USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Сіль має здатність покращувати настрій

14 Березня 2009 13:00
Учені з Університету Айова (США) виявили у солі здатність усувати депресію, яка виникає при занятті надокучливою діяльністю. Це, можливо, складає основу пристрасті людей до цієї речовини. Про це 14 березня повідомляють «Волинські Новини».
Група учених під керівництвом психолога Кіма Джонсона проводила експерименти з пацюками і виявила, що коли в раціоні тварин не вистачало солі, вони починали уникати тих видів активності, які раніше приносили їм задоволення.
Автори дослідження не називають це «повноцінною» депресією, однак зазначають, що втрата задоволення від раніше приємних видів діяльності –  одна із найважливіших характеристик цього розладу.
Як інформує Корреспондент, середнє вживання солі в світі складає 10 грамів на день на особу, тоді як лікарі рекомендують вживати не більше 4 грамів на день.
На думку вчених, припущення, що сіль може бути природним засобом для поліпшення настрою, дозволяє пояснити, чому дехто зловживає нею, навіть знаючи, що вона викликає підвищений тиск і призводить до інших проблем зі здоров\'ям.
Останні дослідження показують, що середнє вживання солі в світі складає 10 грамів на день на особу, тоді як лікарі рекомендують вживати не більше 4 грамів на день.
Споживання солі почало різко зростати близько 4 тисяч років тому, коли було виявлено її консервуючі властивості. Наразі підвищений вміст солі характерний для багатьох продуктів.
Важливу роль у пристрасті людини до солі відіграла еволюція. Тварини, що переселилися на суходіл, продовжували відчувати потребу в солі, оскільки речовини, які містяться в ній, необхідні для проникнення рідин в клітини і з клітин, крім того, вони допомагають нервовим клітинам у передачі імпульсів. Оскільки людина з’явилася в жаркому кліматі Африки, потовиділення позбавляло організм натрію.
Більшість тварини пристосувалися до спекотного клімату, заповнюючи дефіцит солі на природних сольових виходах – солонцями.
Дослідження вчених з Айова показує, що сіль може відігравати роль наркотику, оскільки одна із ознак наркотичної залежності – прагнення споживати речовину, навіть шкідливу для здоров’я. Експерименти Джонсона продемонстрували, що активність мозку щурів, які приймали наркотики або відчували дефіцит солі, змінювалася подібним чином.Нагадаємо, наприкінці минулого року вчені з Прінстонського університету отримали докази того, що цукор також здатний викликати залежність за аналогією з алкоголем, тютюном і наркотичними речовинами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus