USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині визначатимуть, хто похований на території колишнього нацистського концтабору

31 Серпня 2018 08:00
Лише після проведення пошукових робіт та досліджень ухвалюватимуть рішення про перепоховання людських решток чи облаштування меморіального комплексу.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 30 серпня.

Депутати розглянули проект рішення про меморіальний комплекс на місці нацистського концентраційного табору «Шталаг-301» поблизу Ковеля, на території нинішнього села Вербка Дубівської ОТГ.

Як повідомила начальник управління з питань внутрішньої політики ОДА Ольга Чубара, за станом на червень не було одностайної думки щодо того, чиїм місцем поховання є територія шталагу. Відповідно до актів пошукового загону «Відродження» ДП «Волинські старожитності», це місце загибелі радянських воїнів часів Другої світової війни, а працівники Волинського краєзнавчого музею стверджують, що там поховані польські легіонери часів Першої світової війни.

Наразі не надано жодного дозволу тим хто міг би провести пошукові роботи та дослідження з залученням фахівців на цій території. Жодна з волинських організацій не має дозволів на здійснення таких досліджень. Отже, лише згодом за результатами досліджень можна буде визначити, чи відбудеться акт ексгумації решток та перепоховання, чи облаштування меморіалу.

Посадовець пропонувала внести зміни до обласної програми увічнення пам’яті жертв війни, передбачивши у ній проведення пошукових робіт.

Члени комісії підтримали цю пропозицію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 31 Серпня 2018 08:51
У 1939 році, на початку Другої Світової, мій дідусь ( до початку війни мешкав з родиною неподалік Луцька, за національністю поляк) був у рядах польської армії. Під час одного з боїв потрапив у полон і перебував на території табору " Шталаг-301" протягом кількох місяців. Далі його разом із багатьма іншими бранцями перевезли на територію Німеччини. Молодого, 27 річного чоловіка відправили на примусові роботи. У 1945 був звільнений британськими військами. Додому повертався пішки, але не судилося швидко зустрітися з рідними. Російськими армійцями був відправлений до Казахстану, як ніби то зрадник вітчизни. Там у таборі провів ще довгих 4 роки і лише на прикінці 1949 повернувся до рідного дому. Така ж історія багатьох його односельців, яким пощастило повернутись, а не згинути по таборах
До 123 Показати IP 31 Серпня 2018 09:52
Тоді де був той *шталаг-301* у 1939 році в Ковелі чи десь інше.
123 до До 123 Показати IP 31 Серпня 2018 16:30
Це я знаю з розповіді бабусі і дідуся. На жаль, вони вже давно померли і достеменно я не володію інформацією. Закарбувалась лише назва табору/хоча бабуся вимовляла її на польський манер/ і те, що він був під Ковелем.
До 123 Показати IP 31 Серпня 2018 21:04
Війська вермахту у 1939 році до Ковеля не дійшли . Можливо він був в районі Любліна.Далі є пошуковий архів тіпа *обд мемориал* і можна визначити в яких *шталаг * він перебував.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus