USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Веломандрівка на «Перцеву гору» - місце загибелі Василя Чепелюка

17 Серпня 2015 16:45
Напередодні річниці встановлення пам’ятного знаку в урочищі Перцева гора побувала молодь із Холоневич.

Напередодні річниці освячення пам'ятного хреста, встановленого на місці загибелі одного з керівників ОУН УПА на псевдо Перець, молодь із Холоневич та Знамирівки здійснила веломандрівку до урочища Перцева Гора.



Як повідомили організатори, у неділю 16 серпня у Холоневичах Ківерцівського району відбулася веломандрівка. Так молодь із сіл Холоневичі та Знамирівка вшанувала першу річницю встановлення пам’ятного хреста на місці загибелі одного з керівників мережі ОУН і УПА Цуманського району Василя Чепелюка (Перця) в урочищі «Перцева гора».

«Перець» разом з його невідомим побратимом (цілком можливо, що це був Степан Пащук на псевдо «Іван», «Міша») загинули в урочищі Перцева Гора у 1951 році у нерівному бою із гарнізоном військ МГБ (Министерство государственной безопасности СССР).

17 серпня 2014 року на місці їх загибелі встановлили та освятили пам’ятний хрест.



Один із організаторів веломандрівки Юрій Устимчук зазначив:

«Рік тому, коли освячували пам’ятний хрест, у цьому місці зібралось близько ста людей, сьогодні тут їх декілька, а через рік, десять, сто? Ми не повинні забувати про наше минуле. Сьогодні, як ніколи, ми повинні пам’ятати про УПА, а особливо коли це жителі нашого села. Більшість із учасників веломандрівки побувала на Перцевій горі вперше. Хоча подолати по піщаних дорогах в спеку на велосипедах понад 20 км в обидві сторони було непросто, всі залишились задоволеними. Було б чудово, щоб цей захід став традиційним та об’єднував навколо себе більше і більше людей, адже це найкращий спосіб для вивчення сторінок історії рідного краю.»

Під час веломандрівки було здійснено покладання квітів та прибирання навколо пам’ятного хреста.

Організатор: Холоневицький інформаційний обмінник.



Як відомо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України визнала учасників ОУН та УПА борцями за незалежність України.

Зауважимо, в умовах неоголошеної війни з Росією громадськість Волині все більше зацікавлена у вивченні становлення і розвитку Організації Українських націоналістів та збройної боротьби Української Повстанської Армії на території краю.

Зокрема, на Горохівщини дві тисячі повстанців боролися проти полчищ Гітлера і Сталіна. Інформацію про своїх родичів та близьких, які боролися проти окупантів різних мастей, можна знайти у нещодавно виданій книзі горохівчанина Андрія Криштальського «ОУН і УПА на Горохівщині».

ЧИТАТИ ЩЕ: ОУН і УПА НА ВОЛИНІ: ІСТОРІХ ВІД ТИХ, ХТО ВИЖИВ

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, 16 серпня у селищі Торчин Луцького району Волині відкрили пам’ятник воякам УПА. Пам’ятник встановили на місці масових катувань та розстрілів українських повстанців у 40-50-х роках ХХ століття з селища Торчин і навколишніх сіл.

Раніше повідомлялося, що відновлення урочища Вовчак – місця заснування УПА – розпочали на Турійщині. До слова, єдиний живий учасник бою в урочищі Вовчак - дев’яностооднорічний повстанець з Володимира-Волинського Петро Мартинюк, ветеран УПА на псевдо «Дуб». Він та його дружина Ольга, зв’язкова УПА на псевдо «Ліщина», досі несуть у серці непохитну віру в Україну.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВІЙСЬКОВА ЕЛІТА УНР: ВОЛИНСЬКИЙ ГЕНЕРАЛ ОЛЕКСАНДР ОСЕЦЬКИЙ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Рух Показати IP 17 Серпня 2015 18:12
Між іншим в Холоневичах та окрузі у деяких старих жителів є розписки від керівництва партизанських з'єднань Мєдвєдєва, Фьодорова та їхніх політруків про примусове вилучення( для нужд совєтскіх защітніков) коней, свиней та великої рогатої худоби!!!!! За яку ( совєцкая армія і правітєльство расчітаєца в полном обйомє). Розраховані за допомогою НКВС та КДБ про що свідчать численні пам'ятні хрести на території України.
небайдужа Показати IP 17 Серпня 2015 21:08
Пишаюсь патріотично налаштованою молоддю! Слава Україні! Героям Слава!
Анонім до небайдужа Показати IP 18 Серпня 2015 09:23
хто не скаче, той москаль?
Штефан, Луцьк Показати IP 18 Серпня 2015 10:23
Ось - ідеальне місце для проведення патріотичних фестів, звитяг і вишколів! Гей спонсори-українці, де ви?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus