USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Волиньторф» отримає нові родовища, якщо підприємство буде комунальним

22 Червня 2015 17:41
Державне підприємство «Волиньторф», яке з великими труднощами вилізло з боргової ями, навряд чи залишиться державним. Є два варіанти розвитку подій: або приватизація підприємства, або передача в комунальну власність. Нові ж родовища підприємство отримає лише за умов, якщо не перейде в приватні руки.

Про це стало відомо під час оперативної наради в голови облдержадміністрації сьогодні, 22 червня.

Нагадаємо, торік з’явилося повідомлення, що за 2 місяці на «Волиньторфі» недорахувалися майже 8 мільйонів гривень. Окрім того, Держфінінспекція виявила, що з активів підприємства вивели понад 6 мільйонів гривень, які задекларовані як дебіторська заборгованість. Також інспектори виявили на підприємстві розтрат на 137 тисяч гривень.

Зауважимо, що у 2013 році у користування держпідприємству передали надра. А згодом заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук повідомив, що на підприємстві «хороші зарплати, і є ринок збуту», тому необхідно для «Волиньторфу» змінити закони і залучити інвестиції.

Як повідмив директор підприємства Іван Киричик, за 5 місяців 2015 року на «Волиньторфі» виготовлено 37,3 тисячі тонн торфобрикетів та видобуто 55,9 тисяч тонн торфу. І це – за неповної забезпеченості площами для видобутку торфу.

До слова, цього року на підприємстві заплануваливидобути 190 тисяч тонн. Порівняно з минулим роком, збільшення виробництва становить 5,5%. А середня зарплатня працівників становить 4472 гривні.

Якщо ж проаналізувати реалізацію продукції, то 12% купує населення, 39% - бюджетні установи, 34,2% - комунальні підприємства, комерційні структури і 14% продукції експортують. Щоправда, бюджетні установи боргують «Волиньторфу» гроші за поставлену продукції. А з географічної точки зору, 47% видобутого торфу реалізують на Волині.

Та якою буде подальша доля підприємства – поки невідомо. Як зазначив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, підприємство або віддадуть для приватизації, або передадуть у комунальну власність. Але область, з його слів, зацікавлена у другому варіанті. Нині в облдержадміністрації лежать папери на погодження значних площ торфовищ для підприємства. Але голова облдержадміністрації Володимир Гунчик заявив, що підпише їх за умови передачі «Волиньторфу» громаді, а не приватникам.

«Підприємство прибуткове, запасів торфу вистачить на 100 років, тому працювати потрібно активно. Документи на погодження виділення певної кількості земель лежать в мене на столі, але я поки їх не підписую, тому що не знаю, чи вони підуть приватному інвестору, чи в комунальну власність. Якщо в комунальну власність, то я готовий підписати їх хоч завтра, але, якщо інвестору, то це не піде на користь області», - зауважив очільник облдержадміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
дідо Показати IP 22 Червня 2015 18:11
Держава є поганим власником. Будь-який чинуша захоче подоїти підприємство. необхідно продати завод на відкритих торгах.
Маневичі до дідо до дідо Показати IP 22 Червня 2015 19:44
Да продати олігарху депутату,який поклав глаз на завод.А працівники з котомкою хай ідуть шукають зарібки. Не заважайте підприємству працювати.Дайте спокій! Якраз в час кризи підходящий момент задарма його купити...
Зник Показати IP 22 Червня 2015 20:35
Хай Гунчика просто признається,що він в одній спілці з єрьомою і пиз-є з посади до нього банкрутити чергове підприємство.
чиновник Показати IP 23 Липня 2015 18:26
Читайте матчасть. Згідно законодавства у комунальну власність фонд держмайна передасть лише після того як на торгах два рази ніхто не купить, а його єремогунчики куплять одразу, помагає їм Линдюк

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus