USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Рожищі хочуть відродити стару німецьку кірху

28 Грудня 2016 09:46
Про стару німецьку кірху на Вовняні (так називали колись околицю Рожища) розповідають записи місцевих краєзнавців, зазначена вона як одна із найстаріших культових споруд в інших історичних документах тих часів. У середині IXI століття у містечку Рожище проживали не тільки українці, а й поляки, євреї, німці. Саме німецька община і збудувала муровану цегляну кірху для своїх духовних потреб.

Відшуміли військові події, змінився етнічний склад місцевого населення, змінилося і відношення до релігії. Як і багато храмів кірха занепала, а за радянської влади довгий час служила виробничим приміщенням колишньої фабрики «Динамо». З плином часу і цехи фабрики спорожніли, а на її території розпочало роботу приватне деревообробне підприємство. Його власники і задумали відродити історичне призначення будівлі, яка, наче скалічений птах, височіла напівзруйнованими стінами серед довколишніх житлових будинків. Старовинну будівлю безкоштовно передали Українській Православній Церкві Київського Патріархату.



Днями Владика Луцький та Волинський Михаїл разом з іншими священиками та місцевими парафіянами зійшлися біля давнього храму, аби помолитися за початок доброї справи, встановити хрест та закласти камінь під новий храм на честь преподобного Сергія Послушливого, який відродять на місці колишньої кірхи.

Звичайно, справа не з легких, як зазначив Владика. Проте висловив надію, що з Божою поміччю у колишній святині через певний час знову лунатиме щира молитва вірян за мир, за здоров’я, за Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вовнянка Показати IP 28 Грудня 2016 11:51
Вовняні ))))) Тобто Вовина няня ? Wolnianka !!!!
З Показати IP 28 Грудня 2016 13:11
Номером столітя теж щось не зрозуміло

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus