USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Українським вишам обмежать право підвищувати ціни на навчання

11 Серпня 2009 16:00
Кабінет міністрів оприлюднив проект постанови про вдосконалення механізму регулювання розмірів плати за послуги у сфері освіти. Про це 11 серпня повідомляють «Волинські Новини».  
Документ передбачає, що в 2009-2010 навчальному році підвищення цін на навчання у державних вищих навчальних закладах не буде перевищувати рівня інфляції за попередній календарний рік. За даними Держкомстату, в 2008 році цей рівень склав 22,3%. Ректори українських вишів вважають такий поріг дуже низьким для підтримки матеріальної бази навчальних закладів.
Як пояснила радник міністра освіти та науки з інформаційної політики Анастасія Клюковська, урядова постанова стосується тільки державних ВНЗ. Згідно постанови Кабміну від 20 січня 1997 року, до категорії платних освітніх послуг належать, зокрема, навчання студентів, аспірантів і докторантів, що перевищує державне замовлення, здобуття другої вищої освіти, післядипломна освіта, що перевищує державне замовлення; навчання слухачів підготовчих відділень; повторне вивчення відрахованими студентами окремих дисциплін і курсів з подальшим складанням іспитів.
«Студенти самі можуть обирати вуз, в якому, на їхню думку, ціна відповідає якості послуг, що надаються», – підкреслила пані Клюковська.
Ініціатива уряду викликала різні думки серед керівників українських вишів. Наприклад, перший проректор Національного авіаційного університету Максим Луцький вважає рівень підвищення цін у 22,3% цілком нормальним.
«Якщо раніше вузи боролися за збільшення розмірів оплати за послуги, то зараз, враховуючи економічну і демографічну кризу, вони борються за абітурієнтів», – пояснив пан Луцький. Він підкреслив, що приблизно 50 тисяч випускників шкіл цього року «не змогли вступити до вузів через недостатньо високі результати незалежного тестування».
За словами пана Луцького, в поточному році авіаційний університет підняв ціни на підготовку фахівців економічно витратних спеціальностей в середньому на 10%. Зокрема, якщо торік навчання за фахом «аеронавігація» коштувало 1440 гривень на місяць, то цього року воно обійдеться в 1560 гривень на місяць.
Як інформує сайт ТСН, з паном Луцьким не погодився ректор Одеського державного медичного університету Валерій Запорожан. Він повідомив, що в його закладі цього року ціни на освітні послуги були підвищені в середньому на 20%. «Цього недостатньо. Для підтримки матеріальної бази необхідно підняти їх ще на 10%», – переконує керівник навчального закладу.
Пан Запорожан підкреслив, що «контракти укладаються на 6 років, і платні, яку вносять студенти 6-го курсу, недостатньо навіть для виплати зарплат викладачам». «Створюється враження, що цілеспрямовано руйнується система державної освіти – приватні вузи можуть встановлювати ціни, виходячи зі своїх потреб», – зробив висновок він.
Нагадаємо, нещодавно представники Міністерства освіти заявили про потребу у скасуванні всіх пільг для абітурієнтів при вступі до вузів. Ця заява стала реакцією на цьогорічну тенденцію, через яку найбільшу кількість місць у престижних вузах зайняли не найкращі кандидати, а пільговики.
В той же час, президент Віктор Ющенко категорично заперечив ймовірність скасування пільг для абітурієнтів-сиріт, інвалідів і дітей з багатодітних родин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus