборгованість за виконані роботи. Власне, ще за ремонт траси Ковель-Ягодин в квітні цього року досі не розрахувалися.

Грошей дорожникам не додається, та проблем , кажуть – хоч відбавляй: нищаться зупинки, знаки, вказівники. Приміром, автобусна зупинка «Дачне» перетворилася в суцільний смітник. Юрій Ришкевич каже, що зносять туди сміття ледь не всі мешканці. Потребують ремонту та відновлення три зупинки на трасі Ковель-Ягодин.

«Під Луцьком розкрили зупинку. Непривабливо, правда? А фінансування у нас відсутнє повністю. Ще й великі борги із зарплати», - каже він.

Питання знаків (знищених, вкрадених), переконує, піднімається дорожникам ледь не щодень. Так, нещодавно до дорожників звернулися мешканці села Копачівка. Волиняни цікавились, чи бува не дорожники зініціювали зняття двох знаків, які означали зупинку громадського транспорту. Як з’ясувалося, ці знаки просто хтось вкрав. Довелося встановлювати їх за рахунок громади.

Подібні повідомлення надходять до Служби частенько. Ось, приміром, на трасі Ковель-Ягодин якісь невідомі зрізали металеві стійки: за ніч – 10 штук. Для чого це зловмисникам – одним їм і відомо. Юрій Ришкевич припускає два варіанти: або стійки здали на металобрухт, або труба 76-ка знадобилася в господарстві. Щоразу, як виявляються факти викрадення дорожніх знаків, працівники районних філій служби повідомляють правоохоронцям. Та, поки що, результатів від цих звернень – немає, адже у зв’язку з малою вартістю, справи не порушують.

А тим часом, на те, щоб відновити знищене, вкрадене, потрібні бюджетні кошти. Сам щиток, на якому зображений знак, оформлений світловідбиваючою плівкою, коштує до 700 гривень. А з монтажем вартість одного знака перевищує тисячу. Відтак, щомісяця складається перелік робіт, які необхідно здійснити для того, щоб дороги були безпечнішими.

Останнє перехрестя

Якщо ж повернутися до того перехрестя, яке стало для 21-річного Дмитра останнім, то Юрій Ришкевич каже, що будь-який водій, виїжджаючи на головну дорогу з другорядної, повинен дотримуватися правил дорожнього руху, навіть якщо знака там немає.

Одначе, додамо, вночі, їдучи незнайомою місцевістю, юнак, можливо, навіть не розумів, що попереду - перехрестя, та ще й з головною дорогою. Тим паче, що «заводське» світло в ЗАЗу – порівняно слабке.

Згідно з інформацією Служби автомобільних доріг, той злощасний знак, який похилився за зелену завісу березових гілок – у власності Тростянецької сільради. І саме вона мала б доглядати знаки, які перебувають на території населеного пункту.
Нам вдалося зв’язатися з Тростянецькою сільрадою. Пані, яка підняла слухавку і представилася землевпорядником, щиро здивувалася, що сільрада має на балансі дорожній знак. А те, що він похилився і його не видно – вона пообіцяла переказати голові сільської ради і запевнила: «Ми все виправимо». А ось самого голови сільради три дні поспіль не можна було застати на місці за вказаним телефоном.

***

Власне, хто винен у цій ситуації - розбиратиметься офіційне слідство. Та чи розглядатимуть слідчі, що виною цій трагедії міг бути шмат похилої труби зі щитком, - питання, яке хвилює рідних загиблого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 16 Жовтня 2014 01:44
В схожу ситуацію попав в луцьку на Огієнка. Їхав і чекав знак справа на стовпчику, а він виявився зліва на висоті 5 метрів в гіллі. Після ще кількох ДТП там знак вже справа на стовпчику.
Лучанин Показати IP 16 Жовтня 2014 17:49
По самому Луцьку не вистачає понад 1000 знаків... !!!!!!! Ви собі тільки представте цю цифру - 1000 знаків...
новий Показати IP 16 Жовтня 2014 21:47
На Б.Хмельницького більше двадцяти знаків.Сам рахував.А скільки тоі вулиці???
АК-76 Показати IP 1 Листопада 2016 09:37
траса Луцьк-Ковель .Район рожище. с. Кременець. перехрестя на Рожище. при мені ПРОЛЕТІЛА!!!! машина з другорядної через трасу ВНОЧІ!! тому що знаки покрашені фарбою для забора-результат=дві смерті. де голова сільради? чи Гайворонській однаково?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus