USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

У волинському училищі культури і мистецтв створили фонд розвитку

25 Квітня 2017 16:22
У рамках програми «Сучасна освіта» у Волинському державному училищі культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського за ініціативи батьків студентів та за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» створили фонд розвитку. Його мета – залучати кошти іззовні, знаходити додаткові шляхи фінансування та ефективно ними розпоряджатися, повідомляє прес-служба Фонду.

Сьогодні у волинському училищі культури і мистецтв навчається 378 студентів з Волинської, Львівської, Рівненської, Чернівецької областей та навіть із південного регіону. Діти опановують навики на п’яти спеціальностях, усього в закладі – 11 спеціалізацій. Попри те, що училище є єдиним в області та унікальним у своєму роді, держава не поспішає з виділенням потрібних коштів на його підтримку.

«Зараз дуже проблематична ситуація з державним фінансуванням нашого училища. Ми належимо до обласного бюджету, проте коштів, що їх виділяють на заклад, катастрофічно бракує. Відтак батьки вирішили не опускати рук, а долучитися до розв’язання найактуальніших проблем училища. Тут навчаються наші діти, висококваліфіковані викладачі вкладають у них усі свої вміння, таланти, можна сказати, душу. Тому батьки й об’єдналися у фонд розвитку для створення комфортних умов навчання», – каже голова батьківського комітету та фонду розвитку училища «Дорогою творчості» Мирослава Бойко.

Також вона зазначила, що відразу після створення фонду розвитку ініціативна група провела з батьками екскурсію училищем, під час якої зафіксували низку питань, що потребують нагального розв’язання. Одним із таких є відсутність в училища транспортного забезпечення.

«Студенти є учасниками найрізноманітніших всеукраїнських конкурсів, беруть участь у фестивалях та концертах, виступають на сценах драмтеатрів та в районних будинках культури. Крім того, габаритні інструменти (барабани, віолончель, тромбони, труби) не дозволяють скористатися звичайним транспортом, а потребують спеціального місця для їх перевезення. Немає навіть невеликого транспортного засобу на місцеві виїзди, діти змушені нести інструменти на собі. Можливість щоразу орендувати автобус і платити за пальне є не у всіх батьків, а тому трапляються випадки, коли талановиті діти не можуть показати свої вміння і таланти іншим, тим самим прославити Волинь як край творчості й культури. Створюється враження, що такі діти нікому в цій державі не потрібні, це дуже прикро, – зазначає голова фонду розвит­ку училища «Дорогою творчості».

Зі слів Мирослави Бойко, не всі так байдуже ставляться до майбутнього молоді. Допомогу в створенні фонду розвитку ініціативним батькам надали в Офісі розвитку кварталу на вул. Ковельській: проконсультували щодо порядку реєстрації, розповіли про переваги такого кроку та підтримали юридично.

Заступник директора з виховної роботи Антон Антонюк зазначив, що Волинське училище культури і мистецтв відрізняється від усіх інших навчальних закладів тим, що воно справді мистецьке і готує творчих особистостей: акторів, режисерів, викладачів музичних шкіл, працівників будинків культури й бібліотек, художніх керівників, а також керівників хорів і танцювальних колективів.

«Половина акторського складу Волинського облмуздрамтеатру – наші випускники. Практично у всіх всеукраїнських конкурсах наші студенти беруть участь. Наприклад, у 2016 році в нас було 59 учасників різноманітних конкурсів, це дуже багато, зважаючи на загальну кількість студентів. Наша навчальна програма ґрунтується на індивідуальних заняттях. Учитель дає рекомендації кожному, залежно від рівня підготовки, сприйняття, таланту. Ми працюємо практично цілий день: з сьомої ранку до дев’ятої вечора, бо, крім аудиторних занять, діти мають індивідуальні, а також самостійно працюють, поліпшуючи художні навики», – розповів Антон Антонюк.

Щодо новоствореного фонду розвитку, то педагог висловив сподівання, що ініціативна група батьків таки зможе допомогти закладу в матеріальному плані, адже кошти потрібні і на ремонт приміщення, і на транспортне забезпечення, і на облаштування спортивного майданчика.

Про те, що потрібен спортивний майданчик, зауважив і батько першокурсниці Ярослав Тишкевич.

«Багато дітей цілими днями сидять за інструментами, хтось, навпаки, стоїть, а все це – навантаження на дитячий хребет, шию. Саме в такому віці формуються професійно набуті захворювання. Ми хочемо, щоб наші діти гарно вчилися і зростали творчими особистостями, але найважливішим усе-таки є здоров’я. Адже саме в такому віці формується організм, що дуже важливо для подальшого стану здоров’я загалом», – вважає пан Ярослав.

Керівник Офісу розвитку кварталу на вул. Ковельській, 47а Олег Кочкін зазначив, що проект «Фонд розвитку навчального закладу» реалізовує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» у рамках програми «Сучасна освіта».

«Нині в Луцьку створено 20 фондів розвитку навчальних закладів, але це школи та дитсадки. Волинське училище культури і мистецтв стало першим профорієнтаційним закладом, де створено фонд розвитку. Це гарна тенденція, яка демонструє, що батьки готові підтримувати й шукати шляхи виходу з ситуації, що склалася сьогодні в освітній галузі. Ми будемо сприяти й допомагатимемо їм у цих прагненнях. Адже розвиток освіти та підтримка обдарованої молоді – у пріоритеті роботи Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», – підсумував Олег Кочкін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ростов Показати IP 25 Квітня 2017 17:11
Интересно, а где они будут играть после окончания учебы ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus