USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Землю біля озера обласне начальство ділить без погодження громади

16 Серпня 2015 12:27
Започаткована торік у липні ініціатива з виділення земельних ділянок учасникам АТО спрямована не лише для підвищення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, а й слугує однією із форм підтримки від держави та своєрідної подяки солдатам за їх мужність, самовіддачу, жертовність, які вони проявляють у боротьбі за мир для кожного з нас. Проте за цей період виявилось, що далеко на завжди і не скрізь наші захисники можуть скористатися своїм правом на безкоштовне отримання землі.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини вже писало про бюрократичні «муки» волинських бійців, які не можуть отримати обіцяних грошей та земельних ділянок. Зокрема, волинянин Дмитро Шетела після демобілізації він так і не отримав ні «дембельських» грошей, нічого не виплатили йому й за поранення. Земельну ділянку, на отримання якої написав заяву, теж поки не отримав.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗЕМЛЯ ДЛЯ УЧАСНИКІВ АТО НА ВОЛИНІ: ТРЕТИНІ ЗАЯВ - ВІДМОВА

Землю біля озера в селі Любохини обласне начальство ділить без погодження громади, що викликає відповідну реакцію в місцевих жителів. Про цю проблему пише Юрій Коваль в газеті "Сільські новини".

краєвиди озера Пісочне
краєвиди озера Пісочне


ДО ВОДОЙМ – ОСОБЛИВИЙ ІНТЕРЕС

Так, на сьогодні на Волині відповідні заяви в органи виконавчої влади та місцевого самоврядування написали понад 4 тисячі 800 учасників АТО, що є одним із найвищих показників в Україні. Але дозвіл на складання проектів землеустрою надано лише половині із них. Якщо ж була б озвучена статистика, скільки їх пройшло увесь процес отримання землі аж до державної реєстрації права власності на неї, то цифри, мабуть, зменшилися б ще у кілька разів.

Найбільше проблемних питань виникає на територіях біля озер. У Старовижівському районі останніх налічується понад два десятки. Так лише на території Любохинівської сільської ради є 7 блакитних плес, Кримненської – 5. Між цими двома селами знаходиться одне із наймальовничіших озер Волині – Пісочне, земля навколо якого вже давно викликає підвищений інтерес у багатьох громадян. Біля нього наприкінці минулого року виявили бажання отримати земельні ділянки десять учасників АТО. Чимало із них – місцеві. Окремі із них, як-от Микола Глова, який з маленьким сином і дружиною, проживає в одній оселі з її батьками на хуторі біля Кримного, написали заяви з проханням виділити їм ділянки по 12 соток для ведення садівництва. Кілька ж висловили прохання взяти до 2 гектарів для ведення особистого селянського господарства. Очевидно, ця обставина, спричинила у Кримному широке обговорення можливого поділу землі біля озера. Його жителі зауважили, що в результаті вони втратять громадське пасовище худоби, розташоване тут. Питання було винесене на розгляд сесії сільської ради, де було прийняте рішення відмовити у погодженні надання дозволів на складання проектів землеустрою щодо відведення ділянок у цій місцевості. Згодом учасники отримали відповіді про відмову у задоволенні їх заяв через зазначену причину від начальника управління Держземагентства у Волинській області Василя Василенка.

– Я так само, як і хлопці, ще торік написав заяву про виділення землі біля Пісочного, але вже на території Любохинівської сільської ради, – у свою чергу розповідає старовижівчанин Юрій Писарук, котрий теж був мобілізованим, пройшов через пекло війни, отримав поранення. – З обласного управління ніяких листів мені не надходило і до цього часу я не знаю, яка її подальша доля.

краєвиди озера Пісочне
краєвиди озера Пісочне


ДІЛЯНОК ЧЕКАЮТЬ ВЖЕ КІЛЬКА МІСЯЦІВ

За інформацією відділу Держземагентства, наданою для преси ще у березні, заяву Юрія Писарука не погодила сільська рада. Водночас у Любохинах чи не найпершими в районі вирішили виділити ділянки для своїх односельчан – учасників АТО. 17 вересня 2014 року був наданий дозвіл на складання проектів землеустрою щодо виділення ділянок на хуторі Шави, який знаходиться біля озера, чотирьом любохинцям – Валентину Коцубі, Миколі Резю, Віталію Ковальчуку та Михайлу Диксі.

Вони виготовили ці проекти, які були погоджені районним відділом Держземагентства, у травні, а хто ще й у квітні нинішнього року. За словами начальника Старовижівського районного виробничого відділу «Центр ДЗК» Петра Камінського, їх передали на затвердження в управління Держземагенства. Варто зауважити, що ця процедура є передостанньою в оформленні документів на землю, за якою вже йде безпосередня реєстрація права власності на неї.

Проте чи то спеціалісти обласного управління десь між численними паперами поклали ці проекти і забули про них, чи то пан Василенко передумав із затвердженням, але до цього часу, як зазначають любохинські учасники АТО (розмова із ними відбулась 10 серпня – авт.), назад вони їх не отримали. Зараз щодня з нетерпінням очікують новин із Луцька.

– Ми з дружиною живемо у дідовій хаті, виховуємо двох дітей, – розповідає Віталій Ковальчук. – Хай би були ця земля. Якщо не ми, то, можливо, син чи донька, як виростуть, надумають будуватись.

молода сім’я Ковальчуків чекає на документи з Луцька вже кілька місяців
молода сім’я Ковальчуків чекає на документи з Луцька вже кілька місяців


Важливо отримати її і для Валентина Коцуби.

– Нещодавно я видав дочку заміж, крім якої у сім’ї є ще одна донька та син, – зазначає учасник АТО.

СЕЛЯНСЬКИМ ГОСПОДАРСТВОМ ВИРІШИВ ЗАЙНЯТИСЯ СБУШНИК З ЛУЦЬКА

Навіть якщо хтось із них надумає продати свої 12 соток, щоб поправити своє скромне матеріальне становище, то це їхнє право, яке вони вибороли під кулями та артилерійськими обстрілами на Сході нашої країни. До такого рішення з розумінням поставиться громада. Натомість абсолютно протилежне ставлення у неї викликала інформація про виділення аж 2 гектарів землі біля озера нікому невідомому тут Дмитру Подольцю.

– Ще до того, як у березні за підписом першого заступника начальника головного управління Держземагенства у Волинській області Світлани Богути нам прийшов запит щодо можливості надання дозволу на розробку проекту землеустрою з подальшою передачею цьому громадянину у власність 2 гектарів, ми в сільській раді вже знали, що доведеться чекати такого листа, – констатує любохинівський сільський голова Адам Стрільчук.

Судячи із заяви, написаної ним на ім’я Василя Василенка, цей учасник АТО із Луцька надумав зайнятися у Любохинах веденням особистого селянського господарства. Для цього необхідно здійснити поділ проінвентаризованої земельної ділянки площею 20,4234 гектара, розташованої за межами села, з якої рілля становить близько 2,5 гектара.

Володимир Луць оглядає ділянку, якою хоче заволодіти Дмитро Подолець
Володимир Луць оглядає ділянку, якою хоче заволодіти Дмитро Подолець


– Розуміючи важливість цього питання, той резонанс, якого воно може набути не лише в нашому селі, а й в районі в цілому, ми вирішили розглянути його на найближчій черговій сесії сільської ради, про що у своєму листі від 20 березня поінформували Світлану Богуту, – показує документи Адам Стрільчук. – Вона була запланована на травень, проте з ряду об’єктивних причин її проведення ми перенесли на липень. Відповідне повідомлення 15 травня адресували в управління Держземагентства. 14 липня депутати Любохинської сільської ради на сесії прийняли рішення відмовити у погодженні надання земельної ділянки Подольцю Д.А., про що ми знову поінформували обласне земельне начальство.

любохинівський сільський голова Адам Стрільчук показує рішення сесії
любохинівський сільський голова Адам Стрільчук показує рішення сесії


Але, схоже, йому це рішення представників громади села вже байдуже, адже ще 14 квітня начальник головного управління Держземагентства Василь Василенко видав наказ, згідно з яким надав дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення 2 гектарів землі біля озера Пісочне у власність громадянину Подольцю Д.А. Можна довго дискутувати щодо цього рішення, посилатись на земельне законодавство. Дійсно, пан Василенко відповідно до Земельного Кодексу України має право самостійно розпоряджатися землею за межами населених пунктів. Але 15 жовтня 2014 року був прийнятий наказ Держземагентства № 328 «Про введення в дію рішень колегії Держземагентства України від 14.10.2014», згідно з яким начальників головних управліньДержземагенствазобов’язали надсилати органам місцевого самоврядування за місцем розташування земельних ділянок запити про висловлення позиції щодо можливості надання дозволу на розроблення документації із землеустрою.

Заперечення сільських рад з цього приводу мають бути передбачені законом, зокрема частиною сьомою статті 118 та частиною третьою статті 123 Земельного кодексу України. Але постає запитання: чому в одних випадках обласне земельне начальство занадто довго розглядає заяви та проекти землеустрою учасників АТО, а в інших у найкоротші терміни приходить до висновку про «відсутність аргументованих заперечень» з боку сільської ради? Можливо, така увага до особи Дмитра Подольця викликана тим, що він, виявляється, є працівником управління Служби безпеки України у Волинській області, має вище офіцерське звання.

СОТКА ЗЕМЛІ БІЛЯ ПІСОЧНОГО КОШТУЄ 3 ТИСЯЧІ ДОЛАРІВ

Ділянка, де Дмитро Анатолійович вирішив вести селянське господарство, знаходиться на хуторі біля озера Пісочне, поруч з водоймою. Вона вже давно заростає молодими соснами. Хто побуває у цій місцевості, одразу зауважить, що орати і сіяти ніякий добрий господар тут не буде. А ось змінити цільове призначення земельної ділянки і побудувати тут кілька дач – інша справа. Від однієї із них, яка розташована неподалік, до озера прокладений дерев’яний місток.
місток, який веде до озера від однієї із дач
місток, який веде до озера від однієї із дач


Саме завдяки близькості до водойми цей хутір вже давно облюбували громадяни, котрі перебувають при високих посадах і мають фінансові можливості створити тут усі умови для свого відпочинку.

краєвиди озера Пісочне
краєвиди озера Пісочне


– Колись на цьому хуторі найперше виділили ділянку одному із працівників СБУ, який побудував тут дачний будинок, – показує його землевпорядник Любохинівської сільської ради Володимир Луць. – Далі зацікавлення землею навколо почали виявляти представники інших правоохоронних структур – прокуратури, митниці тощо. В результаті утворилась така собі вуличка з дач. Щоправда, не всі вони були оформлені на фактичних власників, багато з яких зараз вже є колишніми працівниками впливових державних органів.

Про забудову силовиками Пісочного не раз писали у пресі, зокрема, у 2009 році і в газеті «Волинь-нова». У громадськості Старовижівщини, депутатів районної ради виникали питання щодо законності таких дій у по-справжньому райському куточку Полісся, де відпочинок оцінить кожний. Недаремно, й одну із земельних ділянок площею 12 соток її власник продає сьогодні за 36 тисяч доларів. Тобто за кожну соту просить по 3 тисячі. Таким чином, після вже прийнятого наказу Василя Василенка, котрий нині очолює комісію з реорганізації управління Держземагентства у Волинській області і водночас є виконуючим обов’язки начальника управління Держгеокадастру, і оформлення усіх необхідних документів Дмитро Подолець фактично може стати мільйонером. Проект землеустрою вже він виготовив. Але поки що його не погоджують у Старовижівському районному відділі Держземагенства.

цей будинок на озері продають за 160 тисяч доларів
цей будинок на озері продають за 160 тисяч доларів


– Не знаю, скільки днів у зв’язку із реформуванням нашої служби мені ще залишається його очолювати, але я не поставлю свій підпис під цим проектом, – зазначає Микола Міліщук.

Микола Степанович добре розуміє, що якщо поділять 2 гектари біля озера, то в районі фактично він відповідатиме за це рішення. Сьогодні воно вже викликало широкий резонанс на Старовижівщині, стало предметом розгляду на сесії районної ради, що відбулась 31 липня. Обранці громади констатували різко негативну оцінку, яку викликав у жителів району наказ пана Василенка, і звернулись до голови ОДА Володимира Гунчика з проханням забезпечити обов’язкове погодження управлінням Держгеокадастру питань відведення земельних ділянок з органами місцевого самоврядування. Відповідні звернення мають намір адресувати і учасники АТО в районі, котрі до цього часу не можуть реалізувати своє право на отримання 12 соток землі. Після того, що вони пережили, що пережила наша країна в цілому, люди просто не терпітимуть, коли державні органи знову діятимуть за принципом: земля є, але не для всіх.

Юрій КОВАЛЬ

Фото автора

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
вундер Показати IP 16 Серпня 2015 14:01
пан стрільчук голова любохинський рідкісний хитрий лис і муфлон про якого ходять легенди по всій області . на нього немає ніякої управи бо всі ж землі кругом озера продав саме він митникам , бізнесменам прокурорам і КГБістам виділяв так за його кришування і влаштування його отприска головним земельником Луцька і району , а тут якийсь Подолець вирішив переступити через його самолюбство не приїхав не вклонився перед Любохинським царем . Значить треба робити теляче невинувате і ображене личико і кликати продажного кориспондента Коваля якого знають як писаку на замовлення лісників , рибохорони , екології , єгерських служб , а зараз він переймається ще і проблемами Любохинівської громади в одному лиці. Непотріби .
Небайдужий до вундер Показати IP 16 Серпня 2015 14:40
А ти вважаєш, що ця тема неактуальна для громади і Ковалю треба було мовчати, як і всім іншим?
Дістало до вундер Показати IP 16 Серпня 2015 15:05
По-більше б таких публікацій у пресі. Тоді б суспільство взнало б багато цікавого. Не за те Україні вже майже два роки так страждає, щоб землю біля озер ділили таким чином.
солдат до вундер Показати IP 16 Серпня 2015 15:45
Якщо Коваль зараз "переймається ще і проблемами Любохинівської громади в одному лиці", а до того проблемами "лісників, рибохорни, екології, єгерських служб", то честь йому і хвала. Памятаю його статтю про те, як браконєри ловили рибу на Припяті, а біля них "стояли" начальник УТМР і еколог району. А де інші "лиця", які мають перейматися такими проблемами і писати про це статті?
Феофан Показати IP 16 Серпня 2015 14:11
...сільський голова Адам Стрільчук-в.о.начальника геокадастру Анатолій Стрільчук??..і як завжди біля всіх недобрих(гів...них) справ начальник геокадастру області Василенко?!-совпадєніє?-не думаю!!!
Іван до Феофан Показати IP 16 Серпня 2015 14:14
Анатолій Стрільчук-в Луцькому районі керує!
Пуля до Іван Показати IP 16 Серпня 2015 14:24
Луцькому районі і Луцьку -це одна кантора
Землевпорядник до Пуля Показати IP 16 Серпня 2015 14:27
як він керує- коли екзамен в Києві завалив!?
Пуля до Землевпорядник Показати IP 16 Серпня 2015 14:29
ти тупий бо він тільки в.о.
браконьєр до Феофан Показати IP 29 Серпня 2015 23:10
І я пам'ятаю статтю, і пам'ятаю вилучені щуки, які Коваль тоді забрав собі. То ж всі те знають і в Яревищі і в Вижві, і Коваля знають продажного. Тоді рибки захотів, а зараз може земельки ще біля озера треба, бо свою ділянку в Вижві кажуть виміняв на квартиру?
Борець з браконьєрам до браконьєр Показати IP 31 Серпня 2015 23:04
Розворушив Коваль осине гніздо. Бач як повискакували всякі браконьєри!
валя до вундер Показати IP 16 Серпня 2015 14:13
Ви хочите сказати , що треба дати землю СБУшнику ?.
Землевпорядник до валя до вундер Показати IP 16 Серпня 2015 14:30
так,тільки правильно вибрати розміри
вундер до валя Показати IP 16 Серпня 2015 14:29
Землю СБУшику- Боже борони , хочу сказати який непотріб Стрільчук і його приватні депутати , котрі по розмовах продають за кілька доларів все на світі. А землю в першу чергу найблище біля озера віддати сільським Атошникам , трохи далі з Старовижівського району на приклад тому пораненому Юрі Писаруку , вже третя полоса чи там ряд з області далі країни. А в Стрільчука все навпаки за долари і євро на березі біля самого озера товстопикі митники і банкіри можу стверджувати на 100 % бо був там минулого року а воїнам далеко в болоті і то не факт .
Арнольд до вундер до валя Показати IP 17 Серпня 2015 09:52
А яка різниця сбушник він чи ні? Якщо він дійсно учасник АТО і може це довести. То він має право на землю як будь хто інший.
волинянам Показати IP 16 Серпня 2015 15:25
от **** стрыльчуки при владі...гунчик усіх стрільчуків у відставку
землевпоряднику Показати IP 16 Серпня 2015 15:27
на стрільчука була відкрита кримінальна справа а він просто змився в АТО.....але в ато він точно не був, відсипався за 100 км
Ольга Показати IP 16 Серпня 2015 21:33
То той СБУшник вже отримав землю як учасник АТО)))
КОВПАК Показати IP 17 Серпня 2015 01:49
коментар було видалено
А на нас Показати IP 17 Серпня 2015 10:18
Подібна ситуація і в шацькому районі. Виділяють поля для учасників АТО, а отримують зовсім інші люди.
Ольга до А на нас Показати IP 17 Серпня 2015 14:24
Чого ж інші то????Вони також учасники АТО!Просто треба зробити ремарку невелику,як і в кожному випадку,фільтрували би тих АТОшників,бо хто дійсно був у горячих точках тому не до того поки що,а ті,що на місяць іздили,у відрядження...вони і так мають!
Анонім Показати IP 13 Листопада 2015 19:12
Стрільчуку кінець . Голова помінявся.
Анонім Показати IP 13 Листопада 2015 19:16
Тепер доберуться до того алкаша Луця .
бар с. любохини Показати IP 13 Грудня 2015 18:41
Текст повідомлення у барі напилися
правда Показати IP 3 Січня 2016 18:47
І цікаво що зараз зроблять нові обличя у любохинівській владі...
а. Показати IP 1 Червня 2016 14:33
як що роблять? вони навіть не в змозі написати слова до останнього дзвоника.
анонім Показати IP 1 Червня 2016 23:01
Щоб написати слова до останього звоника потрібна елементарна освіта- нинішній голова її немає. Коли потрібно було вчитись то він валявся набуханий попідзаборами в любохинах. То яка взагалі може бути промова!!!!
а. до анонім Показати IP 17 Червня 2016 12:46
без освіти на такій посаді взагалі немає що робити. залишається тільки бухати. на що дивиться наша влада?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus