USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

За опалення – втричі дешевше. Секрет успіху одного луцького будинку

2 Серпня 2015 19:00
Торік в ОСББ «Віра» встановили індивідуальний тепловий пункт (ІПП), що дозволяє значно економити на теплозабезпеченні.

Так, цього року вартість опалення знову буде збільшуватися. Мешканці Луцька платитимуть вже більше 15 гривень, а мешканці будинку по Відродження, 47 завдяки ІПП сплачуватимуть приблизно по 5-6 гривень за квадратний метр опалювальної площі.

Про це пише блогер Георгій Давидюк на «Четвертій владі».

З часу введення в експлуатацію будинку по проспекту Відродження, 47 у Луцьку уже минає 28 років. Його житлова площа становить майже 7 тисяч квадратних метрів. Тут – 10 під’їздів, 5 поверхів. Довгі роки він був не в найкращому стані. У 2010 році мешканці створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Віра», тож уже 5 років він обслуговує себе сам і за цей час вдалося виконати колосальну роботу.

Вже у часи коли будинок передали на баланс ОСББ «Віра» тут провели капітальний ремонт системи холодного водопостачання: повністю замінили усі труби. Для підвищення енергоефективності в будівлі повністю утеплили всі труби гарячого водопостачання і опалення.



Крім цього, в будинку провели капітальний ремонт даху: його повністю перекрили новим руберойдом. А цього року мешканці спланували провести й капітальний ремонт козирків. В ОСББ «Віра» накопичили 26 тисяч гривень, за які й плануємо відремонтувати піддашки при входах в під’їзди.



Так виглядає вже відремонтований козирок біля одного з під’їздів.



На інших ще тривають роботи

Також торік провели поточний ремонт в усіх під’їздах житлового будинку на проспекті Відродження, 47, тож нині тут чисто і затишно.



У минулому році за майже 200 тисяч гривень у підвалі будинку по Відродження, 47 встановили індивідуальний тепловий пункт «Danfoss» (далі - ІТП). Завдяки йому мешканці будинку в цей опалювальний період сплачували за метр квадратний опалювальної площі 3 гривні 90 копійок, тоді як інші лучани платили більше 9 гривень. Тобто цей ІТП дав можливість людям зекономити чималі кошти на опаленні. Разом з тим, якість послуги не погіршилася, адже в квартирах була постійна температура 20-21 градус. Жодної скарги на те, що хтось замерзає, не було.

Як працює такий ІТП? З одного боку до ІТП подається теплоносій із ДКП «Луцьктепло». В ІТП розміщується регулювальний клапан, який перекриває цю трубу і не дає можливості зайвим гігакалоріям зайти в будинок. Для того, щоб невідпрацьоване тепло не йшло в трубу назад, стоїть перемичка. Тобто тепло в будинку експлуатується до тих пір, поки не віддасть всю енергію.

В ящику розміщується комп’ютер, який задає режим роботи клапана, зважаючи на дві складові: зовнішню температуру повітря і температури подачі теплоносія. Тобто, звідти тепло може подаватися і з нижчою за норму температурою, в такому разі клапан відкривається більше. Якщо ж температура теплоносія в межах норми, то клапан закривається і дає максимально використати отримане тепло.



По системі теплозабезпечення будинку гарячу воду по черзі ганяє два насоси. Вони й створюють тиск щоб гаряча вода добре циркулювала по батареях. Також в склад ІТП входить лічильник, який показує скільки було спожито теплової енергії. За минулий опалювальний період цей будинок спожив 430 гігакалорій енергії. Це досить мало.

Такий індивідуальний тепловий пункт обійшовся ОСББ «Віра» торік у майже 200 тисяч гривень: 150 тисяч із них виділила Луцька міська рада, ще 40 тисяч гривень сплатили мешканці.

В будь-якому будинку, де створене ОСББ, можна встановити такий самий ІТП. Цього року вартість опалення знову буде збільшуватися. Мешканці Луцька платитимуть вже більше 15 гривень, а мешканці будинку по Відродження, 47 сплачуватимуть приблизно по 5-6 гривень за квадратний метр опалювальної площі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 2 Серпня 2015 21:53
Такий індивідуальний тепловий пункт обійшовся ОСББ «Віра» торік у майже 200 тисяч гривень: 150 тисяч із них виділила Луцька міська рада, ще 40 тисяч гривень сплатили мешканці. В будь-якому будинку, де створене ОСББ, можна встановити такий самий ІТП. Питання: а для кожного будинку з ОСББ міськрада так само виділить на ІПП 150 тис. грн??? Чи зараз уже всю суму мешканцям платити, бо показушна "халява" закінчилась, ледь почавшись? Просто якби мешканці знали, що їм влада може виділити більшу частину суми, то й ОСББ створювалися б швидше, і ІПП в Луцьку було би більше. А так, на жаль, для більшості це буде непідйомна сума. Особливо в наш час.
Анонім Показати IP 2 Серпня 2015 22:34
Рекламують ОСББ
Іван Показати IP 2 Серпня 2015 22:38
схоже більше на брехню (даруйте - рекламу)
ТТ Показати IP 3 Серпня 2015 00:19
Знайомий живе в тому будинку. Взимку включав електричні обігрівачі... За опалення може й менше платив, зате за електроенергію - більше.
Ая Показати IP 3 Серпня 2015 04:41
хотів б знати, як цей ІТП маєтся до зовнішньої температури, яка має величезний вплив на кошти огрівання. Чи хтось з тих хто захоплюєтся осягненям ІТП, розуміє як працює термодинаміка?
БАБА Показати IP 3 Серпня 2015 13:38
НЕ МОЖУ ЧИТАТИ ЦЮ ВСЮ БРЕХНЮ. ХТОСЬ ДОБРЕ НА ЦЬОМУ ГРІЄ РУКИ. ОСОБЛИВО ПАНІ САБАТЮК ТА ПРИБЛИЖЕНІ ДО НЕІ АФЕРИСТИ.
Я Показати IP 3 Серпня 2015 15:42
До баба. В чому брехня? Розкажіть нам. Можливо ви могли б краще організувати цей процес. І яке відношення до цього будинку має Сабатюк?
Днепр Показати IP 4 Серпня 2015 12:48
Все верно... экономят жители ОСМД свои деньги..у них тепло и платят меньше.... Сабатюк если в каждый дом то скоро будем жить как в Европе... ОСМД нужно выделять деньги и только им - они точно знают что хотят, относятся к своему имуществу бережно...Создавайте и вы ОСМД и у вас будет ИТП...а все остальное ЗАВИСТЬ СТРАШНАЯ... \
Алексей до Днепр Показати IP 4 Серпня 2015 18:20
Все это реклама! ИТП показывает реальное тепло которое поставляет теплоэнерго.В ИТП должен присутствовать двухконтурный теплообобменник раз присутствуют насосы. "В ІТП розміщується регулювальний клапан, який перекриває цю трубу і не дає можливості зайвим гігакалоріям зайти в будинок. Для того, щоб невідпрацьоване тепло не йшло в трубу назад, стоїть перемичка. Тобто тепло в будинку експлуатується до тих пір, поки не віддасть всю енергію." Этот бред я читал по "БИНОМу" и так это объясняла Сабатюк. В своем доме мы поставили счетчик, теплообменник и насосы на 7.5 кВт (дом 16 этажка и без повышения давления в системе, теплоноситель на 16 этаж не подашь) Теплообменник двухконтурный, на первый контур подается тепло от гор. магистрали и происходит разогрев воды во втором контуре, которая подается насосами в систему дома. Счетчик стоит на входящей магистрали и показывает тот расход тепла, который забирает дом. Тариф был од 1.62 до 2,66грн*м.кв. На дискомфорт никто не жаловался, присутствовало 21С в квартирах, при подаче теплоносителя вместо 75С, было подано 50С. Все остальное от лукавого.
мешканець будинку Показати IP 9 Вересня 2015 16:49
нда... це реклама не ОСББ, а голови ОСББ... Холодно було, і як каже Давидюк: "...І буде холодно.."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus