USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

За «гуманітарку» для АТО митники вимагають у волонтерів хабарі

15 Вересня 2014 18:15
Розмитнення гуманітарної допомоги для воїнів АТО – головний біль чи не всіх волонтерів.

Бо немало сил забирає спілкування з митниками та прикордонниками з обох боків. І якщо сусідам треба пояснити те, що вантаж не є товаром подвійного використання, то місцеві стражі кордону просто вимагають хабара.

Про це стверджували учасники прес-конференції, присвяченої завершенню автопробігу волинських активістів Європою, сьогодні, 15 вересня.

Так, самооборонівець Сергій Чуріков розповів, що, повертаючись додому, він віз чимало теплого одягу. Досить довго його «маринували» на польській митниці, оскільки на куртках були нашивки Німеччини. Вантаж не хотіли пропускати, оскільки вважали, що волонтери везуть форму, а не просто теплий камуфляжний одяг.

Власне, подібні ситуації виникають тому, що країни ЄС не пропускають товари подвійного призначення. Але, кажуть активісти, Євросоюз мав би переглянути таку позицію.

«Нам не треба, щоб їхні солдати воювали. Має бути якесь рішення Євросоюзу, щоб, принаймні, такі речі пропускали. Дайте нам хоча б можливість купити офіційно нелетальну зброю», - кажуть самооборонівці.

Натомість німці, навіть не припускають, що можуть постачати зброю українцям. Бо тоді Росія матиме привід вчергове назвати їх фашистами.

Зі слів активістів, не лише каски, бронежилети важко доправити в Україну. Спальні мішки, каремати, теплі куртки – це теж не раз затримується, вилучається. Своєю чергою, українські митники також, каже Сергій Чуріков, не поспішають пропускати вантаж. Поки волонтери доводять, що вони везуть речі не на ринок, а для АТО, минає кілька годин. Щоправда, митники вже повернулися до звичної практики – «давай 50 євро і їдь». Про це, каже Чуріков, йому розповідали колеги.

«Наші митники живуть у якомусь іншому світі. В них немає війни. В них є 50 євро з машини. Перший місяць вони були розгублені, а тепер система знову запрацювала. Я особисто знаю хлопців, які за допомогу АТО давали митникам хабара, щоб їх пропустили. Бо хлопці немало годин провели в дорозі, і аби їх не маринували по 5 годин, довелося дати хабара», - каже він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Петро Показати IP 15 Вересня 2014 18:32
В даний період людського буття, працівники таможні залишаються взірцем риго-януковичської влади, на мою переконливу думку працівники таможні повинні відчувати подих сьогодення, але їм заважає надмірність, продажність і підлабузництво що є в усіх їхніх проявах сьогодення, як говорить мій знайомий МІНЯТИ іх потрібно, бо вони мінєти досхочу навчились робити, ГАНЬБАААААААААААААА
ПетрУ Показати IP 15 Вересня 2014 18:51
Тільки не треба ля-ля! Митники такими по життю були і до риго-януковичської влади і при Кучмі і при Ющенку...! Як добре що так швидко крайніх находите :) Може ще скажете що це Путн в Україну завіз?:)
ВОНО до ПетрУ Показати IP 15 Вересня 2014 19:41
саме так, Путін гадить в підїздах, він смітить на вулицях і реве пяним по ночах, українці не такі - вони лише пукають метеликами і смаркаються повітряними кульками
оля Показати IP 15 Вересня 2014 20:55
А ви на базар сходіть старий чи варшавку і подивіться по сікільки цю гумку продають! Саме військову гумку! В магазині нові штани дешевші, ніж б/у з Німеччини.
Дописувачам ПетрУ, В Показати IP 15 Вересня 2014 21:55
Ви, *****, пробачте що з високої букви сходіть з ними в лазню і помийтеся, очистіться, зробіть те що я написав та по суті ви робите те кожної днини, а лишень тоді висловлюйтесь своїми затупілими мізгами. Слава Україні!
віктор Показати IP 15 Вересня 2014 22:15
а ми продовжуємо жити по совєтськім понятіям-сімейний підряд. син робітника повинен бути робітником,син митника-митником...хто брав той і далі повинен брати...нами і далі продовжують керувати колишні комуно-комсомольці...
папа Карло до віктор Показати IP 15 Вересня 2014 22:32
і Буратіни
Прапор до віктор Показати IP 16 Вересня 2014 02:47
Ти не путаеш.то тепер син дипутата дипутат а жiнка бiзнес-вумен при советах такого близько не було. Запизд....ся майор в вiдставцi.пора на курси
ПРАВДА Показати IP 15 Вересня 2014 22:31
До митників просто не добрався самий справедливий та самий геройський Волинський Правий Сектор на чолі з відважним Павліком Данильчуком. Руки не дійшли. Крєпко зайняті були. Гламурні кросівки вибирали.
Патріот Показати IP 16 Вересня 2014 08:11
Незрозуміла позиція СБУ та інших правоохоронних органів на побори зі сторони митників. Митники як брали данину за перевезення товарів через кордон, так і беруть. Всі про все знають, але нічого не роблять. Заради чого люди гинули на майдані? У верхах змінилися керівники, до яких знову пішли грошові потоки із митниці. Невже мало загиблих своїм життям намагались змінити на краще Україну? Слава Україні! Слава Героям! Смерть ворогам!
Беларус Показати IP 16 Вересня 2014 11:15
Ребята, Украинцы ну сколько это все может продолжатся. Едешь в Ковель или Заболотье на поезде, а тебя встречают любезные Украинские пограничники готовые за символическую плату 5-10 гривень пропустить без очереди. У вас война идет, а мы здесь в Беларуси через Красный крест деньги для беженцев из Украины собираем. Неуж то, не стыдно, неужели вы порядок навести на границе не можете? Да пропустите вы всех пограничников, таможенников через АТО и посмотрите что они из себя представляют. Одни за новую Украину воюют, а другие её позорят!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus