USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Жест під вибори», - експерт про різке підняття мінімалки в Україні

31 Жовтня 2016 14:00
Підвищення мінімальної заробітної плати в два рази зобов'яже Кабмін підвищити і інші соціальні виплати, в тому числі і пенсії, а це стане додатковим навантаженням на бюджет. Натомість деякі експерти вважають такий крок популізмом та «жестом під вибори».

Про те, як підняття «мінімалки» позначиться на інших виплатах розповів економіст Андрій Новак, - передає «Gazeta.ua».

«На два роки заморозили зарплати і пенсії. Ціни ж не стояли на місці. Дорожчали тарифи на енергоносії - і підвищували ціни на все інше. Соціальні платежі не покривали навіть найменших витрат. Тому уряду доводиться різко піднімати мінімальну зарплату. Найголовніше в повідомленні прем'єра - те, що він визнав новий рівень прожиткового мінімуму. Це зобов'яже Кабмін підвищити і інші соціальні платежі. Не тільки мінімалку, а й пенсію», - сказав Новак.

Він додав, що поки що про це «уряд делікатно мовчить». «Вдвічі підняти мінімальну зарплату - це жест під вибори», - говорить експерт.

З його слів, різке підвищення мінімальної зарплати - це додаткове навантаження на бюджет. «У проекті бюджету, який в першому читанні ухвалила Верховна Рада, припускали підняти мінімальну зарплату до 1760 гривень. Тепер цю суму вдвічі збільшили», - уточнює економіст.

Натомість співголова Стратегічної групи радників Лешек Бальцерович заявив, що пропозиція уряду про підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень виявилася неприємним сюрпризом, про який не знали радники і міжнародні партнери України, - передає УНІАН.

«Неприємний сюрприз був. Я хочу сказати, що ні я, і ніхто з міжнародних організацій не знали про те, що буде збільшення на 100% мінімальної зарплати. Що ще важливо, ми не мали можливості ознайомитися з калькуляцією, на яку спирається це рішення», - сказав він.

Стратегічний радник зазначив, що це стало неприємним сюрпризом від влади в цьому році.

«Я не проти того, щоб було менше бідних людей. Але бідність усувається шляхом економічного зростання, а прискорення зростання вимагає прискорення реформ», - зазначив Бальцерович.

Також радник зазначив, що не вказано кількість законів, які необхідно буде змінити в зв'язку з ростом мінімальної зарплати. Він заявив, що був вкрай здивований пропозицією голови Державної фіскальної служби про підвищення мінімальної зарплати більш ніж на 100% без єдиного виправдання.

«Здається, що це змагання в популізмі всередині самого уряду», - сказав Бальцерович.

Він підкреслив, що скорочення бідності в майбутньому не може бути гарантовано без збалансованого бюджету, зниження інфляції і поліпшення бізнес-середовища.

Нагадаємо, уряд ініціює підвищення мінімальної зарплати з нового року в два рази - до 3200 гривень.

Відзначимо, з 1 грудня 2016 році мінімальна зарплата в Україні становитиме 1600 гривень. При цьому в проекті бюджету на 2017 року передбачили таке підняття мінімальної заробітної плати: з 1 січня - на рівні 1600 гривень, з 1 травня - 1684 гривень, з 1 грудня - 1762 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Марія Показати IP 31 Жовтня 2016 14:46
Ну здається Гройсман єдиний адекватний розуміючий політик,була не права раніше, якщо підніме то просто молодець,і нема чого буде крепко критикувати,бо навіть в мирні часи так не підіймали з/п,хоча й ціни так не росли
Лучанин Показати IP 31 Жовтня 2016 15:58
Підняття зарплати вдвічі -це неприємний сюрприз для співголови Стратегічної групи радників Лешека Бальцеровича-оце так сказанув!Що мав би навпаки похвалити і підтримати цю радісну звістку для більшості простих громадян нашої України,то він каже що неприємно здивований!Як можна назвати таку людину яка нехоче підняття мінімальної зарплати для своїх же громадян-українців?Які там працюють недобрі люди!Хай сам попробує пожити на 1762 гривень в місяць.Якби він пожив хоча би 1 місяць на таку зарплату,то не говорив би такі слова!Якщо в Гройсмана получиться таке суттєве підняття зарплати на 100%-то це буде йому тільки плюс!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus