USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Тривожне майбутнє: біохакери, космічні гіди та клас «непотрібних»

27 Липня 2017 07:00
Роботи, що працюють замість людей, - не фантастика, це вже відбувається, і це тільки початок. Що буде із зайвими людьми і суспільством загалом?

Взаємодія людей і роботів - це не наукова фантастика чи щось зі світу майбутнього, це те, що вже відбувається. Слідом за повсюдною комп'ютеризацією і смартфонізацією відбудеться роботизація: у кожного буде свій робот, якого він буде використовувати в повсякденному житті.

Ще роботи почнуть працювати. Більшість професій стануть непотрібними, оскільки неінтелектуальну і рутинну працю, яку роблять люди, роботи будуть виконувати швидше і якісніше.

З'являться нові, актуальні для епохи, професії. Наприклад, біохакери - люди, які будуть впливати на геном і ембріон людини. Ті, хто не зможуть перекваліфікуватися, потраплять в клас непотрібних.

Про все це та про інші перспективи розвитку людства розповів директор Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр, провідний лектор Академії футурології Альберт Фельдман на лекції "Соціологія майбутнього: роль людини в епоху роботів". Економічна правда записала її ключові тези.

Клас непотрібних

Непотрібні люди - це ті, які через небажання або неможливості не зможуть опанувати професію, затребувану в постіндустріальному і постінформаційному суспільстві. Клас таких людей вже почав виникати.

Найчастіше це або люди похилого віку, які втратили гідну роботу і не готові погоджуватися на щось менше, або молодь, яка оцінює себе вище, ніж може запропонувати ринок.

Умовно кажучи, кожен може знайти роботу касира, але не кожен хоче працювати касиром і жити на цю зарплату, тому люди вирішують не працювати.

Що призведе до збільшення класу непотрібних?

Перше. Повсюдна роботизація. Нентелектуальну і невелику фізичну працю передадуть роботам. Через десять-дванадцять років всі машини будуть на автоуправлінні і таксисти зникнуть.

Друге. Штучний інтелект. У найближчі три-чотири роки штучний інтелект обійде за своїми можливостями інтелект людини, і професії, які вимагають монотонної інтелектуальної роботи і не вимагають креативного підходу, відійдуть у минуле.

Третє. Оцифрування і архівування масивів даних. Вона вже відбулася. Раніше величезна кількість людей займалося обслуговуванням архівів. Зараз цих людей вже немає, принаймні, в більшості країн.

Четверте. Додаткова реальність. Зараз вона на початковому етапі розвитку. З нею можна зіткнутися, встановивши спеціальні додатки музеїв для екскурсій, але з часом її інструментарій розшириться.

П'яте. Технології візуального трансферу. Наприклад, прямі трансляції, які допомагають привернути більшу аудиторію. Вже зараз багато лекцій проходить в режимі онлайн. В остаточному вигляді технології візуального трансферу можуть знищити професії лектора і викладача.

Реалізація цих п'яти пунктів призведе до того, що клас непотрібних збільшиться до 35-37% населення, а в деяких країнах - до 40%. Зараз в США налічується 10-12% непотрібних людей, в Ізраїлі - 8-9%, в Південній Кореї, де існує культ роботи, - 1-2%.

Професії зникають і з'являються

В українському класифікаторі професій - близько 8 тис. найменувань. З них 4 тис. вже немає, а 2-3 тис. зникнуть найближчим часом. Подібний процес відбувається не вперше. Наприклад, мисливці раніше були одним з домінуючих класів, зараз же полювання існує тільки як розвага.

Така сама доля спіткала збиральників, кочегарів, сажотрусів. На стадії вимирання - продавці, оператори call-центрів, пілоти літаків, листоноші, бухгалтери, екскурсоводи, касири, шахтарі, таксисти, перекладачі.

Тим, чиї професії зникнуть, не обов'язково зараховувати себе до непотрібних. З'являться інші професії, які дозволять перекваліфікуватися.

Біохакери, космічні гіди, інженери з відновлення навколишнього середовища, дизайнери людського тіла, сіті-фермери, нанолікарі, генетичні консультанти і дизайнери віртуальної реальності будуть затребувані на ринку праці найближчим часом.

За типом трьох класів, які існували раніше (пролетаріат, селяни і інтелігенція), в епоху роботів також буде три класи. Ці класи будуть розділені на рівні мотивації. Крім класу непотрібних, будуть існувати креативний і сервісний класи.

Креативний клас - група індивідуумів, основним завданням яких буде створення нових форматів існування. Він поділиться на три категорії.

Перша - дизайнери соціуму. Їх основне завдання - створення соціальних груп і міст нового типу. Сюди будуть входити педагоги, психологи, організатори партійних структур.

Друга - дизайнери digital-продуктів. Вони будуть створювати віртуальну реальність і забезпечувати життя у віртуальному світі.

Третя - дизайнери розваг. У цю категорію увійдуть креативні представники нинішнього бомонду: режисери, композитори, актори.

Зараз креативний клас налічує 2-3% населення. Пізніше ця цифра виросте до 20-25%. Заповнюватися креативний клас буде в тому числі за рахунок людей з класу непотрібних шляхом "інфікування" їх креативністю.

Сервісний клас буде забезпечувати пряму життєдіяльність двох інших класів. Люди цього класу будуть займатися системами безпеки, контролем інформаційних і роботизованих технологій, контролем здоров'я людей і збереженням накопичених знань.

До сервісного класу належатиме близько 35% населення.

Десять загроз майбутнього

Перша. Бунт непотрібних. У якийсь момент непотрібних може стати більше, ніж представників двох інших класів. Тоді в рамках закону (електоральною більшістю) або в рамках беззаконня (переходом до деструктивної поведінки) може бути реалізований бунт.

Друга. Вихід штучного інтелекту з-під контролю. Це може статися швидше, ніж бунт роботів. Про це вже попереджав Ілон Маск.

Третя. Війна роботів проти людей.

Четверта. Розвиток психозів віртуальної реальності. Це хвороба майбутнього, яка буде притаманна в першу чергу класу непотрібних.

П'ята. Digital-колапс. Системи не зможуть впоратися з великим обсягом інформації, який буде рости все швидше і швидше.

Шоста. Виникнення систем контролю і маніпуляцій соціальної та особистим життям.

Сьома. Розкладання соціуму, зниження інтелектуального рівня деяких груп.

Восьма. Деурбанізація. Бачення майбутнього зводиться до того, що залишиться 60 міст і все людство буде жити в них. Однак якщо клас непотрібних, який буде складати великий відсоток населення, вирішить масово зайнятися дауншифтингом, це призведе до деурбанізації.

Дев'ята. Інфантилізація суспільства. Небажання дорослішати і брати на себе відповідальність призведе до того, що тривалість "дитинства" у деяких людей затягнеться до 40-50 років.

Десята. Фрагментація креативного класу, поява закритих товариств, які будуть намагатися керувати світом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ПсевдоЧСВ Показати IP 18 Жовтня 2018 21:24
"Сьома. Розкладання соціуму, зниження інтелектуального рівня деяких груп." Це вже спостерігаться. І далеко не просто груп, а цілих прошарків суспільства. Подякуймо тотальній смартфонізації-дебілізації насєлєнія за покоління всюдиівічнолайкающих, репостнутих селфіідіотів-інкубаторів з навушниками в вухах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus