USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Дрібні підприємці підуть у «тінь»?

8 Жовтня 2010 09:46
Податкові нововведення можуть призвести до припинення діяльності понад мільйона дрібних підприємців та до тінізації малого бізнесу.
Про це заявив голова Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні Володимир Дорош, повідомляє Gazeta.ua.
Українські підприємці, які працюють на єдиному податку, протестують проти додаткових відрахувань до пенсійного фонду. Понад 2 тисячі листів із протестами підприємці відправили президентові та главі уряду.
Малі підприємці, які сплачують єдиний податок, відмовляються платити додаткові відрахування до пенсійного фонду, які з липня зросли до 200 гривень.
До середини жовтня вони мають сплатити державі ці додаткові пенсійні внески за цілий квартал, що становить майже тисячу гривень.
Не кожен дрібний підприємець за нинішніх умов може це зробити, каже Дорош.
За його словами, якщо такі податкові зміни, ухвалені без обговорення з громадськістю, негайно не скасувати, це стане причиною припинення діяльності понад мільйона суб'єктів господарювання.
Також вимушені обов'язкові платежі до пенсійного фонду призведуть до тінізації малого бізнесу в Україні, а це спричинить суттєве скорочення робочих місць і зменшення надходжень до державного бюджету, вважає експерт.
«Якщо щомісяця мільйон підприємців мали платити по 200 гривень податку, то втрачається 200 мільйонів гривень. Якщо помножити на п'ять місяців, відколи закон вступив у силу, то через податкові органи держава недоотримає 1 мільярд 100 тисяч. А всього додатково держава планувала зібрати до пенсійного фонду 1 мільярд гривень», – каже Дорош.
Мотивів платити додаткові відрахування до пенсійного фонду у підприємців з єдиним податком немає, каже експерт, оскільки, вийшовши на пенсію, вони отримають за це лише 30 гривень надбавки до мінімальної пенсії.
Крім цього, законодавці вимагають обов'язково сплачувати додаткові внески і від пенсіонерів, які мають свій бізнес.
«Також люди, які за основним місцем роботи платять відрахування і є підприємцями, теж змушені платити ще раз. Цікаво, їм що потім подвійну пенсію платитимуть?» – дивується голова Інституту підтримки регуляторної реформи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Маркіян Показати IP 8 Жовтня 2010 10:30
Нашому уряду всі ці листи - до одного місця! Впевнений, вони їх навіть не читають!
VSC Показати IP 8 Жовтня 2010 10:38
Ребята, а что с нового года будем делать? Опять, как конце 90, будем каждому налоговику, менту и прочим проверяющим на карман совать? А иначе выжить не удастся. Кто там ждал прихода яйцеушибленного во власть, мол он порядок наведет, угу уже навел.
Иннокентий Бэст Показати IP 8 Жовтня 2010 12:15
За "яйцеушибленного" - респект! Вот это кликуха! ))))
VSC до Иннокентий Бэст Показати IP 8 Жовтня 2010 14:38
Не мое, слизано из нета. Кажись с Дурдома, ЕМНИП.
Ольга Показати IP 8 Жовтня 2010 13:42
А чого ви підприємці так кіпішуєте.Не займайтесь підприємництвом, а ідіть в бюджет працювати, на німецький завод.Де добровільно рабами стали, не треба завоювати було нас.В Німеччинні на такому заводі 200 дол. не платять.Не один з вас не бідненький, машини купуєте, віли будуєте, дітки вчаться за кордоном,Живете непоганенько. А пдатити не хочеться це смішно 200 грн. податку за місяць, а ми люди бюджетники і інші платимо по 600-700 в місяць, а не живемо, а животіємо.Ви ще пенсію хочете за такі податки, яка вам пенсія 40 років пропрацювала і 800 грн пенсія.Правильно ви повинні платити з прибутку, а вирахувати його дуже легко,порахувати як ви живете вілочки,машиночки, рахуни в банка і всен стане на свої місця.За кордоном податки платять всі не взирая на лица.А то вже більше пенсівонерів ніж працюючих, бо ніхто не оформлений працює і податків взагалі не платять, а нащо всеодно буде пенсія 700 грн. ні фіга не плативши. За кордоном якщо не платив, то й має 100 дол.А хто працював і платив тисячі.Так і повинно бути,вони самі собі заробили на пенсію.
VSC до Ольга Показати IP 8 Жовтня 2010 14:15
Для начала, вам неплохо узнать, сколько действительно всех налогов платит предприниматель (физическое лицо), если он нанимает рабочую силу. Имею ввиду все виды налогов, а не только единый. Так что ваша ссылка на 220 гривневый налог не уместна. А теперь, попробуйте стать этим предпринимателем, заложите квартиру, возьмите в банке кредит, найдите нишу на рынке, что производить или чем торговать или какие услуги оказывать. Потом построите себе виллу, купите мерседес, отдохнете на Мальдивах. Вот побываете в этой шкуре, а тогда сможем говорить на равных. Да, и не используйте советского штампа - "у них за границей". Поверьте, что заграница очень разная и системы налогообложения там тоже разные. И от налогов там уклоняются похлеще чем мы, частные предприниматели.
Женя Показати IP 8 Жовтня 2010 13:43
Этот кодекс приведет к уничтожению бизнеса миллионов частных предпринимателей, приведет не к росту, а к падению сбора налогов. В связи с сокращением доходов ЧП упадет внутреннее потребление, поэтому, кроме компаний которые экспортируют сырье пострадают все. Страна станет еще беднее

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus