USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку знову шукатимуть могили в’язнів Луцької тюрми

31 Березня 2011 16:43
На початку літа біля колишньої Луцької в’язниці на території старого міста розпочнуться археологічні роботи з пошуку решток ув’язнених, що були розстріляні на початку радянсько-німецької війни.

Про це 31 березня повідомив керівник відділу збереження історичної спадщини Луцької міської ради Сергій Голдевський.

Роботи планують почати вже у червні, а виконавцем стане львівське комунальне підприємство «Доля», яке здійснювало розкопки у містах України, в тому числі і в Луцьку і має відповідний досвід і ліцензії на такі роботи.

«Ми сподіваємося знайти останки в’язнів Луцької тюрми, яких за розстріляли там енкаведисти за циркуляром генерального комісара Лаврентія Берії 22,23,24 червня. …Подібні дії чинилися і в інших містах. Звичайно ідентифікувати ми їх не зможемо, однак зможе поховати і вшанувати за християнськими традиціями», - розповів Годлевський.

Нагадаємо, у 2009 році спеціалісти підприємства "Доля" уже проводили розкопки під стінами Луцької тюрми. Тоді розкопували одну з чотирьох братських могил, розташовану на території монастиря Бригіток на вулиці Кафедральній 16.

Як стало зрозуміло згодом, у цій могилі були поховані радянські солдати, розстріляні в таборі військовополонених, що діяв у Луцьку у 1941-1942 роках.

В окремих представників влади та громадськості є ідея організувати на місці могил з розстріляними меморіальний комплекс Луцької тюрми.

Довідково:

Після початку війни 22-23 червня 1941 року карателі НКВД, відступаючи з Луцька, розстріляли у міські тюрмі близько чотирьох тисяч в’язнів.

Окрім українських дітей, жінок та стареньких людей, які підозрювалися у зв’язках з національними організаціями, серед розстріляних були 28 поляків.

Усі архіви в’язнів були знищенні заступником начальника тюрми під час відступу біля Ківерців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Anti-Mafia Показати IP 31 Березня 2011 18:19
Черговий піар пана Годлевського. Пошукові роботи минулого року вже показали рівень компетентності наших "захисників спадщини". Шум в пресі, фото Годлєвського і Шиби, жодної екзгумованої жертви, багатометрові ями та купа знайденого побутового сміття... Все. Чи не цей панок піарився обіцянками, коли громадськими організаціями, ще в 2008 році було винесене питання про створення Меморіального комплексу Луцька тюрьма і палець об палець не вдарив, щоб його створити. Мабуть вигідніше раз в рік Банаді та Годлєвському окропити вишиванки на мітингу біля Луцької тюрми, чим хоч щось зробити для реального вшанування пам'яті жертв НКВД і нацистів. Соромно і прикро за таких горе-патрійотів!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus