USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні – тотальна прослушка, – джерело у спецслужбах

6 Червня 2010 11:14
В Україні прослушкою масово займаються як держструктури, так і бізнес-структури й приватні особи, повідомив у коментарі для «Дзеркала тижня» високопоставлений співробітник одного з органів, уповноважений займатися спецзаходами. До того ж він розповів, які засоби для незаконного прослуховування користуються популярністю.

«В Україні наразі викликає здивування не той факт, що когось незаконно слухають, а той факт, що прослушку здійснює так багато державних структур, приватних компаній, політичних партій і приватних осіб. Таке враження, що прослуховують всі і всіх», — заявило джерело «ДТ».

Також він додав, що прослушку за рівнем професіоналізму виконання можна поділити на три рівні.

«Перший рівень — це будь-який радіоринок або інтернет, де можна купити за доступними цінами різне шпигунське радіоустаткування. Який тут може бути облік і контроль? За продаж «жучків» у нас існує необтяжливий штраф у розмірі 800 гривень, та і накладається він украй рідко — контролери теж мають частку. Об'єктна прослушка, відеокамери, «жучки» можуть бути скрізь, стежити можуть за ким завгодно. Вартість цих приладів — від 100—200 доларів», — розповів експерт.

Професійніше займаються прослушкой комерційні структури, констатував він.

«Будь-яка фірма, що поважає себе, закуповує комплект для дистанційного контролю GSM-зв'язку. З вигляду звичайний ноутбук. Устаткування встановлюється у машині поряд з об'єктом, що цікавить, і звідти пишеться весь трафік, усі розмови. Скільки у нас таких комплектів — ніхто не знає, але думаю, рахунок йде на тисячі. Вартість нормального бюджетного комплекту: нижній ціновий сегмент — від 15 тис.у.о., середній — від 250 тисяч у.о., вищий — від мільйона доларів», — повідомило джерело «ДТ».

До того ж подібні дії рідко призводять до кримінальної відповідальності, повідомив він.

«У 2008 році за незаконне прослуховування в Україні заарештували двох чоловік, у 2009-му — три. Це зухвалі приватники, які працюють беззаконно і демпінгують цінами. У Дніпропетровську взяли групу, яка продавала прослушки телефона по150 у.о. за добу», — зазначило джерело «ДТ».

Він підкреслив, що максимальні можливості для прослуховування є у державних і великих фінансово-промислових груп.

«Третій рівень прослушки — держструктури і найбільші фінансово-промислові групи. У них теж є всілякі види спецтехніки, устаткування і фахівці для «розколювання» шифрів і систем захисту. Вони мають у своєму розпорядженні стійку до перешкод техніку. Але головне — у них є можливості для несанкціонованого доступу до серверів операторів зв'язку. Ось це справжній Клондайк. Якщо необхідно отримати дані, зараз не проблема встановити, де, в якому точно будинку ви знаходитеся, телефони яких абонентів знаходяться поряд з вами, до того ж це трасування можна отримати навіть рік-два опісля і проаналізувати», — повідомило джерело «ДТ».

До того ж він підкреслив, що GSM-зв'язок є за природою своєю досить незахищеним.

«Через доступ до серверів можна дістати доступ до прослуховування всієї бази абонентів. Можна відіслати на необхідний телефон шпигунську програму, і тоді ваш телефон буде використаний як мікрофон для запису. Ми живемо в прозорому світі. Якщо серйозна людина говорить по телефону, навіть по телефону зі скремблером, у деяких ситуаціях — таких, як виборча кампанія наприклад, це все одно що говорити на вулиці. GSM-зв'язок практично незахищений, про це ніколи не слід забувати», — констатував експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus