USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Волиняни здобули низку медалей на ЧУ з пауерліфтингу в Луцьку

21 Березня 2018 17:44
Жим штанги лежачи, станова тяга та баготоповторний жим – 16-18 березня відбувся 8-ий відкритий Чемпіонат ВПА України з пауерліфтингу.

Окрім волинян у змаганнях, які проходили спортивно-розважальному комплексі ««AdrenalinCity», брали участь багато спортсменів із різних міст України, зокрема з Дніпра, Рівного, Одеси. Також були учасники з Молдови.

Чи не найбільшу кількість представників на цих змаганнях мала Волинь, тож не дивно, що саме представники нашої області здобули велику кількість нагород.

Відтак, Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило поспілкуватися з луцьким тренером Романом Зелінським, 8 підопічних якого виступили на Чемпіонаті України, про організацію змагань, підготовку до них, а також про те, чи можна спортсменам використовувати допінг.

Розкажіть, як Вам взагалі організація змагань?

Змагання пройшли на досить високому рівні. Президент федерації WPAU Вадим Коцага завжди показує достойний рівень організації, зокрема, в змаганнях було професійне обладнання та справедлива суддівська комісія.

Чи задоволені виступом своїх підопічних?

На цих змаганнях виступало 8 моїх підопічних. Я задоволений їх виступом, адже вони показали достатньо високий результат, виконали всі поставлені перед ними завдання, дослухались до моїх порад та зробили те, що ми з ними відпрацьовували на тренуваннях.
Скільки нагород отримали?

Мої спортсмени отримали дуже багато нагород. Зокрема, Василь Ковальчук взяв 4 медалі (по жиму лежачи: 1 місце серед тінейджерів у своїй вазі, абсолютна першість серед тинейджерів, 2 місце у відкритій віковій категорії; зі станової тяги: 2 місце серед тінейджерів). Оксана Мотрунчик виборола 2 медалі (по жиму лежачи: 1 місце у відкритій віковій категорії; зі станової тяги: 1 місце у відкритій віковій категорії). Микола Метеха отримав 2 медалі (по жиму лежачи: 2 місце серед юніорів; зі станової тяги: 2 місце серед юніорів).

Нещодавно ваш підопічний Петро Калиновський виграв чемпіонат світу, але на цих змаганнях зайняв 3 місце у загальному заліку. Чому, на вашу думку, так сталося?

Напередодні змагань в Петра була пауза, що дещо його розслабило. Часу на підготовку було не так багато, тож ми вирішили взяти участь у проміжному чемпіонаті. Звичайно, він зайняв перше місце у своїй ваговій категорії, але в абсолютній першості серед юніорів посів третю позицію. Переможці абсолютної першості визначаються за допомогою формули, яка включає в себе вік, вагу спортсмена та вагу, які він міг "взяти" під час змагань.

Ми вийшли на поміст – перша спроба була невдала, вага була подолана, але було допущено кілька технічних помилок, що не дозволило зарахувати спробу.
Тобто для Петра це були проміжні змагання?

Так, адже ми готуємося на Чемпіонат Європи, який відбудеться у столиці Грузії Тбілісі. До цих змагань буде дуже серйозна підготовка, адже ми хочемо показати високий результат. Наразі ми займаємося пошуком спонсорів.

Щодо інших Ваших підопічних – на які найближчі змагання вони поїдуть?

Зараз ми готуємося до 28th WPAChamp у Луцьку, на який будуть заявлені багато моїх підопічних, оскільки на цих змаганнях (8-ий ВІДКРИТИЙ ЧЕМПІОНАТ ВПА УКРАЇНИ із пауерліфтингу, - ВН) показали високий рівень, зокрема Оксана Матрунчик, яка завоювала звання «Майстра спорту» в двох дисциплінах, та Микола Метеха, який став «Кандидатом в майстри спорту» також по 2 дисциплінах. На жаль, Василю Ковальчуку не вдалося вибороти звання «Майстра спорту», але ми були близькі до цього, тож будемо готуватися і, сподіваюся, у травні він виконає норматив. Також норматив на «Кандидата в майстри спорту» виконав Дмитро Нестерчук, який дебютував на подібного роду змаганнях. Валерія Цюприк дещо перехвилювалася, тож не змогла вибороти звання «КМС». До того ж, готуватимемо Юлію Муху, яка брала перерву через хворобу та участь в змаганнях з армреслінгу.

Тобто психологічна підготовка також впливає на спортсменів?

Так, звичайно, адже кожного разу, коли ти заявляєш велику вагу, то це на межі психології та фізіології. Кожна помилка дуже впливає на спортсмена.

Як взагалі налаштовуєте своїх підопічних на змаганнях?

Ще до змагань, коли ми знаходимося в залі, ми відточуємо техніку, аби спортсмен просто вийшов і зробив те, що безліч разів повторював у «тренажерці». Багато спортсменів потребують спілкування, тож ми спілкуємося та відпочиваємо разом, створюючи тим самим міцну командну. Я намагаюсь заспокоїти та мотивувати своїх спортсменів. У всіх своїх підопічних я вкладаю душу, бо хочу, аби вони показували гідний результат, адже їхній результат – це і мій результат також, бо вони мої учні, вони мені як діти.
Чи бували на змаганнях такі випадки, що просто «не пішло», незважаючи не підготовку до них?

Звичайно, бувають непередбачувані ситуації, адже для спортсменів важлива їхня вага. Зазвичай у міжсезоння мої підопічні тримають вагу, але бувають випадки, що вони набирають зайвих 2-3 кілограми, відповідно їм стає легше працювати з більшою вагою, тож коли за місяць до змагань починається підготовка і вони позбавляються цих зайвих кілограмів, то піднімати ту ж вагу стає набагато важче. Стараємося «збивати» її максимально грамотно, аби не «злити» вагу спортсмена та вагу, підняту на помості.

Також може бути таке, що спортсмен дещо перехвилювався та перестарався, тож вага автоматично «горить» - через це можуть бути певні нюанси, через які штанга не підкорюється. Зокрема, непередбачувані ситуації можуть бути через переживання, коли спортсмен думає про помилки, забуваючи про підготовку.

Як ви обираєте спортсменів, яких тренувати?

Вже довгий час я треную у тренажерному залі, тож коли приходять нові люди і цікавляться пауерліфтингом, то я займаюся з ними. Також, коли я бачу потенціал у людини, то підходжу і сам пропоную спробувати.
З боку видається, що тренеру на змаганнях простіше, аніж спортсмену, чи так це? Як ви самі налаштовуєтеся на змагання?

Насправді жодні змагання в мене не обходяться без кави, оскільки хвилюєшся за кожного спортсмена однаково, улюбленців не має. Намагаюсь бути зібраним та показувати хороший приклад, допомагаючи, підказуючи. Мені потрібно швидко проаналізувати помилки та надати поради до наступного підходу.

Чи на подібних змаганнях спортсменів перевіряють на вживання допінгу?

Безперечно, адже голова федерації Вадим Коцага постійно слідкує, аби спортсмени не вживали заборонені препарати. Перевірка проводиться за допомогою WADA – WorldAnti-DopingAgency. Були випадки, що спортсменів, які мали хороші результати, ловили на допінгу, та дискваліфікували.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus