USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Японці хочуть купити в України повітря

11 Березня 2009 19:02
Японія має намір до 31 березня укласти договір з Україною про купівлю квоти на викиди парникових газів в атмосферу. Як повідомило міністерство торгівлі країни, зараз ідуть переговори про обсяг у 30 мільйонів тонн. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Ця угода може принести Україні близько 300 мільйонів доларів. Як стало відомо, покупцем квот із японської сторони виступить державна компанія NEDO.
«Вона уповноважена здійснювати закупівлю квот на викиди газів від імені уряду Японії, а мінекономіки цієї країни є її співзасновником», – пояснив директор департаменту Національного агентства екологічних інвестицій (займається питанням реалізації квот з української сторони) Тарас Бебешко.
Він відмовився уточнити, за якою ціною японці куплять квоти, пославшись на конфіденційність цієї інформації.
У той же час президент Фонду цільових екологічних інвестицій Віталій Нахлупін вважає, що продати викиди Україні вдасться не дорожче ніж по 10 доларів за одиницю. Таким чином, Україна зможе отримати від продажу близько 300 мільйонів доларів.
Виручені кошти, за Кіотським протоколом (у його рамках здійснюється торгівля квотами), можуть бути використані на програми зі зниження викидів парникових газів у країні, – повідомляє «Українська правда».
Уряд видав постанову, відповідно до якої гроші будуть виділятися підприємствам, які захистили відповідні проекти на конкурсі. Перевага надаватиметься проектам зі скорочення і поглинання викидів, термін реалізації яких припадає на кінець 2012 року.
За словами Бебешка, уже зараз на отримання коштів від продажу квот претендують 300 підприємств.
Водночас, Нахлупін стверджує, що чіткий механізм розподілу коштів від продажу квот в Україні ще не розроблений.
«Україна не готова зараз прозоро розподіляти «зелені» інвестиції. Це буде протекціонізм і лобіювання інтересів наближених структур», – вважає він.
Нахлупін також зазначив, що для продажу квот зараз не найбільш вдалий час, оскільки «ринок на спаді».
Продаж квот із викидів парникових газів здійснюється в рамках Кіотського протоколу, до якого Україна приєдналася в лютому 2004 року.
Відповідно до протоколу, з 2008 по 2012 рік країни мають скоротити сукупний середній рівень викидів шести типів газів на 5,2%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 18 Березня 2009 17:50
какой ужас...сначала япония нам скинет эти выбросы а потом пройдет конкурс по вопросу нейтрализации...вы в своем уме(((я в шоке.
Анонім Показати IP 26 Березня 2009 07:31
Уважаемый,для того чтобы комментировать Вам надо сначало понять о чем речь, а не писать [вирізано - цензура] всякую. Дауж, некоторые на этом очень хорошо заработают. А тема вообще хорошая, если бы деньги еще все пошли в бюджет, а не в карманы нужным людям )))
Анонім1 Показати IP 3 Квітня 2009 16:56
[вирізано-цензура]
Анонім Показати IP 12 Квітня 2009 10:13
YULIYA I VITYA I IM JE PODDANNIE RAZBERUT 90% PO KARMANAM.LAFA DLYA LENTYAEV PRI VLASTI

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus