USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Політика українського Нацбанку є застарілою

2 Вересня 2008 12:00
Національний банк України повинен змінювати свою валютну політику. Про це у ексклюзивному коментарі «Волинським Новинам» розповів директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер, – інформує 2 вересня репортер «Волинських Новин».
 
На думку Мартіна Райзера, якщо ще за уряду Віктора Ющенка прив’язка курсу української національної валюти до долара США була механізмом, який дозволяв долати інфляцію, то зараз ситуація кардинально змінилася.
 
Україна наразі «імпортує інфляцію» у зв’язку з великим зростанням офіційних доходів населення (не враховуючи прихованих) у порівнянні з 2001 роком, а також падінням курсу долара на міжнародних ринках. Тому політика Нацбанку України, як вважає пан Райзер, є застарілою.
 
На його думку, НБУ повинен перейти від фіксованого до «плаваючого» курсу валют. Тобто, Україна повинна встановлювати не конкретне співвідношення гривні до інших валют, а «маржі», тобто верхню і нижню межу курсу валют. А конкретне співвідношення грошових одиниць у цих межах, за словами Мартіна Райзера, повинен визначати ринок.
 
Попри те, що за твердженням директора Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові курс американського долара у світі вже зростає, від прив’язки до нього української економіки, можливо варто відмовитись. До цього вже прийшла Росія, де більшість «валютного кошика» складає майже рівна частка євро і долара, а решту складають інші грошові одиниці.
 
Аналогічну валютну політику збирається впроваджувати Білорусь. Якщо подібне запровадить Україна, то це дасть низку переваг. Зросте попит на гривню, оскільки її курс не можна буде спрогнозувати, виходячи лише з курсу долара. Крім того, така «диверсифікація» спричинить стабільність української валюти, –інформує пан Райзер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus