USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лише 0,4% українців має дуже добрий фінансовий стан, - дослідження

9 Грудня 2010 16:53
Лише 0,4% респондентів, що взяли участь у першому загальноукраїнському дослідженні «Фінансова грамотність та обізнаність в Україні», проведеного на замовлення Агентства США із розвитку USAID, оцінює свій фінансовий стан як «дуже добрий».

Про це 9 грудня під час презентації результатів дослідження повідомив представник проекту Олексій Куценко, - пише Zaxid.net.

За результатами опитування, виявилося, що 10% оцінює свій фінансовий стан як добрий, 56% - як задовільний, 26% - поганий, 5% - дуже поганий, 3% не дали відповіді.

З’ясовуючи, як ця самооцінка корелюється з дійсністю, було виявлено, що 39% опитаних вистачає коштів на продукти та одяг, але виникають труднощі з придбанням товарів тривалого користування. 36% вистачає коштів на продукти, проте з придбанням одягу уже виникають труднощі. 6% не вистачає коштів навіть на продукти харчування, 5% - ледве зводить кінці з кінцями. 11% може купувати товари тривалого вжитку, і має труднощі лише з придбанням дуже дорогих речей. Може собі дозволити придбати квартиру чи дачу 0,4%. 3% не відповіли на це питання.

При цьому 44%опитаних не ведуть сімейний бюджет, і лише у загальних рисах знають, скільки грошей отримує і витрачає за місяць. 22% заявило, що не веде обліку взагалі. 15% - веде частковий облік, 18% - веде облік всього. 1% не відповів.

Коли респондентів спитали, як вони розпоряджаються коштами, виявилося, що 55% витрачає гроші на повсякденні потреби, а те, що залишається, заощаджує. 13% - спершу заощаджує, а решту витрачає на повсякденні потреби. 27% витрачає усі свої гроші на повсякденні потреби і не заощаджує. 5% не відповіли.

Більшість респондентів, які не заощаджують, зазначили, що причиною відсутності заощаджень є низький рівень доходу – 76%.

Ті ж домогосподарства, в яких практикуються заощадження доходів, роблять це з кількох різних причин. 58% респондентів зазначили, що відкладають на чорний день. Серед інших причин: бажання підняти свій життєвий рівень у майбутньому 25%, бути незалежним та мати можливість робити вибір – 17%, а також залишити гроші своїм нащадкам. Респонденти старшого віку більше бояться непередбачуваних обставин, і більше схильні заощаджувати на чорний день – 60%, ніж молоді – 50%.

Симптоматично, що 49% опитаних заощаджені кошти не несуть до фінансових установ, а залишають в себе в готівковій формі. Майже третина споживачів (30%) витрачають залишкові кошти на купівлю споживчих товарів. Лише 10% респондентів кладуть гіршої на депозитні рахунки в банк, а менше 1% опитуваних роблять інвестиції в інструменти капіталу.

Довiдково:

У першому загальноукраїнському дослідженні "Фінансова грамотність та обізнаність в Україні" анкетували осіб, що відносяться до категорії споживачів фінансових послуг, тобто користувалися ними в останні два роки і/або користуються зараз. Було опитано 2 тис 14 громадян у всіх регіонах України, віком від 20 до 60 років. Статистична похибка дослідження становить 2%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus