USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Зелена пристрасть волинянки: лавандові солодощі та смузі з бадилля

19 Квітня 2017 08:15
Чи куштували ви коли-небудь шоколад із лавандою? А лавандовий зефір? Чи бодай лавандовий духмяний чай пробували? Звучить спокусливо, а ласувати такими солодощами та напоєм не лише смачно, а й корисно для здоров’я. Незвичні кондитерські вироби виготовляє 26-річна Олена Чубай із села Зміїнець, що в Луцькому районі, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 13 квітня (№14 (62).

Раптовим лавандове кохання для нашої співрозмовниці не назвеш. Ще з юних літ Олена цікавилася впливом різних продуктів харчування на організм та самопочуття людини. Коли ж влаштувалася працювати у кафе-магазин, де продавали органічну продукцію, то колодязь знань почав напов­нюватися новими відкриттями. За освітою Олена економіст, тому спільна робота з дипломованими біологами була цікавою, пізнавальною та творчою. Готували свіжі соки з паростків пшениці, бурякового бадилля, додавали свіжоморожену спіруліну (водорості з надзвичайно корисними властивостями) та іншу зелень. Одне слово, фантазували, готуючи смачне та корисне.

«Якось, експериментуючи, додали до свіжовичавленого соку лаванду. Виявилося, що це дуже смачно», – пригадує наша співрозмовниця.

Тому коли Оленка стала мамою, паралельно з вихованням донечки продовжила вивчати органічну кулінарію. Лавандові кущики посадила біля будинку. Вони невибагливі й чудово переносять волинську погоду. Цвіт має гарний фіолетовий відтінок. Квітне лаванда два рази на рік, якщо після першого цвітіння обрізати кущики. Аби рослина розрослася, достатньо розкидати насіння на ґрунт восени. За кілька років ароматні квіти тішитимуть господарів.



«В інтернеті знаходила багато хибної інформації. Мовляв, треба сіяти на розсаду вдома. Потім ховати в холодильник. Але зі свого досвіду пораджу у вересні висіяти на ґрунт і забути про це. У мене проросла квітка навіть між бруківкою. Однорічні кущики пробувала вирощувати й навесні. І тепер розростаються гарним клубочком», – радить Олена.

Аромат квітки чути навіть сусідам. Особливо солодкий запах – після дощу. Кущики бажано підрізати, аби вони мали естетичний вигляд.

«Для емоційних людей лавандовий чай має стати гарним другом. Я й сама переймаюся за усе. Тому чай з лаванди убереже від зайвої нер­возності. Окрім цього, він має знеболювальну та знезаражувальну дію. Лаванда також вважається «жіночою травою», знижує неприємні відчуття під час критичних днів. Якщо болить горло чи є кашель, також можна заварювати чай. Допомагає у разі безсоння, перевтоми. Тому краще пити його ввечері», – розповідає Олена.

Оскільки лаванда має яскраво виражений смак, то бажано цвіт розбавляти чаєм каркаде, ехінацеєю, розмарином, безсмертником, смородиною.

Із листя лаванди виготовляють ще й сік, який змішують, наприклад, із соком виноградного листя. Або ж можна приймати запашну ванну з лаванди та морської солі. Для ароматизації одягу чи білизни можна виготовити подушечки з цвітом. Окрім цього, запах цієї рослини не люблять шкідники, комарі, тому її доречно покласти до круп, у спальній кімнаті.

«Звертаються також, аби придбати цвіт для декору весіль. Оформляють квітами столи, використовують для гостинців гостям. Віночками оздоблюють стіл молодим. Якщо говорити про оформлення інтер’єру, то головне, аби квітки не були на сонці, у такому випадку вони надовго збережуть колір та будуть окрасою оселі», – ділиться наша співрозмовниця.



А в горщичках на підвіконні у молодої мами вже чекає на висадку розсада інших рослин, які можна використовувати в кулінарії чи для декору. Наприклад, лимонна трава, артишок, квіти бавовни, кермек. В Оленки чимало ідей, а головне – є бажання поглиблювати знання в органічній та корисній кулінарії. Вона каже, що люди недооцінюють користь зелені, яка нас оточує, або ж просто не знають, як її можна використовувати.

«Бадилля буряку не менш корисне, а можливо, навіть більше, аніж коренеплід. Але його не вживають у їжу. І дарма. Зелень можна різати у салат, витискати сік. У сте­лах пророщеної пшениці дуже корисний білок, особливо тим, хто займається спортом, можна порадити сік із цієї рослини. Низький тиск урегулює вживання соку кропиви», – ділиться Олена.

Для сучасної людини смак зелені програє нинішнім продуктам, збагаченим підсолоджувачами та ароматизаторами. Утім маленькі діт­ки з задоволенням їдять петрушку чи кріп, доки не набудуть шкідливих харчових звичок. Тож виховувати культуру потрібно змалечку і подавати гарний приклад, переконана наша співрозмовниця.

«Полюбити зелень потрібно спочатку головою, налаштувати себе ідеологічно. Непорушна істина: ми – те, що ми їмо. Аби почуватися добре, потрібно вживати здорові живі продукти, – радить Олена. – Ми ж прибираємо удома, то чому не прибираємо в організмі? А зелень і чиста вода якраз сприяють очищенню. Такі корисні звички віддячать і гарним настроєм, і здоровим самопочуттям та красивим відображенням у дзеркалі».



Тетяна ГРІШИНА

Фото з особистого архіву

Луцький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus