USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Віче проти державного перевороту – на засніженому Театральному майдані

19 Січня 2014 18:03
Вирушати у Київ та не виконувати «драконівські» закони закликали лучан під час громадського віче «Ні – державному перевороту».

Перше у цьому році громадське віче відбулося на Театральному майдані у Луцьку 19 січня.

Попри те, що під час заходу не припинявся снігопад та було відчутно холодно, взяти участь у мітингу зголосилося чимало лучан. На знак протесту проти ухвалених 16-го січня законів, дехто прийшов на мітинг у масці.

Розпочався захід зі спільного виконання державного гімну України. На сцені виступили політичні та громадські діячі, які розповіли про ухвалені 16-го січня Верховною Радою закони, що обмежують права та свободи українців та закликали виїздити на Майдан у Київ, надавати транспорт для поїздок та допомагати луцькому Євромайдану.

«П’ята стаття конституції гарантує нам, що ніхто не може узурпувати владу в Україні, тому що єдиним джерелом влади є народ», - звернувся до учасників мітингу депутат луцької міської ради Василь Гриб.



Народний депутат Анатолій Вітів зазначив, що сьогодні українці в черговий раз вийшли на майдани, щоб відстояти своє право жити у вільній, демократичній Україні. З його слів, 16-го січня в країні відбувся державний переворот, коли Верховна Рада прийняла злочинний закон про бюджет, у якому більше грошей отримає міліція, прокуратура, суди, та зменшаться видатки на освіту, медицину та соціальний захист. Також він закликав волинян не виконувати закони, прийняті 16-го січня, тому що їх прийняли всупереч конституції та регламенту.

«Не потрібно казати, що нам важко, важко було тим, хто боровся у 1940-их роках – у них стріляли. Поки в нас не стріляють, поки в нас є мирні засобі боротьби, ми повинні докласти максимум зусиль для перемоги, для ліквідації бандитського режиму. Якщо треба буде, ми маємо усі бути готові їхати на Київ, бо революція завжди робиться в столиці», - наголосив Анатолій Вітів.



«Я підприємець, керівник громадської організації, можливо, з вівторка, іноземний агент. Мені доводилося виводити людей під стіни міської ради, облдержадміністрації, з вимогами про свої права. Сьогодні за це я можу отримати вісім років тюрми і підвести цих людей як мінімум під п'ятнадцять діб. Тоді як мені вести свої громадські справи – боятися чи йти далі? Як громадський діяч, як підприємець та громадянин України я припиняю співпрацювати з цією владою. Як громадський діяч я член громадських об’єднань при облдержадміністрації, при міській раді, при антимонопольному комітеті. З понеділка я змушений вийти з усіх цих організацій, тому що співпрацювати з цими людьми неможливо», - звернувся до присутніх голова Асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес-Волинь» Ігор Дильов.



Він закликав лучан бути готовими об’єднатися для захисту своїх прав та свобод, їхати заради цього у Київ. Його підтримали вигуками «ганьба» на адресу влади.

«П’ята стаття конституції, яка ще діє, вказує «народ здійснює владу безпосередньо», тобто, все, що буде відбуватися завтра, залежить сьогодні від нас з вами. Це може бути останній Майдан у Луцьку та останній Майдан у Києві», - повідомив заступник голови Волинської обласної партійної організації «УДАР Віталія Кличка» Ігор Алексєєв.

Він закликав усіх, хто може боронитися, негайно вирушати у столицю. Учасники мітингу підтримали промовця вигуками «на Київ».



Зі сцени зачитали оголошення від ВО Майдан у місті Луцьку із проханням допомоги від лучан. Так, мешканців міста закликали вирушати у Київ, надавати транспорт для поїздок, долучатися до луцького Євромайдану як волонтер, охоронець тощо. Листівки із номером мобільного, за яким можна звернутися, роздавали учасникам віча.



Від Громадської організації «Батьківщина молода» виступив Роман Перванчук. Він зазначив, що є прихильником виключно законних методів боротьби, але, якщо для перемоги потрібно буде комусь загинути, він готовий бути цією людиною. На сцені він зробив те, що, з його слів, ніколи раніше не робив на Майдані – закрив своє обличчя маскою для того, щоб продемонструвати нікчемність прийнятих 16-го січня законів.



Юрист луцького Євромайдану Андрій Гаврищук коротко охарактеризував «ганебні» закони Колесніченка-Олійника, прийняті 16-го січня. Так, відповідно до законів, іноземним агентом визнаватимуть організацію, яка намагається вплинути на рішення, які приймає влада, тобто, іноземними агентами вважатимуть євромайданівців. Окрім цього, до кримінального кодексу України ввели поняття «наклеп». Тобто, того, хто скаже, що Янукович вчинив злочин, притягнуть до кримінальної відповідальності. Також до кримінального кодексу ввели поняття «екстремістська діяльність». Ті, хто намагатимуться вплинути на незаконні рішення органів місцевої чи державної влади, вважатимуться екстремістами. Відповідно до змін у кримінально-процесуальному кодексі, громадянина зможуть засудити заочно, не викликаючи у міліцію, прокуратуру чи суд.



Представниця громадського сектору Євромайдану Марія Доманська вийшла на сцену у марлевій пов’язці.

«Вибачте, трішки прихворіла на демократію, тож вирішила не заражати людей, які проти неї. Сто відсотків, частина з них стоїть тут, дивиться на нас збоку і ненавидить нас», - звернулася вона до учасників мітингу.

Громадська активістка висловила обурення від імені громадських організацій та журналістів. З її слів, окрім того, що українцям заборонили ходити у шоломах та їздити колонами понад п’ять авто, громадські організації, які фінансуються за кошти іноземних фондів, обізвали «іноземними агентами». Закон зобов’язує кожну громадську організацію щотримісяці звітувати про свою діяльність. Журналістів суттєво обмежили у їхніх конституційних правах, адже відповідно до нового закону, веб-сайти та блоги, які не зареєстровані як інформаційні агентства, повинні бути закриті. Також будь-яка інформація, що критикує владу, вважатиметься екстремістською. Марія Доманська від імені журналістів повідомила, що ці закони не будуть вважати конституційними.

Вона закликала лучан не розходитися, частіше приходити на Майдан, та долучатися до Євромайдану у Києві та у Луцьку.



За дорученням ради луцького Євромайдану зачитали резолюцію народного віча «Ні – державному перевороту».

Як йдеться у документі, у зв’язку з реальною загрозою остаточної узурпації влади Януковичем та Партією регіонів та встановлення режиму бандитської диктатури, учасники народного віча вимагають невідкладної відміни всіх диктаторських законів, ухвалених в нелегітимний спосіб Верховною Радою України 16-го січня, негайної відставки Президента Віктора Януковича, міністра МВС Віктора Захарченка, уряду прем’єр-міністра Миколи Азарова, голови Верховної Ради Володимира Рибака. Також вимагають відставки ставлеників режиму Януковича та Партії регіонів на Волині голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, прокурора Волинської області Андрія Параки, начальника УМВС України у Волинській області Олександра Терещука, а також звільнення голови облради Володимира Войтовича, як неспроможного відстоювати інтереси волинської громади. Вимагають також припинення переслідувань учасників Євромайданів, закриття кримінальних проваджень проти шістьох активістів Євромайдану у Луцьку відповідно до вимог Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Також громада вимагає об’єктивного розслідування обставин застосування сили щодо учасників мирних акцій протесту. Волинян закликають до безстрокової мирної акції громадянського протесту, допоки вказані вимоги не будуть виконані. За резолюцію проголосували усі учасники мітингу, після чого можливість виступити зі сцени луцького Євромайдану надавали усім охочим.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
дідо Показати IP 19 Січня 2014 18:14
Поки на трибуні Гриб та Банада, то Клімчук може бути спокійний за своє крісло.
Ольга Показати IP 19 Січня 2014 18:42
http://2000.net.ua/2000/derzhava/ekspertiza/96796- почитайте лучвани і побачите, кому ми здаемо гроші і на що вони ідуть. Досить вірити цим людям, які наживаються на нашій вірі
нічого до Ольга Показати IP 19 Січня 2014 18:55
не зрозумів.з вами не йшов
саша до Ольга Показати IP 19 Січня 2014 21:35
ну звичайно... без лоха,и жизнь плоха.
Беркут Показати IP 19 Січня 2014 18:43
Від сили на цьому зборищі 300 - 400 голов .... З дірками ....
Укр. Показати IP 19 Січня 2014 18:46
А цікаво . чи головний бандерівець знов ів горіхи на сцені , як у Верховній Раді . чи ні?Політичні імпотенти.На що вони ще , крім майдану здатні? Керувати державою? Пам.ятник своєму ідолу поставити не можуть . а тут до корита дорватися... Невже люди не розуміють. що працювати треба , а не мітингувати.
Анонім Показати IP 19 Січня 2014 18:48
а пройдисвіт дельов вже тут виліз,лиже с*акі тим кому вигідно і хто пару баксів підкіне,тут видно надіється від американськіх допомог урвати,поеі таких будуть пускати на сцену і слухати,жоден нормальний їм не повірить,а дильов не в перше тягнеться до американьського пирога,ще колись дерибанив кошти,що виділялися американьською організацією анонімних алкоголіків на допомогу українським організаціям,це пройдисвіт ще той,якби ті що слухають такіх ,знали хто перед ними горлопанить вони самі б їх зі сцени скінули,як кажуть під час смути на поверхню вилазить все г**но,це правда.
Павло Показати IP 19 Січня 2014 19:28
А по відео вже показали і в новинах повідомили, що Європа вже засуджує події у Києві на Грушевського, "лідери" Майдану - відхрещуються, а людей до тями повернути хисту не вистачає? То що ви за "лідери"?! Де ваша "самооборона" яка порядок тримає? Вона у перших рядах бунтівників!!! А до чого тут Європа, якщо це акції за підтримки США!!! Що за люди - не розуміють що і до чого???!!!:(
Проти лицемірів Показати IP 19 Січня 2014 19:35
Ще один брехун-депутат!. Ну йому вірити, лицеміру депутату міськради Грибу бувшому артисту, коли він як хапуга "оформив" декілька земельних ділянок собі? Це такі сучасні ПУСТОЦВІТИ від партії "Батьківщина" крадуть з БЮДЖЕТУ м.Луцька цілим кагалом від Юлі Тимошенко! Ну чим вони, такі депутати кращі від інших злодіїв?
Волинянка Показати IP 19 Січня 2014 19:38
Українці прозрівають? Лідерів опозиції у Києві освистали. http://www.volynpost.com/news/25874-lideriv-opozycii-u-kyievi-osvystaly
замкнув круг до Волинянка Показати IP 19 Січня 2014 20:22
це питання
Олена Показати IP 19 Січня 2014 19:49
ВО "Майдан" Луцька оголосив, на одному з сайтів", мобілізацію на Київ, а хто у тому ВО?:) Одні брехуни, нероби, крадії!!! Підтримуйте таких, будете мати!!! А відео з Києва на Грушевського показало, що опозиція пішла на силові дії, а це вже - використання людей і брехня про мирні акції!
а в Показати IP 19 Січня 2014 20:55
мене складається враження ,що ці три "лідери" це клаборанти.
а в Показати IP 19 Січня 2014 20:58
виправляюсь-колаборанти.
о Показати IP 19 Січня 2014 20:59
О Алексіів з'явився невже йому ще хтось вірить, нероба ще той.
знаючий Показати IP 19 Січня 2014 21:02
Не нероба а людина яка переживає за інших людей за їхні ж гроші.
Ісса ндойє Показати IP 19 Січня 2014 22:18
А ЛІДЕРІ - КРОЛІК, ФАШИСТ І БОКСЕР....
КУВАЛДА до Ісса до Ісса ндойє Показати IP 20 Січня 2014 10:30
...........твоє місце у параши і про фашизм ти - помилка природи і знати і чути не міг нічого !!!
цікаво Показати IP 19 Січня 2014 23:17
побачити гузя у каструлі.а чому показ моделей буде так пізно давайте зранку щоб всі встигли сфотографувати
Цуценюк Показати IP 20 Січня 2014 08:58
Я рад что ваши деньги всегда со мною, мои маленькие бандерлоги!
саша Показати IP 20 Січня 2014 09:09
В церкві менше людей було, ніж на майдані... люди Богу моліться,бо на все його воля!!!
КУВАЛДА до а в Показати IP 20 Січня 2014 10:26
що ти гониш і що ти можеш знати про цих лідерів ??
лучанин Показати IP 20 Січня 2014 15:58
Чому у деяких мітингувальників каски і маски? Бояться, щоб сусіди не впізнали і не вперіщили дрючком? А якщо серйозно, панове свободівці, ваше дітище - безконтрольний натовп під вигуки "ганьба" і Геть" вас же і похоронить. Ви розбудили натовп, але ви з вашими примітивними лозунгами не в силі контролювати його. Левова частка народу України деградована і деідеологізована, ніколи не працювала і не заробляла чесно копійки. вона сприймає майдан як прелюдію до масових погромів і грабежів. Ваші гасла чужі і непотрібні цьому натовпу, і він знищить вас. Щиро Ваш - Лучанин.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus