USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Новий рік без транспорту, або страйк тролейбусників у Луцьку «зсередини»

27 Грудня 2013 14:07
Третій день продовжують страйк працівники Луцького підприємства електротранспорту, яким не виплатили заробітну плату ще за вересень цього року. Вони наголошують, що у випадку незадоволення їхніх вимог, залишать на Новий рік лучан без транспорту.
Так, на момент приїзду кореспондента Інформаційного агентства Волинські Новини, працівників ЛПЕ не випускали за межу території, мовляв, якщо хтось із них потрапить у ДТП чи у «ще якусь напасть», за це відповідатиме «шановний пан Грицанчук».
«Та сьогодні уже двох у магазині зловили, а інші «страйкують» на місцевому базарі», - й собі втрутився у розмову один із охоронців.
Тим часом, усіх охочих потрапити до диспетчерської поки пропускають. Разом з ними зайшла й репортер видання. Усередині – гамірно. Люди гучно дискутують про владу, заробітні плати та ситуацію в країні. Кажуть, що директор - на нараді з водіями автобусів, «вмовляє» їх вийти на рейс.
Після приїзду журналістів, працівників випустили за межі території, аби ті могли дати коментар працівникам мас-медіа. Однак, коли представники преси забажали побачити директора підприємства, біля прохідної розпочалось справжнє театральне дійство. Охоронець, поговоривши по телефону з очільником ЛПЕ, різко змінив власну позицію стосовно працівників ЗМІ та, посилаючись на нараду та зайнятість керівника, відмовився пропустити журналістів до приміщення.
Більше п’яти разів журналісти телефонували до секретаря, яка з постійною періодичністю казала, що пан Грицанчук звільниться через 10 хвилин, однак ні через 10, ні через 20, ні через півтори години до кореспондентів ніхто не вийшов. Телефонували і на особистий номер директора, однак той ігнорував усі дзвінки. Згодом виявилось, що секретар про присутність мас-медіа свого керівника навіть не повідомила.
«Наша головна вимога – отримати заробітну плату хоча б за жовтень. Нам немає, за що їсти, немає як і платити за житло. Водії від голоду втрачають свідомість. Людей довели до відчаю, тому і виник стихійний страйк», - розповідає «старший по страйку», кондуктор Михайло Філоненко.

Разом з тим чоловік стверджує, що у керівному апараті ЛПЕ уже розпочали збирати підписи про незаконність страйку, хоча працівники кожного дня з’являються на роботу:
«Ми це робимо свідомо, знаючи, що за дні бойкоту нам ніхто не заплатить ні копійки. Але і прогули за це враховувати неправильно, бо ми на власних робочих місцях», - пояснює кондуктор.
Тим часом до прохідної під’їзджає автівка.
«Це наш юрист! На біса він нам потрібен», - кричить хтось із натовпу.
До слова, зі слів працівників ЛПЕ, середня зарплата водіїв - 1200 гривень, а кондукторів – й того менше: від 800 до 900 гривень.
Страйкарі запевнили репортера Інформаційного агентства Волинські Новини, що у випадку незадоволення їхніх вимог у неділю, 29 грудня, вийдуть на Театральний майдан і розкажуть про свою біду лучанам.
«Ми знаємо, що Азаров пообіцяв 2 мільйони гривень на погашення боргів. Де вони?», - запитує одна із «бойкотувальниць».
Окрім директора ЛПЕ Івана Грицанчука, винним у ситуації лучани вважають ще й міського очільника Миколу Романюка, мовляв, той «кинув їх напризволяще»:
«У нас закритий рот, а з мером ми маємо розмовляти, як от з вами, вільно», - говорить кондуктор тролейбуса Марія Масюк.
Окрім того, жінка наголосила на жахливих умовах праці «тролейбусників»:
«Не створені умови для нормальної праці кондукторів та водіїв. На кінцевих зупинках відсутні туалети. Добре, коли літо і є кущі, а зимою що накажете робити? Тролейбуси старі та холодні, не опалюються, бо немає «пічок». Тому хворіють люди. У салоні – напівтемрява, із 33 необхідних для роботи ламп працює лише 7, й то за щастя. Як в таких умовах можна працювати? », - обурюється жінка.
До слова, згідно із законом лікарняні працівникам ЛПЕ оплачують, однак вони стверджують, що грошей на лікування «вибити» годі:
«Ви правильно писали, що наш водій помер, так і не дочекавшись зарплати. Якщо зайти до нашого лікаря й попросити ліки, скажімо, від головного болю, максимум, що медик зробить – дасть анальгін та поміряє тиск. До речі, аптечки у тролейбусах розформовані, та й ліки усі прострочені. Але вже не про це мова, наразі гостро стоїть питання виплати заробітних плат», - зауважив водій тролейбуса Ігор Сидорук.
Чоловік каже, що головна мета страйку – отримати законно зароблені гроші, уже не кажучи про те, що зламані деталі до транспортних засобів водії теж змушені купувати за власний кошт.

Уже третій день на зупинках міста – постійний аншлаг.
Лучани скаржаться, що за відсутності тролейбусів дістатися до роботи вранці – суттєва проблема:
«Це ж який дискомфорт! Де мені, старій пенсіонерці, брати кошти на проїзд маршруткою? Неподобство!», - обурюється пенсіонерка Галина.
Тим часом, ображені працівники тролейбусного депо наголошують, що у випадку незадоволення їхніх вимог стосовно своєчасної оплати праці, на Новорічні свята лучани залишаться без транспорту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Читач Показати IP 27 Грудня 2013 15:16
До пенсіонерки Галини ти маєш пенсію і платити,будь ласка, за маршрутку. А ми не маємо пенсії і зарплати. Чому ти маєш їздити безоплатно, а ми не можемо одержати зарплати через повальні безоплатні проїзди пенсіонерів.Зарплати у нас не більші,як у тебе пенсія. Це абсурд.Відмінити ці пільги,хай їздять тільки ці,що чесно заслужили.Хто має 40 років стажу, ветерани праці.
Майя до Читач Показати IP 27 Грудня 2013 16:04
маєте рацію, як їй бідненькій на маршрутку дорого, пані спрацьована, а нам треба додому поїсти за щось купити, і мерію з дармоїдами комунальниками годувати.
лучанка Показати IP 27 Грудня 2013 16:09
Нехай платять всі.А особливо заслуженим дати надбавку до пенсії.Пільговиків розвели,а кошти не виділяють.
Лучанин Показати IP 27 Грудня 2013 16:26
Сказане працівниками в цій статті вже тягне за собою на дуже серйозну кримінальну, а не адміністративну (або ще й адміністративну) відповідальність керівництва ЛПЕ та міськради. Чому не чути прокуратуру? Чому не розпочато слідство, чому це не зареєстровано в єдиному реєстрі? Прокуратура повинна реагувати на такі статті без звернення! Так як вихід на лінію всього громадського транспорту в технічно несправному стані несе загрозу всім мешканцям міста, то це вже не поодинокі порушення. Тут не завадило б втрутитися і більш впливовим структурам.
я Показати IP 27 Грудня 2013 16:35
я уже где-то тут писала, как кондукторше лень встать и обилетить пассажира, то где деньги возьмутся...
Лучанин Показати IP 27 Грудня 2013 16:47
Те що відбувається із транспортом у Луцьку- жах.Маршрутчики приватні іздять як хочуть порушують ПДР. на тролейбуси дивитись сумно, у великіх автобусів з 15-го маршруту постійно проблема з заднім мостом-відрив кріплень-практично щомісяця бачу поломаний автобус на вулиці міста саме з таким дефектом, головний інженер погорів на хабарях саме за купівлю запчастин у три дорога і брав собі віткат, всім все по барабану, крайні як завжди прості робочі та кондуктори, а чинуші вгодовані жирують на відкати
Anonymous Показати IP 27 Грудня 2013 16:58
Сделать проезд по 2 грн, Обновить парк, а то вообще троллейбусы разваливаются и там где есть линии троллейбусов сократить к минимуму маршрутки, что бы увеличить количество пассажиров ..... вот например 15 и 15а можно вообще убрать и пустить на эти маршруты тролли так как это было бы выгодней и затрат на бензин было бы меньше..... что за фигня хлеб покупают все и здоровые и инвалиды, а за проезд платят не многие у всех какие то липовые "ПОСВИДЧЕННЯ" ..... был бы я у руля этого предприятия банкротом оно никогда не было бы ... у меня просто много есть идей как можно всё усовершенствовать ... и ещё одно почему тролли ездят только до 20:00 потом они резко пропадают .... и дают большой хлеб маршруткам
Джулія Показати IP 27 Грудня 2013 22:48
Я сьогодні 15-кою їхала. То про який страйк мова?? А так-я повністю підтримую працівників ЛПЕ.
ВОНО Показати IP 28 Грудня 2013 10:01
і чого їм бунтувати? подивіться як живе їхнє керівництво не отримуючи зарплату. значить і рядові працівники не набагато гірше. обнагліли всього чотири місяці і почали скиглити. не подобається розраховуйтесь. а то мазохізм якийсь виходить
Окс до ВОНО Показати IP 28 Грудня 2013 13:15
Керівництво (Грицанчук) та адміністрація вчасно отримують зарплату (а вона в них від 4000 до 13000 грн.). А от водії тролейбусів всі готові написати заяви на розрахунок. Тільки хто ж буде возити "ВОНО"?
Джулія до Окс Показати IP 29 Грудня 2013 22:27
Такі люди точно не "рогатими" їздять. Та й важко тролейбусами їздити-навіть за бажання зекономити...
Сергій Показати IP 10 Січня 2014 08:34
Ви всі ідіоти адміністративний персонал також не получає заробітну плату як і робочий персонал. Просто треба міняти місцевий орган.
Джулія до Сергій Показати IP 13 Січня 2014 22:27
Цитуючи Станіславського-"НЕ ВІРЮ!"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus