USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Волинській православній богословській академії першокурсників посвятили у студенти

24 Жовтня 2012 14:01
У празник, що йменується Собор волинських святих, 23 жовтня, у Луцьку відзначили актовий день Волинської православної богословської академії (ВПБА) та 1020-ліття єпархії. Тоді також відбулась і урочиста посвята першокурсників у студенти.

Про це повідомляють у прес-службі Волинської єпархії УПЦ КП.

Торжество розпочалося з Божественної Літургії в кафедральному соборі Святої Трійці, яку очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

На завершення відправи відбулась урочиста посвята першокурсників у студенти. Звертаючись до них, владика побажав цим учням Христовим іти вперед зі знаменами віри в руках.

Після Богослужіння митрополит провів гостей у новий корпус академії. Огляд розпочали зі спортивної зали. Зокрема, тут розміщено тренажери, шведську стінку, тенісний стіл.

На другому поверсі – студентська кав’ярня, професорська. На стінах розміщено стенди з інформацією про історію духовного закладу та його розбудову. На півповерха нижче, біля входу в актову залу, – фотовиставка Олександра Більчука «Дванадцять поглядів на Луцький замок». До речі, у майбутньому тут, як зазначив владика, експонувати свої доробки матимуть можливість й інші митці.

Третій поверх – це, насамперед, аудиторії. Тож, він вирізняється більшим технічним оснащенням. Тут установлено відеокамери, щоб контролювати розпорядок навчання, є бездротовий інтернет і великі монітори для дистанційних лекцій. А гуртожиток і домовий храм містяться на четвертому поверсі.

Гордістю академії є бібліотека, яка цьогоріч заснувала чотири іменні книжкові фонди: канцлера протоієрея Миколи Цапа, доктора історичних наук Михайла Кучинка, кандидата богословських наук Петра Вінцукевича, історика-архівіста Володимира Рожка.

Пізніше в актовій залі відбулося святкове зібрання. З вітальним словом до присутніх звернувся отець ректор, який наголосив на здобутках. Зокрема, що в професорсько-викладацькому складі є 2 доктори наук, 12 кандидатів богословських наук, за останні чотири роки видано 8 наукових збірників. Недавно у ВПБА засновано науково-дослідний інститут, який очолив доктор історичних наук Володимир Борщевич. Усе це дасть змогу ширше співпрацювати не тільки з науковцями на Волині, а й за її межами, підкреслив о.Ігор.

Далі учасники урочистості прослухали доповідь «Духовні скарби Волині в світлі історичної перспективи початку ХХ століття» кандидата богословських наук викладача ВПБА Станіслава Беспалова.

Академію привітали: архієпископ Нестор, який підкреслив, що Волинь – край великих подвижників благочестя, єпископ Лаврентій, котрий відзначив наполегливість владики Михаїла у розбудові духовної школи та надання їй статусу академії.

Очільники братніх навчальних закладів вітальні слова підсилили ще й подарунками. Ректор ЛПБА о.Ярослав, наголосивши на споконвічному духовному зв’язку Галичини й Волині, передав бібліотеці ВПБА добірку богословських праць. Проректор КПБА о.Олександр подарував хрестильний ящик для домової церкви, а ректор РДС о.Віталій – напрестольне Євангеліє.

Наостанок владика нагородив: орденом Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня – секретаря німецької благодійної організації «Україна. Допомога» Дагмар Беннер, ювілейними медалями ВПБА – керівника цієї структури Генрі Беннера та інших її співробітників. Кращих студентів було відзначено пам’ятними книгами.

Завершився актовий день духовним концертом академічного хору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus