USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Власний досвід: як навчитись малювати писанку. ФОТО

3 Травня 2013 09:15
Намалювати писанку за три години – реально. У цьому переконалась особисто кореспондент «Волинських новин» 2 травня під час майстер-класу, який проводили викладачі та учні Луцької художньої школи для усіх охочих.

За словами викладача художньої школи Світлани Діхтярук, щоб намалювати писанку, спочатку потрібно видути з курячого яйця білок та жовток, щоб готова писанка могла довше зберігатись.

Для цього яйце проколюють у двох місцях і повільно за допомогою медичного шприца впускають повітря, яке під тиском виштовхує вміст яйця.

Ми ж, початківці, сьогодні малювали на «сирих» курячих яйцях.
Для початку на поверхню яйця наноситься олівцем малюнок. Як правило, це традиційні символи, утім, можна й зробити свій «дизайн».

Опісля цього писачком (спеціальний прилад у вигляді маленької мідної лієчки, закріплений на дерев’яній ручці - примітка «ВН») та обов’язково натуральним, розплавленим на свічі, воском наносять по контурах малюнок. Коли всі грані прописані, яйце обезжирюють розчином оцту та занурюють у концентрований розчин фарби, якою господині зазвичай фарбують крашанки.

Досвідчені писанкарі діляться рецептом розчину: до половини півлітрової банки окропу додають 3 пакетики фарби одного кольору і одну столову ложку оцту.

В такий розчин опускаємо яйце вперше. Коли воно набрало кольору, профарбовуємо гарячим воском сектори малюнка, де має зберегтись, за задумом, перший колір.

Після цього занурюємо в іншу фарбу і отримуємо це один колір в писанці. Зафарбовувати сектори малюнка потрібно починаючи зі світлих тонів фарби до темніших.

Кількість «промальовувань» воском та фарбування у кольорових розчинах залежить від складності малюнка. Для моєї першої писанки достатньо було це зробити тричі.
Опісля цього писанка виглядає не дуже привабливо, тому потрібно зняти шар воску, яким вкрите майже все яйце. Для цього ми легенько об бік полум’я свічки нагріваємо поверхню, доки віск не почне плавитися, потім витираємо його ганчіркою. Коли віск зняли повністю, писанка – готова.
Скажу, що писати писанку дуже цікаво, але потрібно мати трохи терпіння, бо не все виходить ідеально спочатку, а писанка пишеться у середньому 3-4 години.

Тим не менше, разом зі мною в арт-галереї «Луцьк» вперше творили свою писанку 8-річна Олександра, 4-річна Марта та ще багато охочих. Тому не у віці справа, а в бажанні осягнути мистецтво та мудрість українського народу.

А свою писанку - «Квітку щастя», я подарую чоловіку. Кажуть, раніше писанки з такими символами дарували один одному закохані.
Підготувала Оксана Прокопчук


































Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus