USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Віряни УПЦ МП молилися за мир під стінами Волиньради

18 Травня 2017 13:52
«Молитва за мир» замість протесту проти «антицерковних законів»: молитовне стояння священиків та прихожан УПЦ МП під стінами облради відбулося під мирними гаслами.

Сотні вірян та священнослужителів УПЦ московського патріархату взяли участь у молитовному стоянні на Київському майдані перед будівлею облради 18 травня.

«18 травня 2017 року об 11:00 на Київському майдані навпроти приміщення Волинської облдержадміністрації відбудеться молебень за мир в Україні та молитовне стояння проти прийняття скандальних антицерковних законопроектів № 4128 та № 4511, які планують ухвалити у Верховній Раді того ж дня. Аналогічні заходи триватимуть по всій Україні», - повідомляли напередодні заходу. Втім, під час молитовного стояння священики жодним словом не згадали вказані закони, наголошуючи, що моляться за мир в державі.

У богослужінні взяли участь сотні священиків та прихожан УПЦ. Серед вірян переважали люди поважного віку, хоча дехто приходив родинами, разом із дітьми.

Перед початком заходу присутнім священики пояснили, що сьогодні зібрання відбувається для того, аби помолитися і попросити милосердя Божого, аби Господь подарував їм мир. Віряни, зі слів священика, зібралися, аби просити благодаті Святого Духу, яка наповнила б серця людей любов’ю. Молитовне стояння, мовляв, відбувається у місці, яке є серцем Волині. Усіх закликали об’єднатися в молитві і просити, щоб Господь подарував довгоочікуваний мир.

Понад півтори години тривало богослужіння, під час якої віряни УПЦ прикладалися до ікони Матері Божої, яка, зі слів священиків, пережила атеїстичні часи.
Учасники молитовного стояння на питання про те, чому вони прийшли сюди, називають не політичні причини. Так, переважно лунають слова про підтримку миру.

Учасниця заходу Міля розповіла, що прийшла на молитовне стояння, тому що це її віра та її церква, яку вона вважає не російською, а апостольською. Своїми святими вона називає Серафима Саровського та інших, зазначаючи, що віруючі можуть їхати молитися і в Грузію, Росію, Білорусь. З її слів, «потрібно миритися і не сваритися».
Інший вірянин Олександр зазначає, що прихожани УПЦ долучилися до молебню за мир, під час якого прочитали три акафісти. Попри те, що зібрання анонсували як молитовне стояння проти ухвалення так званих «антицерковних законів», він стверджує, що віряни прийшли, аби просто помолитися за мир в державі.
Нагадаємо, сьогодні церковні закони зняли з порядку денного Верховної Ради. Один із законопроектів дає право органам влади узгоджувати призначення священнослужителів або зовсім оголосити релігійні організації поза законом, якщо вони співпрацюють зі «країною-агресором». Відповідно до другого законопроекту фактично легалізується процедура, яку противники законопроекту вже назвали «церковним рейдерством». Цікаво, що несприйняття законопроектів зустріли саме серед прихильників УПЦ московського патріархату.

Раніше нардеп Дмитро Тимчук зазначив, що активно обурюватися законопроектом почала тільки УПЦ МП, хоча ні ця церква, ні будь-яка інша в документі не згадуються. «Так що вітаємо з прозрінням, панове релігійні діячі на ставці ФСБ. На злодієві шапка горить», – іронізує нардеп. За словами експерта, головний аргумент противників законопроекту в тому, що держава хоче втрутитися в справи церкви. Однак у питання є й інша сторона, оскільки парафії УПЦ МП ще до початку путінської агресії були майданчиками поширення пропаганди. Після початку окупації храми МП стали однією з важливих баз для окупантів. «Все, що ми хочемо від цієї церкви зазначеним законопроектом – це змусити її взяти на себе зобов’язання не здійснювати антиукраїнську діяльність в Україні», – додав Тимчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus