USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Витік радіації на військовій базі Росії міг статися під водою, – ЗМІ

30 Серпня 2019 17:37
Витік радіації на російській військовій базі в Архангельській області стався не під час випробувань, а при спробі підняти ракету з дна затоки.

Про це повідомляє CNBC з посиланням на джерела, ознайомлені з даними американської розвідки, передає Укрінформ.

«Це не був новий запуск зброї, це була місія по відновленню, щоб врятувати втрачену ракету з попереднього випробування», – заявило джерело.

За інформацією іншого співрозмовника CNBC, на одному із суден, яке брало участь у спецоперації, стався вибух, що і викликало реакцію в ядрі ракети.

«На одному з суден, що брали участь у відновленні, стався вибух, який спричинив реакцію в ядрі ракети, що призвело до витоку радіації», – сказало джерело на умовах анонімності.

Водночас у звіті американської розвідки не згадуються потенційні ризики для здоров’я та навколишнього середовища, спричинені пошкодженням ядерного реактора ракети.

Раніше йшлося про те, що в Архангельську повідомили, що двоє потерпілих у результаті вибуху померли від радіаційного опромінення під час перевезення їх до Москви.

Вибух на морській платформі на військовому полігоні в Архангельській області стався 8 серпня під час випробування ракети з радіоізотопним джерелом живлення. У результаті інциденту загинули п’ять співробітників «Росатома» і два представника Міноборони. Ще троє військових і троє фахівців «Росатома» були поранені. Росгідромет після вибуху в Сєверодвінську зафіксував короткочасне перевищення рівня гамма-випромінювання в 4-16 разів. Про стрибок радіації після події повідомляли в адміністрації міста Сєвєродвінськ, але згодом мерія видалила повідомлення.

На зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном 19 серпня російський лідер Володимир Путін заявив, що підвищення радіаційного фону та загрози через аварію на військовому полігоні під Сєвєродвінськом немає.

За словами керівника відділу досліджень та розвитку норвезького агентства, яке здійснює виведення ядерних об’єктів з експлуатації, Нілса Бомера, на російській військовій базі в Архангельській області 8 серпня вибухнув ядерний реактор, а не ракета, як стверджує російська влада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus