USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ватикан оголосить святим українського митрополита

19 Липня 2015 08:00
Митрополита УГКЦ зарахують до лику блаженних. Папа римський Франциск у п’ятницю, 17 липня, оголосив спеціальний декрет про про героїчність чеснот митрополита митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького (1865-1944, митрополита Галицького, архиєпископа львівського в 1900-1944).

Про це повідомляє українська служба «Польського радіо».

Цей крок є необхідним для початку процесу беатифікації духовного лідера українських греко-католиків, - йдеться у повідомленні.

Беатифікація - це обряд зарахування померлих до лику блаженних у Католицькій церкві.

Андрей Шептицький майже півстоліття очолюючи УГКЦ. Його вважають об'єднувачем православ'я з греко-католицизмом.

Митрополит був відомий своєю активною діяльністю, спрямованою на досягнення Україною незалежності та об'єднання українського народу в одній вірі. Протягом усього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

Будучи одним із найбагатших людей Галичини (митрополит був графсього походження), він щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям.

У 1932-1933 роках він намагався передати продукти в східну Україну, але радянська влада, заперечуючи наявність голоду, не прийняла їх.

У період пацифікації митрополит захищав православних, а під час Другої світової війни переховував євреїв.

Так, за згодою Шептицького значна кількість євреїв переховувалась у греко-католицьких монастирях і навіть у митрополичій резиденції. Наказав сховати понад 300 єврейських дітей та цінні єврейські документи. У рятуванні євреїв йому допомагали, серед інших, сестра Йосифа Вітер (1946 її ув'язнено комуністичним режимом загалом на 30 років) і рідний брат Климент (37 євреїв; на фабриці взуття, яка належала студитам, — ще 16 євреїв; арештований радянським режимом 1947).

Спроби беатифікувати митрополита Шептицького почали робити ще в 1958 році, проте, перша заява була відхилена Ватиканом. Пізніше процес беатифікації був відкритий, його підтримував Папа Римський Іоанн Павло II.

Так, Іван Павло ІІ під час візиту до Львова у 2001-му захоплювався пастирською діяльністю владики Андрея та висловив сподівання, що колись Шептицький долучиться до сонму святих.

Варто нагадати, що декілька років тому українські пластуни віднайшли архівне відео 1930 року, на якому в кадрі з’являється митрополит Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Андрей Шептицький: скаути супроводжують автомобіль, в якому сидів митрополит УГКЦ.

Німий фільм “Свято молоді” знятий у червні 1930 року у Львові:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
поправка Показати IP 19 Липня 2015 12:58
а індексаційного вора яйценюка оголосіть мерзотником-вором!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus