USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Вибори президента: як не втратити голос

13 Травня 2014 17:19
Ті, хто бажає голосувати не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного перебування у день виборів, повинні звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців до 19 травня включно.

Про це йшлося під час презентації Комітету виборців України і Громадянської мережі «ОПОРА» щодо просвітницької кампанії на позачергових виборах Президента України, що відбулася 13 травня у Луцьку.

Начальник відділу ведення державного реєстру виборців Луцької міської ради Наталія Гальченко розповіла, що наразі триває активна робота з виборцями та членами дільничних комісій. Так, уточнені списки виборців 22 травня передадуть у дільничні виборчі комісії, а формування його розпочнеться 20 травня. Таким чином, 19 травня – останній день, коли можна звернутися із заявою щодо внесення змін до списку в орган ведення державного реєстру виборців. Попередній список оновлювали за станом на 26 квітня та ще одне уточнення планується 14 травня. На його основі, а також змін за заявами виборців, ця інформація піде у список, що формуватиметься 20 травня. Кожна заява виборця, зі слів Наталії Гальченко, повинна бути облікована, внесена до програми Державного реєстру виборців і лише після наказу можлива видача посвідчення.



Від виборця потрібна заява на тимчасову зміну місця голосування та мотивування зміни (документ, який підтверджує мотивувальну частину заяви). Таким документом може бути, наприклад, довідка з місця навчання про те, що особа з нелуцькою реєстрацією навчається у луцькому виші. Також особа може бути працевлаштована у Луцьку, але бути зареєстрованою у іншому населеному пункті. Серед можливих документів, які підтверджують право голосувати за місцем фактичного перебування – наказ про відрядження, свідоцтво на право власності на квартиру чи будинок, договір оренди чи користування житлом тощо.

Говорячи про переселенців із Криму, приблизно 190 яких наразі мешкає у Луцьку, Наталія Гальченко зазначила, що для зміни місця голосування їм потрібно мати при собі лише паспорт, у якому вказана реєстрація на території Автономної республіки Крим або міста Севастополь. З її слів, кримчани, внесені до Державного реєстру, нині не мають жодних проблем щодо зміни місця голосування. Як розповіла чиновник, сьогодні до відділу ведення Державного реєстру виборців звернулася кримчанка, якій 18 років виповнилося 4 травня, отже, вона не була внесена до списку виборців у Криму. Захистити її виборчі права тепер намагаються шляхом звернення до суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus