USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ВАРТО ПРОЧИТАТИ: Павлюк рекомендує роман «Аллах повертається?!»

28 Серпня 2013 08:15
Рубрику «ВАРТО ПРОЧИТАТИ», в якій відомі, зокрема українські, письменники радять читачам нашого сайту ознайомитися з цікавими книжками, започаткували Волинські Новини.

Письменник Ігор Павлюк, котрий є родом з Волині, а нині працює у Львові та Києві, є доктором наук і автором майже тридцяти книг, радить землякам прочитати роман сучасної азербайджанської журналістки та письменниці Зумруд Ягмур «Аллах повертається?!». Він вже найближчим часом вийде друком в Україні у перекладі українською.

Ігор Павлюк так охарактеризував літературну новинку:

Це - книга-сага, книга-притча, книга-одкровення, книга-енциклопедія. Її автор визнає і свою відповідальність за біль ближніх, який і намагається полегшити, довівши нас із вами, читачів, до катарсису – найвищого прояву ефекту від твору мистецтва... В релігійній системі координат цей стан називають благодаттю.

Я не міг відірватися від рукопису цієї книги від першої до останньої його сторінки. Чи змінить ця книга суспільство? Змінить однозначно. Бо мою душу, принаймні, вже пронизливо потрясла своєю очищальною печаллю золотої і дорогої правди. Так в природі крапля сльози змінює море, виводячи його із берегів...

Дочитавши на одному подиху цей роман і зробивши виписки-коментарі з нього на 58 сторінок, я би поставив його, враховуючи «дух і літеру» тексту, у своїй бібліотеці біля епосу азербайджанського народу «Деде Коркуд», а також книг «Біси» Достоєвського, «Майстер і Маргарита» Булгакова, Кафкою... Взявши в руки роман Зумруд Ягмур, впевнений, не прочитати його не зможете. А прочитавши – станете добрішими, мудрішими, світлішими. Це також однозначно.

У кінці романного тунелю проблискує світло: «Храм, збудований головним релігійним чиновником, зник разом із садом, звірі порозбігалися... Після лихих звісток по королівству понеслись чутки, що головний релігійний чиновник з’їхав з глузду, розмовляє зі слоном, щось намагається йому пояснити, а бідолашна тварина, витріщивши очі, дивиться на того невгамовного чоловіка і крутить вухами... В редакції усі були зайняті справами, раптом в них з’явилася надія, затонулий вночі палац Сонця дав нове життя світилу в їхніх серцях, під промінням якого вони прийнялись до роботи».

Але, на жаль чи на щастя, час Всевишнього і час людський – фізично й метафізично, релігійно – різні субстанції.

Тому «Аллах повертається» - на той простір, де хоча б одна людська душа іще достойна зустрічі з ним, як у біблійного Лота в Содомі...


Роман сучасної азербайджанської журналістки та письменниці Зумруд Ягмур «Аллах повертається?!» найближчим часом опублікують українською
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus