USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Групи бурштинокопачів по 100-300 осіб щодня заїжджають на Волинь

25 Червня 2015 19:00
Спостерігається масова «міграція» нелегальних бурштинокопачів на Волинь з сусідньої Рівненщини, оскільки там СБУ здійснює велику спецоперацію.

Про це повідомляє «Вісник+К».

Днями волинські правоохоронці у лісовому масиві поблизу села Лісове Маневицького району затримали групу нелегальних бурштинокопачів з 26 чоловік. Усі вони – мешканці сусідньої Рівненщини з Володимирецького району. Міліціонери затримали їх під час нелегального видобутку бурштину-сирцю з допомогою лопат.

В одного з чоловіків вилучили чималий камінь, який відправили на експертизу. Подію зафіксували, порушене кримінальне провадження.

Начальник УМВС України у Волинській області полковник Петро Шпига розповів, що в останні п’ять днів Маневиччина переживає справжнє нашестя бурштинокопачів-гастролерів з Володимирецького району Рівненщини.

Щодня з сусідньої області на територію Волині прибувають групи копачів чисельністю від 100 до 300 осіб. Вони як стихійне лихо. До боротьби з непроханими гостями долучилися громадські формування та навіть місцеві мешканці сіл, на території яких відбувається незаконний видобуток. Ганяють їх практично вдень і вночі. Але вкотре Петро Петрович констатує безсилля правоохоронної системи у питанні покарання упійманих старателів. Максимум, що їм загрожує, штраф. Та й то потрібно довести, що вони прийшли у ліс з лопатами добувати саме бурштин.

Як повідомляє «Вісник+К», такий наплив нелегальних бурштинокопачів на Волинь з Рівненщини пояснюється тим, що в сусідній області працівники СБУ проводять велику операцію.

Тож робота багатьох копанок паралізована, і «роботяги» мігрували на Волинь. Окрім того, Маневиччина приваблює їх тим, що тут поки що не опрацьовані навіть верхні шари грунту і видобуток бурштину-сирцю можна здійснювати без залучення техніки. На Рівненщині та Житомирщині нелегальні риють кількаметрові ями з допомогою грейдерів та екскаваторів.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, 23 червня, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав Верховну Раду невідкладно законодавчо врегулювати видобуток бурштину. Аваков звернувся до голови парламенту Володимира Гройсмана з проханням скликати спеціальну сесію і законодавчо врегулювати це питання.

Нагадаємо, раніше активісти Автомайдану виявили руйнівні наслідки нелегального видобутку бурштину в поліських лісах - на місці сотень гектарів лісу виявили«місячний пейзаж». ФОТО. ВІДЕО.

Якщо держава нарешті не зробить кроки для вирішення ситуації з видобутком бурштину, попри усі старання правоохоронців, поліським лісовим районам Волині загрожує справжня екологічна катастрофа. Одними копійчаними штрафами кримінальне, варварське знищення природи не зупинити.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
НКВС Показати IP 25 Червня 2015 19:24
А чому на Волині не проводиться спецоперація з залученням СБУ? В Луцьку немає такої фірми?
Сусід Показати IP 25 Червня 2015 20:22
А жителі села Лісове здають. Самі копають, платять(чи вже заплатили коли мили зимою і весною), пов.язані з міліцією злочинною діяльністю. То вони не вчиняють злочину?
мент Показати IP 25 Червня 2015 20:50
полiшукам все одно де жити чи в г*мнi чи зруйнованому лiсi вони навiть не знають що туалетний папiр є
анонімус Показати IP 25 Червня 2015 21:12
змі про це знають а міліція не знає
крук Показати IP 25 Червня 2015 22:25
Ту роботу проводить ТзОВ "Рада Верховна" на чолі з відомим директором ...
Анонім Показати IP 25 Червня 2015 22:36
Це спецоперація Авакова, І будьте всі тихо. Ша...
Вася Показати IP 26 Червня 2015 00:15
300 приiхало- 100 виiхало, Волинський лic великий... мiсцевийлюд радушний!
тет до Вася Показати IP 26 Червня 2015 00:47
Поки не почнуть відстрелювати всіх копачів толку не буде
Вася до тет Показати IP 26 Червня 2015 01:18
В першу чергу б тих хто довiв до такого, а там i копачiв черга дiйде !
+1 Показати IP 26 Червня 2015 01:26
А наші військомати жаліються, що призовників немає. Роздати копачам повістки, і нехай копають траншеї на передовій. Навіть медогляд їм не потрібен, бо якщо є сили копати бурштин - то значить здорові, як бики. Так з них хоч якась користь державі буде.
прокуратор Показати IP 26 Червня 2015 04:54
Шпига скаржиться, бо це ж не його обліковані копачі, яких він контролює разом із деякими народними обранцями. Не переживай вам Петре хватить, всіх грошей не заробиш, тим більше Чеботарю не треба долю везти.
Тим часом Показати IP 26 Червня 2015 15:12
... в аеропорту Молдови затримали близько тонни бурштину. Вважайте з трьох раз походження бурштину.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus