USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Кораблики волинського майстра «допливли» до Нетішина

12 Листопада 2018 18:59
Волинський майстер із виготовлення моделей вітрильників у пляшках Володимир Ящук цьогоріч досить активно експонує їх у різних містах України. З-поміж 184 кораблів різних часів і держав нині на Хмельниччині «кинув якір» і найперший, що його волинянин зробив із дерева ще 1977 року, пише газета Волинські Новини від 8 листопада.

Чоловік зізнався, що до цього кроку його спонукала світлина з журналу «Вокруг света», а також – бажання довести товаришу, з яким разом гортав цікаві сторінки, що виготовити таке міні-судно самому до снаги.

Не останню роль у розвитку такого досить незвичного захоплення зіграли й роки флотської служби. Адже Володимир, хоч і народжений на сухопутній Тернопільщині, марив кораблями ще з дитинства. А в 25 став знаходити вільний від роботи шліфувальником (на ДПЗ-28) час, аби «оселити» в тиху скляну «гавань» – пляшечку з-під одеколону чи парфумів – мініатюрні вітрильники з минулого. Одним його творінням – по 30-40 років, іншим – по 10 і менше.

Барк Отаго (Австралія, 1869 рік)
Дослідницьке судно Фрам Фрітьйофа Нансена (Норвегія, 1892 рік)


Як співав незабутній Андрій Кузьменко, «люди, як кораблі», а кораблі – як люди, бо кожен має свою історію народження, тріумфу й загибелі.

«Раніше я мав такий девіз: «Кожна наступна робота має бути краща за попередню». Але коли побачив моделі суден, яким більш ніж 200 років, то змінив його на інший: «Корабель – це красиво і вічно». Поки пляшка ціла, він буде збережений», – каже майстер.
Шхуна Блюноуз (Канада,1921 рік )
Саме з цією метою він розробив 15 видів кріплень, бо жодне з його суден, так би мовити, не сидить на мілині. А якщо й висить на волосині, то не у фатальному сенсі, а в цілком практичному.

Усіма нюансами процесу мініатюрного кораблебудування, який відбувається безпосередньо в пляшці, історією легендарних суден-прототипів його робіт Володимир Ящук ділиться в окремих відеороликах, які є у всесвітній павутині.

До речі, друге слово з цього образного визначення мережі інтернет майстер у буквальному сенсі використовує в роботі. У пошуках чогось незвичайного 2015 року він, натхненний оповіданням Ернеста Хемінгуея «Старий і море», створив два рибальські судна, вітрилами в яких слугує саме павутина.

Щодо літературної тематики, то у волинського корабела є і свої «Пурпурові вітрила», якими, без сумніву, замилувався б письменник Олександр Грін. Герой цього матеріалу своєрідно втілив і назву відомої байки, коли «окрилив» свої морські рукотвори... панциром рака, пером лебедя і хвостом щуки.

Листя липи, дуба, клена, вільхи, пелюстки квітів (півонії, мальви), лушпиння цибулі, часнику, а ще – його корінь та стебла... Пересічний волинянин і не здогадується, що усе це – матеріал для вітрил. Але таки вірю нашій Ліні Костенко, що «од звичайного розуму скрите відкривається лиш дивакам».

- У мене є вже три вітрильники з горіха. Думаю збільшити їх кількість до дванадцяти. Кора, деревина, жовтенька шкірка з ядра, листя, зелена оболонка... Що ще використати, подумаю в процесі роботи, – зауважив диво-експериментатор із Променя.

Слухаючи його захоплену розповідь, не втрималася від запитання:

– А звідки ви дізналися, що все це можна застосовувати у такий спосіб?

– Методом проб. Бо щоразу хочеться зробити щось кардинально нове, аби самому не повторюватися, – відповів Володимир Ящук.

Згодом зізнався, що у нього є ще багато творчих задумів, до втілення яких досить толерантно ставляться його рідні. Адже він – не тільки фанат своєї неординарної справи, якій присвячує багато часу, а й хороший сім’янин.

«Корабель, який зникає» у його творчому доробку вже є, а того, який одразу в пляшці накривало б цунамі, ще немає. Але, пізнавши його завзяту вдачу, яку чоловік зберіг попри життєві шторми й бурі, можу впевнено сказати: неодмінно буде!

Світлана ЗОЗУЛЯ

Луцький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Любі свині Показати IP 12 Листопада 2018 19:06
Талановита Людина! В мене, до речі, є його один виріб. Філігранна штукенція!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus