USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У Луцьку шукали спосіб виходу з політичної кризи

18 Грудня 2013 21:35
Діалог з владою можливий, але потрібно припинити репресії. Про це йшлося під час круглого столу на тему «Шляхи подолання політичної кризи в Україні: репресії чи пошук діалогу?».

Круглий стіл, який організувала Асоціація захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес-Волинь», відбувся 18 грудня у Луцьку. Взяти участь у заході запросили представників органів місцевого самоврядування, облдержадміністрації, прокуратури, суддів, представників правоохоронних органів, Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку та ЗМІ. Варто зазначити, що представники облдержадміністрації, правоохоронці, судді та працівники прокуратури проігнорували захід. Отже, дискусію вели громадські діячі, експерти та представники органів місцевого самоврядування.

Як зазначив голова Асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес-Волинь» Ігор Дильов, підприємці беруть активну участь у заходах, що відбуваються на Майдані, долучилися до пікетування облради під час сесії. Асоціація ініціювала збір теплих речей та грошей на ринках, сприяє з транспортом тим, хто бажає брати участь у мирних заходах.

«Останні події показують особливо жорстке ставлення до молоді – попереджувальні заходи, браслети, домашні арешти, чого раніше у нашому регіоні не було. Виникає питання – чи відбулися зміни в державі, чи це ноу-хау наших правоохоронних органів? Хотілося б з’ясувати для себе та для громадян, як далі розвиватимуться події, і що ми зможемо зробити. Чи справді виправдана така жорстка позиція сьогодні? Чи справді такі важкі злочини мали місце під час мирних акцій?», - звернувся до учасників круглого столу Ігор Дильов.

На його думку, в Україні повинен відбутися діалог, а не жорстке протистояння.



Учасники заходу вважають, що причиною кризи було те, що влада не захотіла провести діалог з суспільством стосовно зовнішньополітичних орієнтирів.

На думку депутата Луцької міської ради Олександра Пизи, наразі основна помилка – відкласти завоювання Майдану до 2015 року.

«Ми втратили перші три-чотири дні Євромайдану, коли потрібно було йти в Адміністрацію Президента, в кабмін, захоплювати ці будівлі і йти на Межигір’я. Ми переходимо в шанцеву війну, але її зупиняти не можна», - зазначив Олександр Пиза.



«Ми повинні визначити дві концепції – суспільство або самоорганізовується, і тоді справа політиків обслуговувати його, або політики організовують суспільство та ведуть його за собою. Нема чіткої жорсткої вертикалі керівництва і жорсткої узгодженої позиції щодо того, що ми робимо. Можна казати постфактум – «потрібно було брати», але ми цю сторінку перегорнули. Янукович літав у Росію, йому дали 15 мільярдів доларів, знижку на газ. Навіть у Західній Україні 50% людей реагуватимуть на це позитивно. Вони не будуть вдаватися у подробиці про те, що це комерційний кредит. Тобто, чоловік взяв 15 мільярдів доларів, і що він заставив, ми не знаємо. Ми заставляємо півкраїни і обслуговуємо кредит щороку в межах 10%. Зараз всі демократичні способи боротьби вичерпані – 3,4 мільйона людей було на вулицях Києва, це офіційна позиція БіБіСі. Скільки ще має вийти і куди в межах законодавства, толерантності?», - повідомив заступник голови волинського осередку партії «УДАР Віталія Кличка» Ігор Алексєєв.

Дехто з учасників заходу вважав, що потрібно відновити Євромайдан у Луцьку та інших містах. Адже, у багатьох складається враження, що Майдан у Києві – це декорація, і революція десь далеко, а не у Луцьку.



Представник ради підприємців у Волинській області Володимир Кривович зазначив, що опозиційні партії досі не запропонували йому як громадянину та учаснику акцій протесту певного шляху та варіантів дій. З його слів, наразі немає жодного рішення з боку влади чи опозиції, у якому можна було б досягти компромісу.

Серед учасників круглого столу лунала думка, що останні події в Україні засвідчують, що влада взяла курс на репресії, окремі точкові удари по активістах, курс на затягування ситуації. Падіння градусу тиску на владу сприятиме тому, що влада буде більш впевнено здійснювати репресивні заходи. Якщо влада відчуває побоювання активної відповіді громадського суспільства, вона діятиме м’якшими методами.

Заступник Асоціації молодих реформаторів Марія Доманська зазначила, що, замість того, щоб ділитися враженнями, потрібно говорити про конкретні пропозиції. Вона закликала бізнесменів, які готові зробити європейський вибір, бути готовими піти на жертви. З її слів, позафракційні депутати, які декларують європейський вибір, повинні йти на переговори з опозиціонерами та бізнесменами середньої ланки і домовлятися про спільні дії. Представників середнього та малого бізнесу вона закликала домовлятися з олігархами з Партії регіонів, які обрали європейський вектор. Також Марія Доманська закликала бізнесменів сприяти з адвокатами для захисту активістів Євромайдану. Також, на її думку, потрібно постійно вимагати персональних санкцій стосовно Президента та інших високопосадовців. Важливо і перемогти у медіавійні, заради чого, на її думку, повинні об’єднатися різні мас-медіа. Громадська активістка звернула увагу на те, що круглий стіл проігнорували усі газети, представники яких були запрошені. З її слів, також потрібно запобігти впровадженню надзвичайного стану, який можливий у разі застосування силового методу.



Як зазначив координатор Луцького Євромайдану Володимир Бондар, бізнес ніколи не вибирає ані схід, ані захід.

«Бізнес вибирає гроші та прибутки. Якщо ми думаємо по-іншому, ми не розуміємо логіки бізнесу. Йому байдуже, де заробляти гроші, тому потрібно створити такі умови, щоб гроші заробляти було комфортно, тоді бізнес відстоюватиме ці, а не інші цінності», - розповів Володимир Бондар.

На його думку, протистояння закінчиться діалогом в будь-якому разі.

«Влада не веде сьогодні діалогу з суспільством, тому що не бачить суперника. Це не тільки проблема влади, це проблема суспільства. Ті події, які відбуваються – це поки що квола, але спроба суспільства самоорганізуватися та стати стороною діалогу. Влада ще не усвідомила в суспільстві опонента, але бачить процес, що зароджується», - зазначив Володимир Бондар.

З його слів, громадянське суспільство повинно пропонувати владі порядок денний, а не навпаки.

«Безперечно, сьогодні в Україні стан глибокої політичної кризи. Репресії – це, звичайно, шлях у нікуди, і потрібен діалог. Для того, щоб відбувся діалог, мають бути дві сторони. Вони вже дійшли до граничної точки, тобто, нікуди повернути. На мою думку, обидві сторони повинні знайти основу для діалогу, ті пункти, які можна вирішити. Якщо вони висуватимуть бажання, які не можна виконати, це не буде діалог, це буде крик. Стан, який ми маємо сьогодні, може продовжитися, але як довго?», - зазначив віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку Кшиштоф Васілєвскі.



У підсумку учасники круглого столу погодилися, що бізнес стає повноцінною частиною громадянського суспільства в Україні. Вони дійшли згоди, що діалог можливий, проте потрібно припинити репресії. Потрібно, щоб і влада, і опозиція взяла до виконання цей мінімальний набір вимог громадянського суспільства. Тоді можливо подолати політичну кризу і знайти розуміння того, яким чином держава має розвиватися в майбутньому.

«На мій погляд, потрібно займатися не партизанщиною, а створювати тиск на місцевому рівні, все ж таки, ми тут живемо, ми знаємо один одного в обличчя, потрібно переконувати і переконувати, щоб усе йшло до мирного врегулювання», - зазначив Ігор Дильов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
123 Показати IP 18 Грудня 2013 23:14
КЛОУНАДА
Хто це до 123 Показати IP 19 Грудня 2013 08:45
100% цирк
Дильову Показати IP 18 Грудня 2013 23:29
От тепер тобі і тим підприємцям, які майдан підігрівали будуть передачки носити...
Михайло Показати IP 19 Грудня 2013 00:29
Щось пан Пиза фальшивить, хіба не 1 грудня була спроба силового захоплення бойовиками приміщення Кабміну та з допомогою бульдозера ввірватися в адміністрацію Президента?
НКВС Показати IP 19 Грудня 2013 07:42
Грантоїди кучкувалися)))
НацБезУ Показати IP 19 Грудня 2013 09:02
«Ми втратили перші три-чотири дні Євромайдану, коли потрібно було йти в Адміністрацію Президента, в кабмін, захоплювати ці будівлі і йти на Межигір’я. Ми переходимо в шанцеву війну, але її зупиняти не можна», - зазначив Олександр Пиза.?????????????????? Де реакція контролюючих органів на такі заклики???????? Це ж кримінал!"!!!"
земляк Показати IP 19 Грудня 2013 10:08
Був би Пиза не з-під Теребовли, може би я йому і повірив... А так: фіть-фіть-фіть тьох-тьох-тьох.... Свістят хлоп'єта за европейські бабки, ой свистят... Так бим солов'ї в липні)))
Луцьк Показати IP 19 Грудня 2013 10:23
Якщо Пизу послухати, то явно в його прізвищі не хватає букви Д.
Misteria Показати IP 19 Грудня 2013 10:35
О, Кшиштоф на головній фото=))
БОГДАН Показати IP 19 Грудня 2013 12:56
Припинити політичні репресії! Звучить пафосно.Дозволю запитати в учасників круглого столу,а якщо опозиціонери порушують закон,допускають випадки злісного хуліганства,вдаються до безпідставних наклепницьких випадів,я вже не говорю про фактичну політичну та моральну відповідальність за погроми та масові безладдя, під час відомих подій у КиєвІ.Навіть на зазначеному круглому столі =революціонер= Пиза закликає до насильницьких дій по захопленню влади в Україні .Виступи З боку опозиціонерів носять, по суті, примітивний,шаблонний характер, сприймаються,як стереотипи і кліше .=Революціонери = продовжують брехати про мільйонні мітинги ,які ніби мали місце Києві на їх підтримку,-думаю ,що до кінця року опозиція вже буде стверджувати,що в столичному євромайдані брали участь,не мільйони ,а десятки мільйонів чол.Для опозиції головне- брехня,піар,гроші від штатівського держдепу та закордонних фондів .По великому рахунку УКРАЇНА дочекалась саме від Росії кредиту,знижки на газ,пропозиції в реалізації спільних взаємовигідних проектві .Від Євросоюзу отримали повчання,філософські роздуми на тему ,як добре буде Україні після підписання асоціаціїї ,а в сухому залишку- велику ,жирну та масну ДУЛЮ (відмовили в кредитах,візовому режимі,перспективі вступу в Євросоюз ).Лідери опозиції намагаються зробити добру міну при поганій ,програній грі,а дехто намагається і далі запопадливо облизувати та обціловувати протягнуту дулю.ПІдтримка Росії- це підтримка не лише Януковича,Азарова,чи ПР,це ,в першу чергу ,підтримка простих українців,які бояться втратити роботу,пенсії.,зарплати.,соціальні виплати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus