USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Два гектари біля волинського озера: чиновники відреагували на обурення громади

11 Вересня 2015 18:46
Конфлікт навколо двох гектарів біля озера в селі Любохини триває: інформація про виділення аж 2 гектарів землі біля озера нікому невідомому тут луцькому сбушнику обурила громаду села Любохини.

Нагадаємо, депутати Старовижівської районної ради під час сесії 4 вересня 2015 року прийняли відкрите звернення до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика щодо виділення начальником управління Держкомзему у Волинській області Василем Василенком 2 гектарів землі біля озера Пісочне на території Любохинівської сільської ради Старовижівського району без погодження з громадою працівнику управління СБУ України у Волинській області Дмитру Подольцю.

Зокрема, у зверненні йшлося про те, що таким рішенням були проігноровані інтереси не лише Любохинівської сільської громади, а й всього Старовижівського району. Депутати вимагають надавати землю першою чергою місцевим учасникам АТО. Окремі із них, наприклад Микола Глова, який з маленьким сином і дружиною, проживає в одній оселі з її батьками на хуторі біля Кримного, написали заяви з проханням виділити їм ділянки по 12 соток для ведення садівництва. Також громада села звертає увагу на інтерес окремих осіб до водойм та землі біля них.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: ДВА ГЕКТАРИ БІЛЯ ОЗЕРА: ГРОМАДА ВИМАГАЄ СКАСУВАТИ РІШЕННЯ ВОЛИНСЬКОГО ЧИНОВНИКА

Головне управління Держгеокадастру у Волинській області спростовує інформацію щодо надання землі біля озера Пісочне Старовижівського району. Мовляв, надання дозволу на розробку такої документації аж ніяк не означає, що людина вже отримала ділянку у власність. Про погодження з громадою у спростуванні взагалі не йдеться, натомість підкреслюється, що дії чиновників абсолютно законні. Нижче подаємо текст спростування без змін.

Останнім часом в місцевих ЗМІ з’явилась інформація щодо нібито неправомірного надання землі біля озера Пісочне Старовижівського району, яке здійснює Головне управління Держгеокадастру в області, оминаючи учасників АТО та надаючи перевагу іншим категоріям населення, зокрема представникам силових структур.

Головне управління Держгеокадастру в області повідомляє, що Дмитро Подолець є учасником АТО та має відповідне посвідчення учасника бойових дій, видане йому в січні 2015 року. Тому він скористався своїм правом в рамках ініціативи, оголошеної Держземагентством улітку минулого року та подав відповідну заяву до Головного управління Держгеокадастру

в області про надання дозволу на розробку землевпорядної документації на земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення за межами села Любохини Старовижівського району. Заяву зареєстровано 4 березня 2015 року.

5 березня Головне управління замовним листом надіслало запит до Любохинівської сільської ради, аби орган місцевого самоврядування, згідно законодавства, поінформував про своє рішення щодо виділення земельної ділянки заявнику.

На той час, Головне управління Держземагентства в області у своїх діях керувалося наказом Держземагентства України № 328 від 15 жовтня 2014 року, згідно з яким, відповідь з погодженням чи аргументованою відмовою від сільської ради чекають упродовж десяти днів. В іншому випадку: коли відповіді немає чи не надано взагалі мотивованих заперечень чи вони порушують чинне земельне законодавство, рішення про надання дозволу на розробку земельної документації приймається у загальному порядку. А згідно статті 118 Земельного кодексу України, такі заяви від громадян мають розглядатися у місячний термін.

Любохинівська сільська рада 20 березня надіслала листа до Головного управління Держгеокадастру в області, у якому повідомила, що питання буде розглянуто на сесії сільради у травні. А 15 травня 2015 року надіслала ще один лист, у якому йшлося про те, що сесію сільської ради ще раз перенесли:

з травня на липень. І провели сесійне засідання депутати 14 липня 2015 року, на якому не було погоджено це питання. Запит Головного управління був спрямований 5 березня, а сесія ж відбулася лише 14 липня. Хоча, згідно зі статтею 46, п.5 Закону України про місцеве самоврядування, сесія скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру – не рідше одного разу на місяць.

Відтак, Головне управління Держгеокадастру в області, керуючись чинним на той час законодавством: Наказом Держземагентства України № 328 від 15.10.2014, статтею 118 Земельного Кодексу України та не маючи аргументованої відповіді від сільської ради у належний термін, прийняла наказ про надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності громадянину України, учаснику АТО, Дмитру Подольцю.

Головне управління наголошує, що надання дозволу на розробку такої документації аж ніяк не означає, що людина вже отримала ділянку у власність. На разі, до Головного управління Держгеокадастру в області проектна документація щодо вищезгаданої земельної ділянки на затвердження не надходила.

І рішення про надання у власність земельної ділянки площею 2 га державної власності сільськогосподарського призначення немає. А значить і земля поки нікому у власність не надана.

Своєю чергою, Старовижівський відділ Держгеокадастру наразі дав негативний висновок по проектній документації щодо цієї земельної ділянки.

Водночас, саме цей земельний наділ є внесеним до так званого обласного резерву ділянок для учасників АТО. Відповідна інформація є на сайті Головного управління Держгеокадастру в області, в рубриці «Громадянам України» http://www.zem.voladm.gov.ua/gromadyanam-ukrayiny/informuvannya.html

Наразі, від мешканців Старовижівського району до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області надійшла 31 заява про надання земельних ділянок у власність, з них 27 – від учасників АТО. Військовим видано

12 наказів про дозвіл на розробку проектів землеустрою, надано у власність 7 наділів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ТАКІ УКРАЇНСЬКІ ГЕРО Показати IP 11 Вересня 2015 20:21
Прокурорам 1,2 га землі під Луцьком бо вони біді нещпсні СБУ житло на Набережній бо ті також обездолені а окремим СБУ зірки слава та щей 2 га на Пісочному в подарунок.А чому не на Світязі чи в центрі міста в центральному парку наприклад!!??Але це те що набрало розголосу,а уявіть деті СБУшніки ту земля "потихому"отримують

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus