USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ім’я розстріляного «енкаведистами» волинянина має бути в шкільних підручниках

20 Серпня 2015 13:26
100-річчя з дня народження Провідника юнацтва ОУН Степана Мазурця відзначили на Волині.

Так, 19 серпня 2015 року у селі Прилуцьке Ківерцівського району Волині відбулись урочистості з нагоди 100-ї річниці з дня народження Провідника юнацтва Західної України, члена Проводу ОУН Степана Мазурця. У заході взяли участь депутати Волинської обласної ради, Ківерцівської районної та міської рад, члени «Легіон Свободи».

Як заповідав у своїй передсмертній записці Степан Мазурець, розстріляний «енкаведистами» в застінках Луцької тюрми 23 червня 1941 року, вдячні нащадки у 2007 році встановили у його рідному селі пам’ятник. Панахиду біля пам’ятника Герою відслужив спільно з церковним хором священик місцевого храму святого Іонна Хрестителя УПЦ Київського патріархату отець Василь Мураль. До підніжжя пам’ятника лягли вінки і квіти.



Про це повідомили у прес-службі Волинської обласної організації ВО «Свобода».

Під час заходу до присутніх звернулися: перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, заступник голови Ківерцівської районної ради Ігор Космина, професор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Олексій Колісник, представник «Легіону Свободи» Анатолій Король, голова Ківерцівської районної організації ВО «Свобода» Анатолій Пушкін, заступник голови Ківерцівської районної організації ВО «Свобода» з питань національної пам’яті Степан Кузьмич, який є племінником Степана Мазурця.



«Волинський край, що став колискою УПА, дам нам багато героїчних імен, серед яких – і Степан Мазурець. Йому було лише 26, коли він поклав своє життя і майбутнє на вівтар незалежності України. Приблизно стільки ж сьогодні і його нащадкам з Небесної сотні, і тим, хто проливає кров на Сході у війні з нашим одвічним ворогом – російським окупантом. Совєцька пропаганда зробила все, що постать Провідника юнацтва ОУН залишалася маловідомою для широкого загалу.

Хоча це ім’я має бути записане окремою сторінкою в шкільних підручниках, про нього має знати кожен школяр і кожен українець. Тож маємо зробити все, аби саме так і було», – зауважив у своєму виступі Олександр Пирожик.

В урочистостях узяли участь вчителі та учні місцевої школи, представники сільської громади, районної влади, члени національно-патріотичного об’єднання імені Пилипа Орлика, Ліги письменників імені Павла Чубинського, Союзу українок, ветерани Братства вояків ОУН-УПА імені Клима Савура.



Довідково: Степан Мазурець народився 19 серпня 1915 року в селі Прилуцьке Ківерцівського району Волині. Навчався у місцевій 4-річній школі. Будучи дуже здібним, перечитав майже всі книги, які були на той час у місцевому осередку «Просвіти». Вступив у Луцьку гімназію, де і розпочав діяльність в ОУН.

Вперше був засуджений до ув’язнення у 1936 році, просидів місяць, вдруге отримав 8 років. Організовував у Луцькій в’язниці бунт, за що був переведений в тюрму міста Тарнув (Польща), де відсидів 4 роки. Звільнився на початку 1939 року.

Совєти пропонували йому впливові посади, але він відмовився від цих пропозицій і пішов у підпілля. В січні 1941 року на Святвечір разом із побратимом Іваном Скопюком був схопленний. Після арешту оголосив голодівку і до дня розстрілу нічого не їв, тож «енкаведисти» намагалися годувати штучно.

23 червня 1941 року Провідник юнацтва ОУН уже не мав сил іти на розстріл, тож чекісти поклали його на долівку, розпороли багнетом живіт і кинули на гору розстрілянних трупів.

Слова, які Степан Мазурець говорив односельцям, сьогодні викарбувані на його пам’ятнику.



Зауважимо, в умовах неоголошеної війни з Росією громадськість Волині все більше зацікавлена у вивченні становлення і розвитку Організації Українських націоналістів та збройної боротьби Української Повстанської Армії на території краю.

Нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, на місці загибелі одного з керівників ОУН УПА Василя Чепелюка на псевдо Перець, молодь здійснила веломандрівку до урочища Перцева Гора. «Перець» разом з його невідомим побратимом (цілком можливо, що це був Степан Пащук на псевдо «Іван», «Міша») загинули в урочищі Перцева Гора у 1951 році у нерівному бою із гарнізоном військ МГБ (Министерство государственной безопасности СССР).

ЧИТАТИ ЩЕ: ОУН і УПА НА ВОЛИНІ: ІСТОРІХ ВІД ТИХ, ХТО ВИЖИВ

Як відомо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України визнала учасників ОУН та УПА борцями за незалежність України.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВІЙСЬКОВА ЕЛІТА УНР: ВОЛИНСЬКИЙ ГЕНЕРАЛ ОЛЕКСАНДР ОСЕЦЬКИЙ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus