USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Електронні звіти заженуть ринок алкоголю Волині у тінь?

25 Квітня 2016 13:11
Скасувати наказ Мінфіну щодо форм звітів виробництва та обігу алкоголю й тютюну просять у ДФС, зважаючи на звернення підприємців Луцька та області.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва 25 квітня.

Члени комісії розглянули проект звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо відміни наказу Міністерства фінансів від 11 лютого 2016 року «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення».

Начальник управління контролю за обігом оподаткування підакцизних товарів ГУ ДФС України у Волинській області Наталія Єлова зазначила, що наказ Мінфіну викликає низку непорозумінь серед підприємців. Так, великим торговельним мережам подавати вказані звіти нескладно, але не кожен з невеликих магазинів має електронні ключі. Ще більше непорозумінь виникає за межами Луцька, у віддалених районах області, де в окремих населених пунктах немає інтернет- зв’язку. За неподання електронного звіту щодо продажу тютюну чи алкоголю передбачений штраф у сумі 17 тисяч гривень, що є суттєвою сумою для невеликого магазину.
Наразі запроваджена звітність за продаж всіх підакцизних товарів -5% від суми реалізованого алкоголю та тютюну. Водночас 30-40% підакцизних товарів досі перебуває в тіні, але для виведення їх з тіні, на думку посадовця, є інші методи. З її слів, малі підприємці тепер просто відмовлятимуться працювати, а на ринок вийдуть тіньовики, виробники самогону тощо.

У сільській місцевості, мовляв, вимоги звітності складно виконувати через відсутність електронного зв’язку, тож вони відходитимуть у тінь (не братимуть ліцензії, тож їх не перевірятиме ДФС). У Луцьку нині діє 1476 ліцензій на продаж підакцизних товарів, в області діє 5263 ліцензії, тож обробка звітів створює навантаження на працівників ГУ ДФС України в області.

На думку Наталії Єлової, оскільки ліцензія на продаж алкоголю коштує 8 тисяч гривень у місті та 500 гривень у сільській місцевості, доцільно, щоб рівень відповідальності за неподання звіту також відрізнявся в рази (або відносно до обсягу товарообігу). Також пропонувалося в окремих випадках здавати звітність на паперових носіях підприємцям, які працюють у віддалених районах.

Члени комісії підтримали звернення з проханням скасування наказу Мінфіну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
тверезість-норма жит Показати IP 25 Квітня 2016 14:48
цікаво так виходить: державний службовець, який повинен виконувати рішення уряду щодо запровадження звітності, сам його саботує, ще й інших призиває цього не робити. Висновок - гнати єлову з роботи і без призначення державної пенсії. Тоді подумає, як електронні звіти здавати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus