USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Як починався Євромайдан у Луцьку: спогади активіста

21 Листопада 2021 14:46
В Україні 21 листопада відзначають День Гідності і Свободи. Аби висловити незгоду із рішенням уряду про призупинення процесу підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом, у різних містах України, зокрема в Луцьку, збиралися активісти та небайдужі люди.

Про те, як Євромайдан починався в Луцьку – у сюжеті Суспільного.

Першим вийшов на Театральний майдан у Луцьку – волинський Євромайдан – журналіст Мирослав Ватащук. Ввечері 21 листопада 2013-го лучанин закликав друзів і всіх небайдужих у соцмережі прийти на центральну площу міста. Усього зібралося майже 30 людей.

Зі слів Мирослава Ватащука, на майдан у Луцьку вийшов, аби висловити свою позицію та задекларувати підтримку євроінтеграції України.

«Хотів тоді взяти з собою прапорець Євросоюзу, але мене на той момент його не було, був тільки український прапор. Я не думав, що хтось приєднається, а за декілька годин нас зібралося кілька десятків чоловік. Люди розуміли, що ми рухаємося до Європи, а одним із етапів було підписання угоди про асоціацію із Євросоюзом, і це все призупинялося», – зазначив активіст.
Майдан у Луцьку відбувався мирно, без смертей та сутичок протестувальників із тітушками, хоча загрози були.

«При вході у центральний парк під контролем правоохоронців збиралася купа молодиків хорошої фізичної підготовки у спортивних костюмах з тим, що ніби вони мали уночі розганяти якраз Луцький євромайдан і вже тут були намети, наметове містечко і його мали ліквідувати і тоді оперативно зібралися багато людей на майдані і ця інформація підтвердилася, бо тоді підключали поліцейських», – каже учасник Євромайдану.

Розвиток євромайданівського руху у Луцьку, говорить Мирослав Ватащук, був важливим. З його слів, такі майдани у великих і малих містах держави не дозволяли силовикам стягнути усі сили в Київ, щоб придушити протести.

«Сцена була там, де фонтан частково, там же було й піаніно. В палаці культури був пункт обігріву для учасників протесту, бо і морози стояли, там можна було випити гарячого чаю, з’їсти якусь канапку, погрітися, зарядити гаджети, збір коштів для Євромайдану, збирали закрутки, продукти», – каже журналіст.

Після побиття студентів у Києві Мирослав Ватащук періодично їздив на столичний майдан. Працював як журналіст під час протистоянь на Грушевського та Інститутській.

«Згуртованість народу у той час, підтримка в кожному місті і Євромайдан у столиці продемонстрували, що з думкою людей потрібно рахуватися», – говорить Мирослав Ватащук. Додає: саме події восьмирічної давності дозволяють сьогодні мати демократичний вибір.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
До Мирослава Показати IP 21 Листопада 2021 14:50
І як воно живеться тепер в Європі? Ви всім задоволені? Було за що стояти та гинути на майдані? Тільки чесно, відкинувши всі емоції...
дідо до До Мирослава Показати IP 21 Листопада 2021 15:29
зараз набагато краще ,ніж при януковічу...люди загинули за свободу
М до дідо Показати IP 21 Листопада 2021 15:47
Кому краше?...
дідо до М Показати IP 21 Листопада 2021 16:15
нормальним краще, а дармоїдам та злодюжкам гірше
Анонім до дідо Показати IP 21 Листопада 2021 16:45
ДТП на кожному кроці,при якому відмазують,будують що хочуть і де хочуть,руйнують історичні місця...ти про цю свободу писав?
адвокат до Анонім Показати IP 21 Листопада 2021 19:11
а можна конкретно хоч одну ДТП,при якому відмазали?
Євросоюз Показати IP 21 Листопада 2021 15:19
Краще б він не починався взагалі.
Н Показати IP 21 Листопада 2021 15:45
Варто було б поставить питания: не як починався, а чим закiнчився?...
9 Показати IP 21 Листопада 2021 17:10
Перед тим як виступати проти чогось або за, треба було предметніше питання вивчати, а не по принципу кричати аби кричати. Зрештою ціна таким поступкам на долонях - реалії нашого сьогодення
С Показати IP 21 Листопада 2021 17:33
Починався з того Хто не скаче той москаль.
ВІРУС Показати IP 21 Листопада 2021 17:48
Кому ці спогади тра.Всі і так добре все знають.
Анонім Показати IP 22 Листопада 2021 01:03
Згадайте про вартість комуналки. Як ми були в шоці, коли газ зробили по 3,6 грн. І це був тільки початок. В історії не було прикладів вдалих революцій, по-моєму.
Апрекот Показати IP 22 Листопада 2021 01:18
А з часом, якщо до історії доберуться « ті що треба» то зроблять з того «майдану» визвольний рух та нову сторінку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus