USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

За останнє десятиліття на Волині відновили 81 джерело

22 Березня 2016 10:06
Іще з 2004 року за ініціативи органів водного господарства під час інвентаризації на Волині виявили близько 120 природних джерел, які потребують розчищення. За період з 2005 по 2015 роки водогосподарськими організаціями спільно з органами місцевого самоврядування було відроджено 81 джерело (у 2015 році – 6).

Про це повідомив власкор газети «Голос України» Микола Якименко.

Зокрема, облагороджене джерело в селі Воротнів, яке, нагадаємо, освятили 28 серпня 2015 року, досить потужне. Щогодини воно видає на поверхню дев’ять кубометрів води.



На фото: освячення оновленого джерела в селі Воротнів Луцького району 28 серпня 2015 року.



На фото: таке потужне джерело окультурили в 2007 році в селі Велика Яблунька працівники Маневицького управління водних ресурсів

Як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Оконські джерела, що на Волині, - у списку найдивовижніших куточків України.



На фото:Ось вони, знамениті Оконські джерела

Волинська область має порівняно багаті водні ресурси. Її перетинає Головний Європейський вододіл, який розділяє басейни Балтійського і Чорного морів, зокрема Прип’яті і Західного Бугу, - розповідає начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук. -Території області протікає 137 річок, з яких одна (Прип’ять) відноситься до великих, чотири – до середніх (Західний Буг, Стир, Стохід , Турія) і 132 – малих річок. 119 річок загальною протяжністю 1980 км відрегульовано і вони використовуються як водоприймачі для осушувальних систем в періоди надлишку вод та джерела для зволоження осушених земель під час вегетації сільськогосподарських культур в засушливі періоди. Для цього на них побудовано і діє понад 450 шлюзів-регуляторів. Річки Прип’ять, Стохід, Турія, Вижівка, Путилівка і Чорногузка на загальній протяжності 302 км протікають по територіях природно-заповідного фонду і підлягають охороні.

У водотоках на території області в середній по водності рік формується стік в об’ємі 2,5 км3, в дуже маловодний рік – 1,2 км3. З урахуванням притоку з суміжних територій загальний стік на одного жителя в середній по водності рік становить 3,8 тис.м3, в дуже маловодний – 1,1 тис.м3, в той час як по Україні ці показники становлять відповідно 1,1 і 0,6 тис.м3.

Наша область багата на озера. Їх кількість становить – 267. За походженням вони різноманітні. Переважна більшість – карстові озера, менша – заплавні.

В області в експлуатації знаходиться дев’ять водосховищ ємкістю більше 1,0 млн.м3. Площа дзеркала води в водосховищах становить 1965 га з повною сумарною ємкістю 36,4 млн.м3. За призначенням водосховища, в основному, використовуються виробничих потреб, зволоження осушених земель на меліоративних системах, риборозведення, рекреаційних цілей.

На території області станом на 1 січня 2016 р. нараховувалось 952 ставки загальною площею водного дзеркала 5289 га і сумарним об’ємом 59 млн.м3.

В основному ставки знаходяться в південній частині області, яка характеризується більш вираженим мікрорельєфом і розташовані в балках, ярах, на невеликих струмках, в витоках річок і понижених місцях.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯКІСТЬ РІЧОК ТА ОЗЕР ВОЛИНІ АБО ДЕ МОЖНА ВІДПОЧИТИ ВЛІТКУ. МОНІТОРИНГ

Прогнозні експлуатаційні запаси підземних вод становлять 990 млн.м3 на рік і вони в достатній кількості розповсюджені по всій території області.

Згідно даних статзвітності, у 2016 році водокористувачами області було забрано 72,46 млн.м3, з них з підземних водних горизонтів – 52,15 млн.м3 (що становить 5,3 % експлуатаційних запасів), з поверхневих водних об’єктів – 20,31 млн.м3 (що становить менше 1 % від загального об’єму річкового стоку).

ЧИТАТИ ЩЕ: ПІДЗЕМНЕ ОЗЕРО ПІД КІВЕРЦЯМИ – ПІД ЕКОЗАГРОЗОЮ

Основними споживачами води є комунальні підприємства міст і селищ, які забирають 32,11 млн.м3; промислові підприємства – 6,24 млн.м3; водопостачання сільського населення – 13,2 млн.м3; рибні господарства – 7,03 млн.м3.

Галузями народного господарства в минулому році використано 53,96 млн.м3 (з них 15,11 млн.м3 - поверхневих вод та 38,85 млн.м3 - підземних вод).

Слід зазначити, що втрати води при її транспортуванні комунальними підприємствами для населення становлять – 9,84 млн.м3. Це становить більше 20 % від загального забору води.

Отже, кількість водних ресурсів дозволяє їх використовувати в необхідних обсягах. Однак, якісні характеристики, як поверхневих так і підземних вод в умовах постійного антропогенного навантаження бажають бути кращими. Наприклад, у 2015 році було скинуто 33,11 млн.м3 використаних вод, з яких: 8,77 млн.м3 – нормативно чисті, 24,01 млн.м3 – нормативно очищені, 0,33 млн.м3 – забруднені. В основними забруднювачами є підприємства комунального господарства. Причини – застарілі технології на очисних спорудах деяких комунальних підприємств (Луцьк, Дубище), які не забезпечують очистки використаних вод до нормативних вимог.

У відповідності до затвердженої Програми проведення моніторингу поверхневих вод в області було визначено 13 пунктів спостережень, в т.ч. 6 – в басейні річки Прип’ять (річки Стир, Турія, Прип’ять, Вижівка, Стохід) і 7 в басейні річки Західний Буг – Західний Буг (3 пункти), річка Луга, річка Ягодинка, озеро Світязь. На них здійснювався гідрохімічний контроль якості вод. Радіологічний контроль якості вод здійснювався в басейні річки Прип’ять (Турія, Стир, Стохід) і на річці Західний Буг.

По узагальнених результатах гідрохімічних аналізів основних річок Волинської області в басейні річки Прип’ять, виконаних по державному і обласному моніторингу встановлено, що їх санітарний стан в основному задовільний, але все щетрапляються випадки перевищення в їх водах допустимих концентрацій забруднюючих речовин заліза, що пояснюється високим його природним місцевим фоном.

В літній період через високі температури повітря і низькі рівні в річках подекуди фіксуються випадки нестачі кисню у воді.

Одним з пріорітетних напрямків екологічного оздоровлення водних ресурсів та поліпшення якості води є відродження та утримання в належному стані витоків річок та природних джерел. Ця робота в нашій області проводиться ще з 2004 року, коли за ініціативи органів водного господарства в ході проведеної інвентаризації було виявлено близько 120 природних джерел, які потребують розчищення. За період з 2005 по 2015 роки водогосподарськими організаціями спільно з органами місцевого самоврядування було відроджено 81 джерело (у 2015 році – 6).

Коли було окультурено перші джерела, наше управління виступило з ініціативою проводити їх урочисте відкриття та освячення відповідно до релігійних обрядів, що знайшло схвалення і підтримку населення. Урочисте відкриття та освячення джерел сприяє зміцненню духовних зв’язків людини з природою, виховує в населення екологічну культуру, любов і шанобливе ставлення до природи, її багатств.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus