USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку шукають кандидатів на посаду кликуна

10 Вересня 2015 12:58
З мурів Луцького замку щодня віщатиме кликун. Так, з нагоди 930-річчя Древнього Лучеська у місті відроджують професію Луцького кликуна, а отже повертається давня традиція «кликання» та інформування лучан.

З метою відродження і збереження культурної спадщини та історичних традицій, підвищення туристичної привабливості, внутрішньої і зовнішньої промоції Луцька міський голова Микола Романюк підписав розпорядження “Про відродження історичної традиції Луцького кликуна”.

Згідно із ним затверджено Положення про історичну традицію Луцького кликуна

і ритуал сурмління та проголошення кликуном важливих для міста подій з В'їзної вежі Луцького замку, - повідомляють у прес-службі міськради.

Нагадаємо, лучани вже чули вигуки кликуна з мурів замку Любарта у День міста, 23 серпня 2015 року. «Вартуууую!» – тричі прокричав тоді чоловік у середньовічному одязі. Луна гарно розійшлась старим містом.

До слова, того ж дня на розі вулиць Лесі Українки та Сенаторки Левчанівської у Луцьку з’явилась перша скульптура кликуна.ФОТО. Невелику бронзову скульптуру встановили на невеликому підвищенні із каменю.

У міській раді обіцяють, що відтепер кликун здійснюватиме ритуал сурмління та проголошення кликунами важливих для міста подій з В'їзної вежі Луцького замку.

У період з дня Відкриття туристичного сезону і свята Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня)кликун віщатиме: у будні дні один раз на добу о 12.00 годині,

у вихідні та святкові дні двічі на добу - о 12.00 годині і 19.00 годині.

Під час обіднього ритуалу кликун тричі сурмить три перші акорди приспіву пісні С. Кривенького «Волинь моя».

Під час вечірнього святкового ритуалу кликун вигукує слова «вартую», після чого тричі сурмить перші три акорди приспіву пісні С. Кривенького «Волинь моя».

За потреби під час обіднього і вечірнього ритуалів кликун може оголошувати про певні події чи проведення загальноміських заходів.

Додатково ритуал може проводитися у святкові, знаменні та пам'ятні для міста дні; у зв’язку із проведенням важливих заходів та подій.

Претенденти на посаду кликуна повинні мають відповідати певним вимогам: це має бути чоловік віком від 18 до 50 років, мати навики гри на духових інструментах, сильний голос, артистизм, а також володіти інформацією про професію та знання історії Луцька.

Оплата роботи кликуна здійснюється відповідно до тристоронньої угоди між виконавчим комітетом Луцької міської ради, адміністрацією Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку і особою, яка виконуватиме функції кликуна.

Положення про історичну традицію Луцького кликуна і ритуал сурмління та проголошення кликуном важливих для міста подій з В'їзної вежі Луцького замку опублікували на сайті міської ради.

Історична довідка. В епоху Середньовіччя кликун повідомляв населенню найрізноманітнішу інформацію: про вшанування уславлених полководців, про прибуття в місто чужоземних послів, про чергову роздачу хліба або грандіозну циркову виставу, про виклик громадян у суд, про винесення вироків і виконання страт тощо. Будь-яка важлива юридична справа підлягала «обволанню» кликуном у людних місцях. У Луцьку ж кликуни, окрім іншого, стояли на нічній варті в замку та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал «кликання» обумовив появу місцевої назви – кликун.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
ооо Показати IP 10 Вересня 2015 13:21
під собором кликунів далі нікуди
спб Показати IP 10 Вересня 2015 15:51
я б сказав на посаду дикуна )))))))))
знаюча Показати IP 10 Вересня 2015 17:30
Гузя беріть-ще той балабол і клоун
дарвін Показати IP 10 Вересня 2015 18:36
людина вінець творінь божих і тут на тобі кликун.сумно це все.але на біржі думаю найдуть бо те що там пропонують це ще достойна ваканція
Кравчук Показати IP 11 Вересня 2015 07:45
Усіх бувших мерів і депутатів, це найкращі кандидатури. Вони ж люблять бути з народом. Або молодих таких як Яковлєв, нехай піараться клоуни...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus