USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

УГКЦ розглядає можливість святкувати Різдво за григоріанським календарем

7 Січня 2016 18:01
В Українській греко-католицькій церкві розглядають можливість спільного святкування Різдва з церквами, які вшановують це свято за григоріанським календарем, сказав глава УГКЦ блаженніший Святослав (Шевчук), - інформує «РадіоСвобода».

Як сказав він в ефірі Радіо «Марія», фактично велика частина УГКЦ святкує Різдво та інші свята за григоріанським календарем, зокрема у країнах української діаспори, але в Україні далі зберігається святкування за юліанським календарем.

До слова, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Секретар Ради Національно безпеки і оборони Олександр Турчинов пропонує перенести святкування Різдва в Україні з 7 січня на 25 грудня. Про це він написав у своєму блозі.

«Ми повинні прямувати до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точнішим григоріанським календарем – так, як це зараз роблять не тільки католики, але й більшість православних церков світу. Це питання має не так догматичний, як дисциплінарний зміст», – наголосив Святослав.

Але, як повідомляє департамент інформації УГКЦ, він також зазначив, що з історії відомо: такі зміни, як, зокрема, зміни календаря, вже не раз провокували церковні поділи і розколи.

«Я прагну, щоб це питання піднімала не тільки ієрархія, а й миряни. Усе церковне тіло може перейнятися ідеєю святкування нерухомих свят за григоріанським календарем. Крім цього, ця ідея повинна мати екуменічний характер. Ми будемо мати достатньо сили це здійснити, коли перехід ми здійснимо разом із нашими православними братами. Тоді це прихильно сприйметься широким загалом України і не породить нових перешкод для відновлення єдності єдиної помісної Київської церкви», – сказав блаженніший Святослав.

У той час як християнські церкви західного обряду і протестанти користуються прийнятим у звичайному житті григоріанським календарем також і як церковним, деякі православні церкви і католицькі церкви східних обрядів (серед них і українські), а також так звані давньосхідні церкви продовжують використовувати як церковний календар давніший і менш точний юліанський, що відстає від реального вже на два тижні, тоді як звичайне життя в їхніх країнах іде за григоріанським календарем. Таким чином, через те, що Новий рік опиняється перед Різдвом, вірні або мусять через піст вельми скромно святкувати новорічні свята, або порушують піст.

При цьому більшість православних церков світу вже перейшла на реформований календар, що зветься новоюліанським: він на практиці цілком збігається з григоріанським (різниця в один день настане тільки 2800 року), відтак і всі нерухомі свята, серед них і Різдво, припадають на ті самі дні, що й у григоріанському. Але Великдень та інші рухомі свята, пов’язані з датою Великодня, далі визначаються в новоюліанському календарі за тими самими правилами, що й у старому юліанському.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Анатоль_ Показати IP 7 Січня 2016 18:05
Я в шоці!
Анонім Показати IP 7 Січня 2016 18:22
а давайте всім світом святкувати одночасно різдво і новий рік.
знесилений зневірою Показати IP 7 Січня 2016 18:30
Воно може і так, але це питання зараз не часі, бо дійсно суспільство ще більше розколюватиметься. Може для УГКЦ це не буде великої проблеми, але якби УПЦ КП перейшла на григоріанський календар, то я дуже сумніваюсь, щоб так само вчинила б УПЦ МП. Думаю, що московський патріархат, навпаки, використовув би цю ситуацію для протиставлення і трактування цього як відхід від справжніх традицій. В умовах громадянської війни нам ці загострення і зайві суперечки не потрібні, бо і так вистачає того добра.
Patrik до знесилений зневірою Показати IP 7 Січня 2016 19:33
Тільки слуги путіна розповсюджують плітки про те, що в Украіні іде громадянська війна... Бійтесь Бог іі народного гніву іуди, про яку громадянську війну ви тут плетете, всьому світу відомо, а тільки вам повилазило, що росія розпочала загарбницьку війну з анексіі Украінського Крима. З такими запроданцями, як ви, зовнішні вороги відпочивають.
знесилений зневірою до Patrik Показати IP 7 Січня 2016 21:54
На відміну від тебе (в чому я більш, ніж впевнений) я рік був мобілізований в першій хвилі мобілізації, служив в 51 бригаді, багато чого побачив і пережив, тому знаю, що пишу. Це сама справжня громадянська війна. А те, що ти через власну тупість намагаєшся когось тут слугами путіна, іудами чи запроданцями назвати, - це твоя проблема. Раджу для її вирішення, перш за все, прочитати визначення поняття громадянської війни. Тоді може зникне бажання слинити кислотою. А друге - це тобі якраз треба зняти маску вишиватника, бо за її барвами тобі точно засліпило. Ти тепер став внутрішнім колабораціоністом до ворогів і запроданців, що через кров майдану увірвались до влади. І ще по темі: народ виявився заручником великої змови між путіном і сьогоднішнім режимом поросенка-кулявлоба. Один грає гру великого творця "руского міра", а ті двоє - мега патріотів-спасителів України. Насправді всі отримуютть власну матеріальну вигоду і на війні тримають власні режими при владі. Всі про все домовились, поділили і володарюють. Для них це просто бізнес і нічого особистого.
Patrik до знесилений зневірою Показати IP 8 Січня 2016 00:08
Не раджу вам бути таким самовпевненим і до того ж я не давав вам підстав переходити на "ти"... Судячи з вашоі писанини видно звідки вітер віє, ви є дійсно знесилений зневірою, а точніше - ви, нажаль, є той, хто втратив віру, тобто ви той, хто впав духом... А тому дискутувати, щось пояснювати про гібридну війну та рекомендувати вам вивчити поняття щодо "людини, яка впала духом" не буду, бо немає сенсу... Вам щиро співчуваю... Тішусь тим, що я не такий, як ви... Знаю, що таких, як я незрівнянно більше і ми переможемо, бо з нами Бог... Бо ми не впали духом...Бо ми ніколи не втратимо віру.
))) до Patrik Показати IP 8 Січня 2016 11:07
бога немає, розумнику. є тільки ляльководи, які з вас роблять ковбасу. дух у вас не впав, це звичайне загострення.
знесилений зневірою до Patrik Показати IP 8 Січня 2016 13:04
Як кажуть в народі - час покаже хто і в чому правий, і рано чи пізно все розставить на свої місця. А наразі я скажу, що, звісно, легше бути оптимістом в місті з мирним небом над головою, сидіти перед монітором комп"ютера чи екраном телевізора, в теплому помешканні і поруч з рідними людьми, і думати, що в нас все прекрасно і чудово, так як нам це щоденно інформаційно вимальовують. А от десь в полі, в снігу, на морозі, чи сирому бліндажі, без умов і т.д. і т.п., далеко від дітей і сім"ї, яких можеш більше і не побачити, з "натягнутим" нервами зі зрозумілих причин, коли кожна секунда життя стає безцінною, в голову приходять більш об"єктивні, зважені, думки, невідчувається тої неземної феєрії від локшини, якою вперто замутнюють свідомість людям наші "правителі" всіх рівнів черз ЗМІ, які їм же і належать. Так воно, якщо коротко. Про так звану "гібридність", то, навіть, не хочу занадто заглиблюватись в дискусію, бо всі, хто думає, що це винахід путіна - глибоко помиляється. В нас все давно "гібридне". Ми живемо в "гібридній" країні контрастів, у якій нормальним стало називати поразки - перемогами, бажане - за дійсне, провальні реформи - за здобутки, і так далі. Погоджусь, що це війна, але тиха, підступна війна влади проти власного народу, - специфічна форма етноциду. І вона ведеться вже десятиліттями. До речі, наша вже тепершня "демократична" вдада знову перенесла проведення перепису населення на 2020 рік, бо його результати були б жахливими - зразу підмився б цей солодкий фальш умовного добробуту. Країна загалом лише весь час деградує, немає чим пишатися по великому рахунку. Така моя думка.
дідо Показати IP 7 Січня 2016 18:35
Давно пора. 75 % православних святкують 25го. Навіть піп Константинопольський святкує .Вистачить йти на поводі у Московської фсбешної церкви.
православний Показати IP 7 Січня 2016 18:57
У вас іуд розум відібрало повністю.
Боєць Показати IP 7 Січня 2016 23:59
а як же принципи церкви? закони? їх можна міняти? підлаштовувати під сьогодення світу? це вже не церква! тимбільше в Біблії в основному документі немає згадки ні вказівки як саме святкувати різдво і в якому числі... це пережитки язичницьких вірувань так само колись підлаштованих під християнство як зарас хочуть зробити попи! а через років 100 спробуй комусь розказати що це не зовсім вірно.... схаменіться люди, читайте Слово Боже і не відступайте ні вправо ні вліво... ато живете як вітер подує, поробили собі авторитетів константинопольських!
р. Показати IP 8 Січня 2016 04:18
п.боєць може ви і добрий боєць але не на цьому полі
ПРАВОСЛАВНИЙ Показати IP 8 Січня 2016 20:55
На привеликій жаль що у нашому суспільстві 90% ЗОМБОВАНИХ брехнею таких patrikiv.Ось і забув БОГ що є така країна як УКРАЇНА .Моліться і буде прощення нам всім ГРІШНИМ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus