USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Антимонопольники оголосили війну «благодійним» внескам у лікарнях

5 Травня 2010 09:29
Антимонопольний комітет України розпочав боротьбу з «благодійними» внесками, які лікарі просять здати хворих та їх рідних до фонду поліклініки або лікарні, - з посиланням на газету «Сегодня» повідомляє proUA.

Як повідомили в прес-службі АМКУ, фактично це завуальовані платні послуги, розмір яких установи охорони здоров’я встановлюють на свій розсуд. В той же час в АМКУ роз’яснили, що закон не забороняє добровільні спонсорські внески в будь-яких розмірах, але вимагати їх, наприклад, за УЗД, рентген, кардіограму або на ліки для операції лікарі не мають права.

У Мінохорони здоров’я запевнили, що вони вже надіслали роз’яснювального листа на місця, в якому від головлікарів вимагають дотримуватися закону при зборі внесків.

Дозволено вивішувати в лікарні оголошення про те, що кожен може за бажанням здати певну суму на потреби лікарні (натомість видадуть квитанцію із зазначенням прізвища і пожертвуваної суми).

Якщо ж лікар вимагає гроші, хворий може поскаржитися (краще письмово) головлікареві або в регіональне управління Мінохорони здоров’я.

Як стверджують юристи, 1-2 скарги ні до чого не приведуть, тому що навряд чи можна довести факт вимоги до пацієнта надати «благодійність». Але якщо таких скарг будуть десятки, плюс суми «на благодійність» виявляться однаковими, а це можна перевірити за прибутковими ордерами (УЗД зазвичай коштує 30-40 гривень, рентген - 10-15), прокуратура може порушити кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем у даній лікарні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
VSC Показати IP 5 Травня 2010 09:50
Ура, проснулись!!! Чего там еще антимонопольщики не знают, давайте им подскажем. А если серьезно, то за какие шиши должны существовать поликлиники и больницы? Да, платим, и платим, и еще раз платим, и всегда будем платить. До тех пор, пока не наладят нормальную страховую медицину.
OrestN Показати IP 5 Травня 2010 11:03
Юлія Тимошенко на передвиборчій кампанії а прем"єрське крісло клялася, що зробить реформу охорони здоров"я і впровадить страхову медицину, але це виявилось суцільною брехнею, якою є власне уся злочинна політика БЮТу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus