USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні вигідно вирощувати льон

26 Квітня 2017 07:00
Вирощувати олійний льон в Україні вигідно, вважає Голова Асоціації льонарства та коноплярства Ірина Костюшко. З її слів, витрати на 1 га за останній три роки в середньому не сягали більше $288, тобто практика агрокомпанії «Зоря» свідчить, що рентабельність вирощування льону олійного складає приблизно 46%, інформує Куркуль.

Ірина Костюшко розповіла, що льон - це чудовий попередник для пшениці, який підвищує її врожай приблизно на 10%, а також ця рослина є альтернативою соняшнику. Її вирощування допомагає відрегулювати процеси сівозміни. Проте існують перешкоди, які заважають потрапити українському льонові на ринки інших країн.

«Експортне мито складає наразі 8,5%. Воно впливає на те, що ми неконкурентоспроможні щодо інших країн виробників льону. Також у нашій країні майже немає переробки льону, це лише 15-20%, а все інше – експортний напрямок. Але, на жаль, нам сьогодні важко експортувати, хоча на льон є попит. От, наприклад, зараз до нас звернулося посольство Австрії, якщо є у когось льон, можна його туди експортувати», — розповіла Ірина Костюшко.

Позитивним фактором, який може стимулювати вирощування льону є те, що з 2015 року для 27 країн ЄС набула чинність вимога до автовиробників, які зобов’язані для внутрішнього оздоблення автомобілів використовувати натуральні волокна. Це, за словами Ірини Костюшко, є додатковою можливістю експортувати в Європу не лише насіння льону, а й натуральне технічне волокно, яке можна виготовити з олійного льону. Асоціація льонарства та коноплярства працює нині над тим, щоб домогтися скасування експортного мита на льон та звільнення від сплати ПДВ тих, хто ввозить в нашу державу обладнання для переробки льону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 26 Квітня 2017 07:59
Вигідніше вирощувати мак та коноллі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus