USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Прем’єр-ліга. Кому будуть цікаві дві шістки?

24 Березня 2017 18:49
Чемпіонат України з футболу вирушив на завершальну в цьому сезоні перерву, пов’язану з матчами національної збірної. Прем’єр-ліга з 1 квітня розпочне другий етап. Вона розділилася на дві підгрупи по шість команд.

До складу першої, яка побореться за чемпіонство та право грати у єврокубках, увійшли «Шахтар», «Динамо», «Зоря», «Олександрія», «Олімпік» та «Чорноморець». Друга група, що боротиметься за збереження прописки в елітному дивізіоні, включила «Сталь», «Ворсклу», «Зірку», «Карпати», «Дніпро» та «Волинь».

Другий етап відбудеться у два кола в кожній шістці окремо, тобто буде зіграно 10 турів. Згідно з регламентом, очки, набрані командами на першому етапі чемпіонату, зберігаються.

Чи виправдає себе такий поділ? Чи не буде прохідних ігор у першій і другій групах? «Волинські Новини» запитали про це в експертів та футболістів.

Пограємо – побачимо

Минулий сезон показав, що в кризових умовах звичний формат матчів у два кола нецікавий. Відбувалося забагато «прохідних» ігор, така ситуація несвідомо провокувала й договірні поєдинки. Команди від 7 місця й до 14-го фактично ні на що не претендували, а просто бовтались у середині таблиці. Відтак УПЛ запропонувала зміни – формат із двома шістками команд.

– Я підтримую цю ідею, оскільки вже на старті команди мусили боротися за верхню шістку. Багатьом тренерам це не подобається, вони хочуть повернутися до звичного формату. Зрозуміло, що в першій шістці буде люта «заруба». На фоні цього просідатиме нижня частина турнірної таблиці, розповідає коментатор каналу «2+2» Роман Бебех.

Володимир Крамар, журналіст та оглядач каналу «Футбол» загалом позитивно оцінює новинку із визначенням двох шісток УПЛ. Хоча і в нього є застереження.

– Якщо ця формула прижилася у Європі, то чому не можна спробувати й нам? Про ефективність варто предметно говорити через два-три роки, коли будуть перші враження і висновки, – розповів Крамар. – Але такі команди, як «Ворскла», вже відчули різницю у форматі. Виправити їм уже нічого не можна. І наступного року Полтава не тринькатиме очки, пам'ятаючи про досвід непотрапляння в «єврокубкову зону».

Півзахисник «Дніпра» й колишній капітан «Волині» Сергій Кравченко вважає, що новий формат заклав більше цікавих матчів у першу шістку команд. «Там борються за медалі, місце в єврокубках, – розповів Сергій. – Але й унизу буде інтрига. Вилітають дві команди, і відрив трійки «Карпати»-«Дніпро»-«Волинь» від «Ворскли», «Зірки» та «Сталі» дуже великий». Кравченко переконаний, що формат чемпіонату треба й надалі поліпшувати, шукати оптимальні формули.

Ідеї «на виріст»

Роман Бебех вважає, що наступного сезону треба вдосконалити формат із двома шістками. Потрібно, щоб в умовної сьомої команди була гра плей-оф проти п’ятої чи шостої команди чемпіонату, аби з’явилася можливість поборотися за єврокубки. «Можливо, придумати якусь мотивацію для того, аби стати чемпіоном нижньої шістки. Так само варто, окрім прямого вильоту останніх двох команд, запровадити плей-оф із третьою командою першої ліги за місце в еліті», – вважає коментатор «плюсів».

Метою реформ має бути максимальна мотивація грати агресивніше та якісніше. А найголовніше, на думку експертів ВН, – це створити стратегію розвитку ліги на кілька сезонів наперед. Клуби та вболівальники мають зрозуміти, як у наступні два-три сезони буде розвиватися ліга, і не змінювати правила під час сезону.

Експерт каналу «Футбол» Володимир Крамар підтримує генерального директора «Шахтаря» Сергія Палкіна, який пропонує додаткову боротьбу перед поділом на шістки. «Було б добре, якби сьома і шоста команди грали стикові матчі, а команди, що посядуть 10 й 11 місця в УПЛ, боролися з другою і третьою командами першої ліги. А ще я – за поділ очок навпіл на другому етапі. Якби зараз так зробити, то між Шахтарем і Динамо була б не прірва в 14 очок, яку практично неможливо відіграти, а тільки сім балів. Перевага зникає, і чемпіонат стає ще більш захопливим», – вважає Володимир.

Календар матчів «Волині» (друга частина чемпіонату, друга група)*

23-й тур (1 квітня): «Ворскла» – «Волинь».

24-й тур (8 квітня): «Сталь» – «Волинь».

25-й тур (15 квітня): «Волинь» – «Зірка».

26-й тур (22 квітня): «Карпати» – «Волинь».

27-й тур (29 квітня): «Волинь» – «Дніпро».

28-й тур (6 травня): «Волинь» – «Ворскла».

29-й тур (13 травня): «Волинь» – «Сталь».

30-й тур (20 травня): «Зірка» – «Волинь».

31-й тур (26 травня): «Волинь» – «Карпати».

32-й тур (31 травня): «Дніпро» – «Волинь».

*Попередній розклад матчів відповідно до жеребкування, яке відбулося 10 березня.

Юрій Конкевич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus