USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відкриття оздоровчого сезону: чи безпечною є вода у Шацькому районі?

17 Червня 2015 13:30
Спекотне літо на Волині у повному розпалі, тож оздоровчий сезон стартував і на теренах Шацького району, де знаходиться перлина Лесиного краю – мальовниче озеро Світязь. Однак, чи можуть відпочиваючі відчувати повну безпеку за власне здоров’я і чи не принесе такий довгоочікуваний відпочинок серйозних проблем із самопочуттям волинян?

Так, про санітарно-епідеміологічний стан населених пунктів Шацького району розповіла начальник відділу епіднагляду міськміжрайонного управління ГУДСЕС у Волинській області Тетяна Савош.

З її слів, комплексне вирішення проблем населених пунктів Шацького району обов’язково повинне включати в себе й санітарно-епідеміологічну ситуацію.

На думку фахівців, проаналізувавши дані моніторингу щодо рівня захворюваності, як інфекційної, так і неінфекційної, можна сказати, що за станом на сьогодні ситуація у районі залишається керованою, однак нестабільною. Що це означає?

Чи загрожують Волині спалахи сальмонельозу

«Всі ми зараз чекаємо оздоровчого сезону, й хто тільки до нас не приїде. Тут будуть люди з усіх регіонів. Особливо насторожує той факт, що протягом останніх двох місяців ми чуємо про спалахи захворювання на сальмонельоз на території усієї України. Здавалося б: центр міста, презентабельний ресторан - і 50 випадків сальмонельозу. Як виявилось, проблема була у неякісному майонезі. А тим часом сальмонельоз – це непроста діарея, це можуть бути наслідки на все життя. Особливо для малих дітей», - каже пані Тетяна.

Сальмонельóз — гостре інфекційне захворювання, що спричиняється бактеріями роду Salmonella. Хвороба характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту і септицемією, ураженнями паренхіматозних органів та жовчного міхура, а при підгострому та хронічному перебігу — пневмонією та артритами.

Тож, аби уникнути біди та для підтримки санітарно-епідеміологічної ситуації , на думку експерта, необхідно зосередитись на спільних зусиллях як органів державної виконавчої влади, так і місцевого самоврядування.

Зокрема, у Шацькому районі провели певну роботу щодо реалізації державних та регіональних програм щодо забезпечення якості питного водопостачання. Уже побудували та ввели в експлуатацію першу та другу черги каналізування очисних споруд у Шацьку. Також наразі вже розпочали будівництво і третьої черги.
Проблема питної води – актуальна для Шацького району

Для Шацького як і для багатьох інших районів є проблемним питання питної води. Однак, як виявилось, місцеві мешканці можуть самостійно перевірити власну воду на можливість її вживання чи невживання. Але коштує це недешево.

В межах моніторингової перевірки санітарно-епідеміологічна служба фактично не має права перевіряти приватні водонапірні башти та шахтові криниці.

Що стосується того, як зробити аналіз води, то можна звернутися до нас в лабораторний центр, в який кожна людина може прийти особисто, і на договірній основі запропоновану воду перевірять фахівці. Бактеріологічнийаналіз та дослідження хімічної структури води коштує в районі 400 гривень.

Високий вміст заліза у свердловинах

До прикладу, на дослідження питну воду забирали минулого року з усіх навчальних закладів. Вивчили наступну проблему: у свердловинах в Шацькому районі - дуже високий вміст заліза. Спеціалісти пояснюють таку особливість місцевої води специфікою геологічного розміщення району.

Вихід із ситуації – розміщення в регіоні так званих «знезалізнюючих» установок. Утім, це коштує немаленьких грошей.

Особливістю району є й те, що значну кількість води люди добувають із шахтних криниць.

На жаль, є ризик того, що дітки до трьох років, які споживаючи воду з шахтної криниці з високим вмістом аміачних речовин, можуть захворіти на тяжкі недуги

Варто зазначити, що протягом останніх роківна території України спостерігається збільшення антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я. З ним безпосередньо пов'язане захворювання водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до року, летальні випадки від якої реєструються все частіше на території України . Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові, розвитком ціанозу. Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. У екстремальних випадках відзначене збільшення слиноутворення.

Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8 % випадків закінчується смертю. Групи підвищеного ризику складають немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодуванні та чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, з захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи. У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через овочевий сік, молочні суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей. Зокрема, на території Києво-Святошинського району востаннє було зафіксовано факт смерті малолітньої дитини, пов’язаної з отруєнням нітратами в 2013 році в селі Забірʼя. На щастя, у 2014році та за 5 місяців 2015 року медики не зареєстрували жодного випадку захворювання на метгемоглобінемію серед дітей.

Однак, на теренах Шацького району поки що ця проблема не виникала.
«Ми проводимо відбори із сімей, де живуть діти до трьох років і споживають воду з шахтних криниць.

Сформованих результатів поки що немає, але цю воду регулярно досліджують», - каже Тетяна Валеріївна.

Стан води у відкритих водоймах

Згідно із обласною програмою, тричі за сезон оздоровлення воду, що використовується для купання, забирають на дослідження. Цього року зразки «прозорої» уже відібрали на аналіз.

Зокрема, на території баз відпочинку це відбувається на договірній основі, а на пляжах громадського відпочинку спеціалісти забираєть зразки води самотужки. Так, на території Шацького району є три стаціонарні точки забору води: озера Світязь, Згорани та Лісова пісня.
Влітку такі дослідження роблять кожні два тижні.

«У зразках, що відібрані цього сезону, кишкової палички не виявлено. Але з огляду на те, що усюди на береговій смузі озера Світязь відпочивальники облаштують наметові містечка, та здійснюються на непланомірні забудови будинків, під час яких каналізації врізають куди завгодно, ризик все ж є.

Довідково:

Гігієнічні вимоги, що пред’являються до питної води:

- Вода повинна мати бездоганні органолептичні та фізічні якості;

- Вода повинна мати оптимальний хімічний склад;

- Вода не повинна погіршувати біологічну цінність їжі;

- Вода не повинна бути твердою;

- Вода повинна вміщувати не більше ГДР та ГДК радіоактивних та токсичних хімічних речовин.

- Вода не повинна вміщувати патогенні мікроорганізми.

Захворювання, які можуть виникати внаслідок споживання недоброякісної води:

- інфекційні хвороби бактеріальної природи (холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, паратифи, бруцельоз, лептоспіроз, псевдотуберкульоз, чума, туляремія тощо);

- вірусні захворювання (вірусний гепатит, полiомiелiт, адено—, рео— та ентеровiруснi iнфекцiї);

- протозойні інфекції(балантадiоз та амебна дизентерія);

- гельмінтози (аскаридоз, дифiлоботрiоз, шистосомоз, лямблiоз, анкiлостомідоз тощо);

– захворювання, що зумовлені хімічним складом води. До цієї групи відносяться:

а) Захворювання, що виникають внаслідок споживання води, яка має високу (сечокам’яна, нирковокам’яна, жовчокам’яна хвороби, подагра) або, навпаки, низьку твердість (сердцево-судинні захворювання, остеопоротичні змiни у кiстковій системi);

б) Захворювання, зумовлені високим вмістом у воді речовин азотного походження (водно-нітратна метгемоглобінемія тощо);

в) Біогеохімічні ендемії (флюороз, карiєс, ендемiчний зоб, молiбденовий артрит або ендемiчна подагра, ендемiчна “уровська” хвороба, борний ентерит тощо);

г) Захворювання, що пов’язані з наявністю у питній воді токсичних хімічних речовин.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини розповідало в районі природно-заповідного фонду Шацького національного природного парку.
Як пояснив свого часу директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко, багаті рекреаційно-курортні ресурси Шацького НПП роблять його перспективним для організації відпочинку, туризму, санаторного лікування. Озера Світязь, Пісочне, Пулемецьке, Люцимер, Соминець, Кримне, Велике Чорне і прилеглі до них території з багатими рекреаційними ресурсами і традиційними місцями масового організованого і неорганізованого відпочинку. Вони представлені типовими поліськими ландшафтами з рівнинним рельєфом та відкритими просторами, які, як правило, прилягають до озер, заболочених територій, що розміщені переважно в північно-східній частині, лісових масивів, представлених сосновими, дубовими, вільховими і березовими насадженнями, які прилягають до рекреаційних установ.

Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus