USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Спогади про волинського науковця та поета

15 Травня 2014 21:00
Літературно-мистецька година вшанування пам’яті видатного волинського поета, дослідника творчості Лесі Українки та викладача Олександр Рисака, присвячена його 75-річчю, відбулась у музеї життя і творчості Лесі Українки у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Літературознавець, поет, доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Волинського державного університету імені Лесі Українки, завідувач лабораторії лесезнавства Олександр Рисак пішов з життя 29 жовтня 2003 року. Вшанувати його світлу пам’ять зібралось чимало колег, студентів та друзів. На дійстві були присутні й члени сім’ї Олександра Рисака: дружина, донька та внучки.
Присутні довго ділились спогадами про нього, згадували його наукову діяльність, творчі доробки та життєвий шлях. Кажуть, що Олександр Опанасович був людиною доброю, талановитою та сильною. А також вмів помічати незначні на перший погляд деталі.

«Рисак міг зателефонувати і розповісти, що проліски з’явилися, чи лід зійшов. Ця риса дивовижна – помічати в житті такі дрібниці. Мабуть, цього всього варто було вчитись у Рисака. Цієї здатності осягати, розуміти світ, у таких вимірах, які закриті для більшості із нас», - згадує студент Олександр Опанасовича, а нині секретар науково-дослідного інституту імені Лесі Українки Сергій Романов.
Нині в університеті діє навчально-наукова лабораторія вивчення життя і творчості Лесі Українки імені професора Рисака. Як розповіла завідувач лабораторії Людмила Златогорська, створена вона була в 1989 році саме за ініціативи Олександр Опанасовича. А вся експозиція лабораторії складається з особистих архівів науковця.
Під час зустрічі присутні переглянули фрагменти з виступів Олександра Рисака, а письменник і бард Ігор Ольшевський виконав пісню, написану на слова поета і літературознавця Олександр Рисака.
Під час імпрези прозвучала пропозиція вшанувати пам`ять Олександра Рисака меморіальною дошкою.

Довідково:

Олександр Опанасович Рисак (*11 травня 1939 — †29 жовтня 2003) — український літературознавець, поет. Доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Волинського державного університету імені Лесі Українки, завідувач лабораторії лесезнавства.

З 1976 року до передчасної смерті від раку (29 жовтня 2003 р.) працював у Луцькому педагогічному інституті та Волинському державному університеті імені Лесі Українки. Завідував кафедрою, обирався деканом філологічного факультету і факультету україністики, обіймав посаду професора кафедри історії та теорії літератури, очолював науково-дослідну лабораторію мистецтвознавства. Доктор філологічних наук. На основі особистих архівів створив лабораторію лесезнавства. Олександр. Рисак є автором 200 наукових публікацій.

Його монографія «Лесин дивосвіт» у 1993 році удостоєна літературно-мистецької премії імні Агатангела Кримського. За видатний внесок у розвиток української освіти Олександрові Рисаку у 1996 році присвоєно звання Відмінника народної освіти України. Прийнятий до національної спілки письменників України в 1999 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Травня 2014 21:53
Чогось Ольгу Фаст не видно. Як це без неї:

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus