USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Греції виступають проти закриття телеканалу. ФОТО

14 Червня 2013 11:25
Мовлення суспільної телерадіокомпанії ERT припинили у Греції 11 червня.

Про це інформує ВВС.

За словами прес-служби грецького уряду, це зробили з метою заощадження бюджетних коштів і виведення держави з рецесії.

«ERT стала зразком цілковитої відсутності прозорості і неймовірного марнотратства. Тепер цьому покладено край», – заявив пресс секретар грецького уряду Сімос Кедікоглу, аргументуючи несподіване рішення уряду.

За його словами, персонал звільнили, але всі працівники отримають компенсацію і зможуть подати заявку про прийом на роботу в нову незалежну мовну корпорацію, яку обіцяють відкрити, щойно це стане можливим. Відповідний законопроект про реорганізацію мовника передали до парламенту вранці 12 червня.

Профспілки різко засудили прийняте урядом рішення про закриття провідного мовника країни. Журналісти та представники лівих партій чинять опір затвердженню рішення, хоча мовлення припинили вже опівночі 11 червня. Співробітники ERT при цьому відмовилися залишати робочі місця і після того, як їм відключили ефір, продовжили мовлення в інтернеті. Саме в інтернет-ефірі ERT лідер лівої опозиції Алексіс Ціпрас заявив, що рішення консерваторів на чолі з прем'єр-міністром Антонісом Самарасом закрити держтелерадіо можна порівняти з державним переворотом.

Інженер ERT на ім’я Янніс прокоментував ситуацію так: «Уряд оголосив, що канали будуть закриті опівночі. З цього моменту я стану безробітним. Це неймовірний шок. Через чотири години я стану безробітним».

Колеги з приватних каналів підтримали журналістів, оголосивши страйк: упродовж доби на страйкуючих каналах не виходитимуть випуски новин. Закриття ERT також засудила Європейська мовна спілка, членом якої мовник був з 1970 року. Біля будівлі редакції в Афінах вже ввечері у вівторок на стихійну демонстрацію протесту зібралися кілька тисяч людей.

Як відзначає агентство Associated Press, рішення про закриття ERT оголосили, коли в Афінах перебували делегати трійки кредиторів Греції: представники Євросоюзу, Європейського центробанку і МВФ, – які тиснуть на уряд Греції щодо скорішого запуску програми скорочення кількості держслужбовців. У квітні уряд Греції прийняв постанову, згідно з якою до кінця року звільнять 15 тисяч бюджетників. Це одна з умов отримання фінансової допомоги в розмірі 8,8 мільярда євро, що виділяються ЄС і МВФ на порятунок економіки країни.

Довідково:
ERT (Ellinikí Radiofonía Tileorasi – дослівно «Мовна корпорація Еллади», Грецька корпорація телерадіомовлення) – громадська телерадіокомпанія, власником якої є Грецька республіка. В радіоефірі з 1938 року, телемовлення відкрили в 1966 році. Включає чотири ефірних телеканали, кілька супутникових, чотири загальнонаціональних радіостанції, а також близько двох десятків регіональних. Крім того, в корпорацію входить радіо «Голос Греції» – для зарубіжної аудиторії. Персонал налічує 2655 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus