USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Уряд Азарова не зміг виконати держбюджет

5 Листопада 2010 10:33
Уряду Миколи Азарова не вдалося уникнути проблем з виконанням держбюджету, характерних для Кабінету Юлії Тимошенко.
Згідно з висновками Рахункової палати, за дев'ять місяців доходи бюджету недовиконано на 7 мільярдів гривень, витрати — майже на 5 мільярдів гривень. Дефіцит більш ніж у двічі перевищив минулорічний показник і погашався в основному за рахунок позик. Причому це відбулося на тлі економічного зростання, повідомляє «Дзеркало тижня» із посиланням на «Коммерсантъ-Украина».
Зараз Кабмін обмежує доступ громадськості до інформації про держфінанси – Держказначейство повідомляє лише про фактичні надходження до скарбниці.
Однак у розпорядження видання потрапив звіт Рахункової палати про виконання бюджету за дев'ять місяців.
Аудитори з'ясували, що рівень виконання затверджених показників залишається низьким. Доходи загального фонду бюджету в січні-вересні виконано всього на 95,2%, тобто перераховано на 7,36 мільярда гривень менше запланованого – 143,8 мільярда гривень, витрати – на 97,3% (4,7 млрд. грн і 173 , 9 млрд. грн відповідно).
ДПАУ і Держмитниця не змогли в повному обсязі зібрати основні бюджетоутворюючі податки – план із ПДВ недовиконано на 5,12 мільярда гривень, з податку на прибуток – на 2,56 мільярда гривень, з акцизного збору – на 1,76 мільярда гривень.
Згідно зі звітом Рахункової палати, якби операції з відшкодування ПДВ-облігаціями відображалися у загальному фонді бюджету, що логічно, тому що податок зараховується і відшкодовується із загального фонду, а не зі спецфонду, то показник невиконання бюджету був би ще більшим.
Оздоровити систему не дозволили переплати податків і зборів, які за звітний період зросли ще на 1,5% – до 14,5 мільярда гривень, і зростання податкового боргу – до 13,12 мільярда гривень. Дефіцит бюджету зріс більш ніж удвічі – до 52,8 мільярда гривень. Однією з причин цього Рахункова палата називає оформлення відшкодування ПДВ-облігаціями.
На думку аудиторів, Кабмін і розпорядники бюджетних коштів неефективно використовують держкошти і керують держмайном. Гроші резервного фонду, призначені для фінансування непередбачуваних надзвичайних ситуацій, за рішенням уряду направлялися на програми, затверджені законом про держбюджет. У таких же порушеннях нинішній Кабмін звинувачував уряд Тимошенко.
Експерти впевнені, що бюджетні проблеми при економічному зростанні пов'язані зі збільшенням впливу тіньової економіки. За оцінками аналітиків, вона вже становить у середньому 60%. «Незважаючи на всі зусилля контролюючих органів посилити збір податків, бюджет не виконується. Це свідчить про те, що чим більший прес, тим більше бізнесу йде в тінь. Тобто держава рубає гілку, на якій сидить», – сказав директор Українського бюро Міжнародного комітету захисту прав платників Ірина Кемпл.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Місцевий Показати IP 5 Листопада 2010 11:01
А з наступного кварталу ще й закриється значна частина платників ЄП. Приблизно третина оформлених підприємців працює на будівництві, на ремонтах, на халтурах. Вони не будуть платити більших податків, в підсумку надходження коштів зменшиться, безробітних побільшає і зросте невдоволення. О так керує злоЧинна влада...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus