USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луганську поменшало озброєних осіб та військової техніки

24 Листопада 2017 18:09
Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявляє, що в окупованому Луганську поменшало озброєних осіб та військової техніки.

Як передає УНІАН, про це він сказав під час скайп-включення зі сходу України в рамках щотижневого брифінгу.

Хуг нагадав, як цього тижня відвідав Луганськ. За його словами, ситуація у місті була спокійною. "Люди займалися своїми повсякденними справами, поменшало озброєних осіб та військової техніки", - сказав він.

"У вівторок, 21 листопада, наші спостерігачі бачили близько 150 озброєних осіб і приблизно 30 машин, зокрема, бронетранспортери. Також у вівторок СММ зафіксувала колону з броньованих машин військового типу, вантажівок та озброєних осіб поблизу Дебальцевого, і згодом спостерігачі, ймовірно, бачили ту саму колону в районі Веселої Тарасівки поблизу міста Луганськ", - сказав Хуг.

"Не хочу коментувати останні події у Луганську. Проте хотілось би нагадати сторонам, що інтереси цивільного населення мають перебувати на першому місці. Цього року загинули або дістали поранення вже понад 400 цивільних осіб, а ця цифра збільшилася ще на 6 осіб минулого тижня, двоє з яких загинули у результаті інцидентів, пов'язаних із спрацюванням мін та невибухлих боєприпасів", - сказав Хуг.

Конфлікт на Донбасі може різко загостритися взимку.

"Коли земля взимку замерзне, на жаль, буде ще легше перевозити важку зброю", - заявив він.

Водночас він сказав, що СММ не може підтвердити інформацію про перетин українсько-російського кордону колоною військової техніки з РФ у зв'язку з подіями в Луганську. Хуг уточнив, що цього тижня він відвідував Луганськ двічі.

За його словами, СММ завжди готова і доступна до діалогу для всіх зацікавлених сторін.

"Ми постійно наголошуємо на тому, що зрештою цей конфлікт можна вирішити лише шляхом діалогу", - додав він.

"Стосовно подій у Луганську – ми, загалом, спостерігаємо відносно спокійну ситуацію. Поменшало озброєних осіб і військової техніки у деяких районах міста", - сказав Хуг.

"Коли я приїхав сьогодні до Донецької фільтрувальної станції, я усвідомив, що необхідно нагадати тим, кому належить фактичний контроль, про їхню відповідальність за забезпечення добробуту цивільного населення. Я бачив скрізь розкидані боєприпаси, які не вибухнули. Розриви артилерійських снарядів і мінометних мін, і, найголовніше, тут, на цьому об'єкті цивільної інфраструктури, ми зовсім нещодавно стали свідками нехтування добробутом сотень тисяч мирних жителів", - сказав Хуг.

"Я озвучив свої занепокоєння сьогодні під час зустрічей цього тижня у Луганську і Донецьку, і можу лише сподіватися, що усі сторони відреагують відповідним чином на наші занепокоєння", - заявив Хуг.

Він нагадав, що вчора ввечері була проведена зустріч з ватажком бойовиків у Донецьку Олександром Захарченком.

"Ми обговорювали питання безпеки наших спостерігачів та нашого майна, а також спостереження Спеціальної моніторингової місії у частині дотримання Мінських угод", - сказав Хуг.

21 листопада в Луганську розгорівся конфлікт між ватажками бойовиків «ЛНР» Ігорем Плотницьким та Ігорем Корнетом, а в протистояння були залучені бойовики ватажка «ДНР» Олександра Захарченка і ФСБ РФ. Надвечір до міста з боку РФ почали підтягуватися колони військової техніки з БТРами, зенітками та УРАЛами. А вже 22 листопада повідомили про захоплення будівлі «Генпрокуратури ЛНР», під час якого було заарештовано низку чиновників.

Також раніше повідомлялося, що бойовики у центрі Луганська перевіряють документи у перехожих. Крім того, медикам заборонили виїжджати з Луганська до кінця тижня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Свідок Показати IP 24 Листопада 2017 18:18
Так якщо озброєних осіб і техніки поменшало варто українським підрозділам ЗСУ, СБУ чи МВС нанести удар. Чому чвари в ополченців наші керівники не використовують? Медведчук не давав дозвіл на це Порошенку чи що? Що коїться???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus