USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волиняни не знають елементарних прав людини, – експерт

6 Липня 2011 09:44
Більшість волинян абсолютно не обізнана зі своїми законними правами, відтак люди не знають, як себе поводити у непередбачуваних ситуаціях, кажуть експерти.

Про це говорила координатор Луцького прес-клубу реформ Богдана Стельмах під час прес-конференції у вівторок, 5 липня.

Вона розповіла, що з серпня 2010 року по червень 2011-го Волинський прес-клуб у співпраці з асоціацією захисту прав молоді Волині, Гендерним центром, Луцьким дебатним клубом і управлінням освіти Луцької міської ради провів низку заходів, спрямованих на підвищення правової культури волинян.

Відбувались ці заходи в рамках проекту «Підвищення правової свідомості та правової культури населення Волинської області».

Богдана Стельмах каже: серед інших заходів завдяки цьому проекту на Волині вперше вдалось провести соціологічне дослідження, щоб дізнатись чи знає молодь про права людини.

Методом анкетування вдалось опитати 2 395 респондентів, з яких 722 – школярі 10-11 класів, а 1 673 – студенти 1-3 курсів навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

«Так от, правова освіта, правова культура як молоді, так і, до речі, людей старшого віку дуже і дуже низька. Часто люди не знають найелементарнішого», – констатувала вона.

Богдана Стельмах розповідає: абсолютна більшість старшокласників та студентів Луцька охарактеризувати саме поняття прав людини таки можуть, проте особливими знаннями не відзначаються.

Близько 70% опитаних знають, що про права людини йдеться у Конституції.

Практично кожен другий респондент повідомив про випадки порушення прав людини на Волині, кожен п’ятий визнавав факти порушень прав щодо власної особи.

В якості прикладів правопорушень фігурують: злочини (43%), неповага до людської гідності (10,9%), корупція (10%), відсутність безкоштовної медицини й освіти (8,2%), перевищення повноважень правоохоронними органами (6,2%) та надання неякісних послуг (3,4%).

«Фактів насильства під час дослідження виявлено не було. Але це тому, що діти бояться про це говорити», – підсумувала Стельмах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus