USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У бідах волинських лісів винні «дятли»

3 Серпня 2016 12:42
Попри заборону санітарних рубок та заяви екологів та громадських активістів про те, що 80 % планових санітарних рубок волинських лісів – незаконні, на Волині продовжують поспіхом вирізати дерева, причому часто – здорові. Йдеться про тотальну вирубку гектарів добротних лісів. Зокрема, на Волині зафіксували факт підозрілої лісозаготівлі поблизу села Бодячів Ківерцівського району, яке відноситься до Сокириченського лісництва. Волинські активісти встановили 2 місця тотальної, але не санітарної рубки.

При цьому одразу після заборони санітарних рубок на Волині окремі «лісові науковці» активно почали заявляти про нібито різке збільшення популяції короїдів, які тепер взялися нищити навіть здорові дерева, й позбутися цих шкідників можна тільки вирубкою дерев. Про те, що ці заяви не відповідають дійсності й робляться для того, щоб сприяти й далі крадіжці здорового лісу, заявляє депутат Ратнівської районної ради Володимир Ярмошук.

Нижче наводимо його текст без змін:

У друкованих і електронних засобах інформації лісівники Волині зчинили справжній ґвалт « Волинські ліси нищить небезпечний шкідник». Головним «ньюсмейкером» такого «ґвалту» виступає «головний лісовий науковець» Волині Василь Бородавка.

Керівництво Волинського агентства лісових ресурсів в купі з місцевим начальством возить його по лісах Волині, який у присутності журналістів наочно показує цього небезпечного шкідника - вершинного короїда, а заодно і інших короїдних жучків. Правда, дивним чином «активізація» цього справді небезпечного шкідника соснового лісу, чомусь відбулася одразу після заборони спершу на центральному рівні, а потім і розпорядження Волинського губернатора санітарних рубок , але я зараз не про це.

Пан Бородавка стверджує, що вершинний короїд, а точніше його масова поява у наших лісах, стала несподіванкою для лісівників і що єдиним засобом боротьби з ним на сьогодні є бензопила, тобто суцільні санітарні рубки.

Правда Бородавка не заперечує й інших засобів, в тому числі й біологічних, але зі слів «лісового науковця», головний ворог короїда, дятла теж «прогавив масову появу жука і вчасно не наростив свою популяцію. У Бородавки і дятли винні!»

Хочу нагадати пану Бородавці і лісівникам Волині , що короїди з споконвіку «гніздяться» в нашому лісі. І вони хоч і маленькі але живі істоти, яких можна побачити неозброєним оком. Перебуваючи під корою дерева, він справді наносить велику шкоду деревостану, але лісник знає, принаймі повинен знати, що короїд посиляється вже в ослаблене іншими мікроорганізмами дерево.

Здорове дерево має достатньо смоли, щоб «замазати» будь-які отвори у своїй корі. Більше того, короїду, щоб добратися до оболоні деревостану треба пробурити дірку в корі, на поверхні якої залишаються своєрідні сліди. На початку літа після певного періоду вегетації короїд починає «роїтися» і перелітає на інше дерево. І хоча може емігрувати на декілька кілометрів, але здебільшого шукає поблизу вже ослаблене дерево і «заселяє» його, таким чином утворюючи «вогнища» пошкоджених дерев.

Такі процеси можна відстежувати і завчасно вживати відповідні заходи, щоб «вогнища» не перетворились у «пожежу».

Чому раніше не було чути про цього короїда, принаймі широкому загалу? Вся причина у культурі лісоведення, лісогосподарювання. У радянські часи сосновий деревостан зрізали тільки у холодну пору року, дрібні вершки і порубові рештки спалювали, пеньки – корували і кору теж спалювали.

При санітарних рубках зрізували біологічно ослаблені і справді хворі дерева. Для рубок головного користування відводилися ділянки вже стиглого і перестиглого деревостану. Повалені дерева після буревію чи від природного стану вчасно прибиралися. Кожної весни лісівники разом зі школярами вивішували тисячі(!)домівок для наших пернатих лісових помічників. Такі комплексні заходи давали змогу тримати популяцію жучків короїдів на безпечному для наших лісів рівні. А яку картину ми бачили у лісі останні три-п’ять років, коли в них господарювали різного роду «колісники»? Вся їхня культура господарювання зводилася до одного; побільше вирізати здорової деревини, бо з хворої яка користь, і вивезти її за кордон, отримати валюту і заховати в офшорах. Такі поняття як збереження і санітарне благополуччя наших лісів навіть зникло з їхнього лексикона!

Я вже мовчу за корування, порубові рештки, тощо. Але, напевно,така практика господарювання передалася і нинішнім господарям лісу, бо самі екологи стверджують на інтернет сайтах, що вісімдесят відсотків зрізаної деревини при санітарних рубках є здоровою. Зрозуміло, я не претендую на «істинну в останній інстанції», але можу відповідально заявити, що в бідах волинського лісу дятли точно не винні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
дід Показати IP 3 Серпня 2016 12:56
Шановні працівники лісового відомства!Мені соромно, що людина, яка має дотичне відношення до лісу, " глаголить істину". Гасати на крутих автівках і класти "костку" на рекреаційному пункті в лісі- не значить бути лісівником. "Вчитись,вчитись і ще раз вчитись........".
Жук Показати IP 3 Серпня 2016 13:31
У всьому винні дятли які сидять в лісгоспах, облрадах і міністерствах...
полюх Показати IP 3 Серпня 2016 13:58
вся держава і Волинь -суцільна БОРОДАВКА! і тут потрібне хірургічне втручання!
шнайда Показати IP 3 Серпня 2016 14:42
достатньо подивитись на лисника зи звозив и машина новая и хата под евро а жыл как бомж ...
не лучанин Показати IP 3 Серпня 2016 15:15
Найбільш ненаситні "короіди" це бородавки та ква-р-тирки
Цуманьчанин Показати IP 3 Серпня 2016 15:37
Звідки у лісничого можуть бути гроші на нову машину і капітальний ремонт фасаду та подвір'я??? Це все тільки за цей рік??? Точно дятли помагають і екологів поіти в джерелах або в колибі
Коля до Цуманьчанин Показати IP 4 Серпня 2016 08:29
І жуки і дятли і бурі у поміч...в спадок досвід передав як мутити на лісі і подався синок по областях щоб продовжувати те саме що у нас в ратному, всю команду потянув за собою
Жук Показати IP 3 Серпня 2016 15:55
Виперли жінку зі школи випрем і його з лісу
вавася Показати IP 3 Серпня 2016 15:57
знаєш про крадіжки лісу - заяву у прокуратуру. З приводу "з споконвіку «гніздяться» в нашому лісі" - може і теплі зими в нас споконвіку? "Такі процеси можна відстежувати і завчасно вживати відповідні заходи" - то які заходи вживати порекомендує депутат? чомусь про них ні слова.
Вася Показати IP 3 Серпня 2016 18:31
Волинському дятлу незабаром вкоротять дзьоба. Так що вын не зможе клювати. Вже цим займаються певны люди в погонах.
Лісівник Показати IP 3 Серпня 2016 23:35
Хто писав статтю? Семенючка твій почерк?
до лісівника до Лісівник Показати IP 4 Серпня 2016 07:42
Статтю писав ДЯТЕЛ !
дятел Показати IP 4 Серпня 2016 11:50
то моя стаття і я не тамлю в тому лісі нічого .....
Надія до дятел Показати IP 4 Серпня 2016 12:16
Тоді дайте обгрунтоване заперечення проти цієї статті!
Жук Показати IP 4 Серпня 2016 14:58
Стаття то таке....вся правда життя в коментах нижче
Іван. Показати IP 4 Серпня 2016 15:11
Хочу звернутися до Вас пане депутат Ратнівської районної ради Володимиру Ярмошук. Яку ви маєте спеціальність, наукову ступінь в галузі лісового господарства чи ви є саме той "дятел" який уміє тільки стучати як це робилося весь час в радянській державі. Ддуже Вам раджу зустріньтеся з В.О.Бородавкою і все вам стане зрозуміло.
Петро до Івана Показати IP 9 Серпня 2016 23:39
Те що тема актуальна, дімаю, визнають всі.Питання- що значить "стукати"?Вас, шановний, знову тягне в совдепію, де всі госували одноголосно і жили в курсі КПРС? Так лісівники нізащо правди не казали і тепер її не хочуть казати тим більше. Причин дві: 1) низька професійна підготовка, багато лісниківне мають відповідної спеціальності, на посаду попали на запрошення лісничого чи когось з керівництва лісгоспу, бо мають трактора, велику родину на селі чи якийсь бізнес, що притягує перспективою "роботодавців" з цього щось мати особисто для себе.2)чим більше рубок, тим більше можна замутити і при цьому зарплата офіційна росте само собоюВершинний короїд в північних районах Волині появивсі вже років 10 тому, паніки при цьому не було, і активних заходів боротьби на робили. Дійсно, тоді хватало різати і без того,а зараз наукове( швидше науковоподібне) обгрунтування підстави санрубок дорого коштує- лісопатологи брали за кубик по акту готівкою по 2-5 грн. Якщо одним актом 10тис кубів- серйозні гроші, можна і на іномарці приїхати в лісгосп, там же її і заправлять і в багажник наложать.Зараз на часі нові санправила, від місцевих громад в комісію включать представників, які і будуть вирішувати чи варто рубати ділянку і чи правильно лісівники порахували попенну плату, яка частково піде на місцевий бюджет. Ось тільки питання- де знайти моральних героїв, які б ьули алкоголестійкі і кишені були б в них зашиті?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus